Fehér plüsslibák árasztották el Zakopanét - mi közük a góral kultúrához?

Fehér plüsslibák árasztották el Zakopanét - mi közük a góral kultúrához?

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/08/15
Zakopanéban az utcai ajándékárusok standjain lépten-nyomon különböző méretű plüss libák csábítják megállásra a turistákat.
Hirdetés

Góral papucs (góralskie kapcie), gyapjúkesztyű (rękawiczki wełniane), hófehér bárány (śnieżnobiałe owieczki) és góral fokos (góralskie ciupagi). Mindezek a termékek teljesen megszokottak a Giewont lábánál, Zakopanéban. az idei nyáron azonban nem ezek a termékek a sétálóutca (ul. Krupówki) slágertermékei. 2023-ban a fehér plüss libák hódítanak… De vajon milyen kapcsolatuk van a góral kultúrával?

Évszaktól és időjárástól függőn slágercikkek

Zakopane sétálóutcáján szívesen sétálnak a turisták. Még azok is, akik mint az ördögöt kerülik ezt a helyet, mégis mindig megtalálják az ide vezető utat, ha csak néhány percre is. A Krupówkin olyan regionális termékeket is meg lehet vásárolni, mint a füstölt sajt (oscypki) és a tőzegáfonya lekvár (żurawina). A sétálóutca ajándékboltjaiban mindenféle ajándékot meg lehet vásárolni, az árusok az évszaktól vagy az időjárástól függően igen széles választékkal rendelkeznek.

Az áruk többsége olyan szuvenír, melynek semmi köze a góral kultúrához. Így a standokon többek között álomfogót, párnát, kesztyűt, esernyőt, köpenyt, műanyag szánkót és mindenféle, havas terepre alkalmas kütyüket találunk. A hagyományos góral fokos, a plüss bárányok mellett olyan góral szoknyába öltöztetett kabalaállatok lógnak a standokon, melyek a népszerű mesékből, filmekből vagy játékokból ismert szuperhősök. Megfordult már itt Mása és a medve, Mickey és Minnie egér és a Mancs őrjárat szereplői is.
Néha előfordul, hogy teljesen véletlenszerű plüsstermékek válnak slágerré. Így egy időben népszerűek voltak a plüss hátizsákok nyuszik, kulcstartók és táskák. Ugyancsak kedveltek voltak a le-és felemelhető, mozgatható fülekkel ellátott plüss sapkák, aztán voltak hosszú szőrű kisebb-nagyobb macskák, ez a legutóbbi szezon slágere volt.

Fehér plüsslibák árasztották el Zakopanét  mi közük a góral kultúrához?-1
Plüsslibák Zakopanéban
Fehér plüsslibák árasztották el Zakopanét mi közük a góral kultúrához?-1
Forrás: Barna Zsolt

Az idei szezonban a különböző méretű fehér plüss libák bizonyulnak a legkeresetteb terméknek. Mára már szinte minden standon és kirakatban megjelentek a sétálóutcán és a síugrósánc (Wielka Krokiew) lábánál lévő standokon. Minden méretben hatalmas az érdeklődés irántuk, kicsi, nagy, közepes, minden jöhet” - mondja az egyik ajándékpavilon tulajdonosa. 

Mi köze van a fehér libáknak a góralokhoz és Zakopanéhoz?

Egyértelmű, hogy nem kötődnek a góralokhoz, semmi közük a régióhoz. Népszerűségük inkább a véletlen műve lehet, egyesek szerint a TikTok-nak köszönhető. „Valószínűleg csak a fehér szín utal a hóra, ezen kívül semmi köze Zakopanéhoz. Nem tudom, hogy az árusok mi alapján választják ki a szortimentet. Úgy tűnik, mintha egy fehér plüss libával megtömött konténer érkezett volna Kínából, amelyre az összes árus egyszerre lecsapott” – mondja el véleményét egy krakkói turista.
A góralok sem igazán tudják, honnan jött ez a furcsa divat, de szokás szerint találtak egy okos magyarázatot a korábban ismeretlen kabalafigura rejtélyes népszerűségére. A liba kedvelt állatfigura. A kedvelt lengyel meseíró (Maria Konopnicka) „Történet a törpékről és az árva Marysiáról” (Historia o krasnoludkach i o sierotce Marysi) című, a Kárpátokban játszódó könyvének főhőse libákat is legeltethetett a Tátrában. Végül is Zakopanéban is vannak libák… A plüss figurák mindig népszerűek a turisták – különösen a gyerekek – körében.
A Tátrából származó emléktárgyaknak sajnos már régóta nem sok köze van a góral hagyományokhoz. A zakopanei standokon nem csak a libák, hanem szamurájkardok, denevérember-jelmezek és a rajzfilmfigurákkal ellátott pólók dominálnak. Ha látunk is góral fokost, az műanyagból készült Kínában gyártották. Ahogy a góralok magyarázzák, azt árulják, amire igény van, az eredeti népi kézműves termékek pedig egyszerűen túl drágák a turistáknak.
Forrás: https://gazetakrakowska.pl; https://www.radiokrakow.pl; https://www.rmf24.pl

Hirdetés
Hirdetés