Fenntartások a TANAP új látogatási rendjével kapcsolatban

Fenntartások a TANAP új látogatási rendjével kapcsolatban

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/04/27
A Tátrai Nemzeti Park igazgatósága elküldte az illetékes hivatalba a nemzeti park új látogatási rendjének tervezetét
Hirdetés

A Szlovák Hegymászó Szövetség (SHS JAMES) bírálja a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) új látogatási rendjének tervezetét, amely a szövetség szerint lényegesen ellentmond tevékenységük alapelveinek, valamint az „Aj mye sme Tatry” polgári kezdeményezés céljainak. Mint a szövetség elnöke, Anton Pacek kifejtette, elsősorban három alapvető dolgot kifogásolnak. Ezek elsősorban a hegymászók tevékenységének időbeli és térbeli korlátozása, és ugyancsak kérdéseket vet fel a jelzett turistautakon kívüli területeken végzett hegymászó vagy síalpinista tanfolyamok szabályozása.

„Aj mye sme Tatry”

A JAMES az egyesülethez tartozó szervezetekkel – többek között hegymászók, turisták és sítúrázók – együtt már 2019-ben elégedetlenségét fejezte ki a látogatási rend tervezetével kapcsolatban. Az elutasítás eredményeként született meg az „Aj mye sme Tatry” nyilvános felhívása a látogatási rend elutasításának nyolc okának meghatározásával, amelyet közel 17 ezer ember támogatott. A JAMES szerint a látogatási rend új tervezete is problémás, melyet a TANAP igazgatósága március végén küldött el az Eperjesi Kerületi Hivatal Környezetvédelmi Osztályának. 
Pacek rámutatott, hogy a legutóbbi érdemi tárgyalások óta két és háromnegyed év telt el. „A TANAP igazgatósága nem csak hogy nem építette be a látogatási rend szöveges vagy térképes változatába az eredeti és későbbi javaslatainkat, ráadásul lényegesen megváltoztatta a hegymászók, sítúrázók és turisták mozgási lehetőségeinek alapelveit a nemzeti park területén anélkül, hogy erről konzultált volna az érintett nemzeti sportegyesületekkel és szervezetekkel” – jelentette ki.

Újra kell gondolni a Látogatási rendet

Az egyesület ezért levélben megkereste az érintett járási hivatalt, rámutatva a látogatási rend szövegezésének jogi és formai hiányosságaira. Ugyancsak levélben fordult a Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériumához, valamint személyes találkozót kért Ján Budaj minisztertől. „Kérjük továbbá, hogy a Látogatási rend tervezetét az aktív közreműködésünkkel történő felülvizsgálat céljából juttassák vissza a TANAP Igazgatóságához annak érdekében, hogy a végleges tervezet megfeleljen egy korszerű látogatási rend alapelveinek, amely tükrözi a valóságot, a hagyományokat és a logikáját annak, hogy a nemzeti park területén a természetvédelem minden elvének megtartása mellett megoldják a turisták és a sportegyesületek és szervezetek tagjainak mozgását” – magyarázta az SHS elnöke.

A hegymászók korlátozása

Pacek többek között arról is beszélt, hogy az új látogatási rend tervezete időben és térben is korlátozza a Magas-Tátrában a hegymászók mozgását. „Teljes mértékben tiszteletben tartjuk azokat a tilalmakat, amelyeknek van logikája és indoka, amennyiben azokat releváns tények támasztják alá” – jegyezte meg. Azzal is egyetértenek, hogy a TANAP-nak rendelkeznie kell látogatási renddel, amely meghatározza az emberek mozgásának lehetőségeit, de ennek tükröznie kell az adott terület helyzetét.
Forrás: https://spis.korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés