Emelkedik a nemzeti park belépő, közlekedési nehézségek Kuźnice felé

Emelkedik a nemzeti park belépő, közlekedési nehézségek Kuźnice felé

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/03/01
Ahogy azt megszokhattuk, a téli szezont követően árat emeltek a Tátrai Nemzeti Parkban; Átmenetileg lezárják a gépjárműforgalom előtt Kuźnicéba vezető út felső részét.
Hirdetés

Utoljára egy évvel ezelőtt emelkedett a belépőjegyek ára a lengyel Tátrai Nemzeti Parkban (TPN), március 1-től azonban ismét a korábbinál többet kell fizetnünk, amennyiben a Lengyel-Tátra turistaútjain szeretnénk túrázni. A nemzeti parkban érvényes normál (felnőtt) belépőjegy 1 złotyval emelkedve ezután 9 PLN-be kerül, a kedvezményes jegy 0,50 złotyval emelkedve 4,50 PLN-be kerül szerdától.
A nemzeti park honlapján ez olvasható: „A TPN a belépődíjakból befolyt összeget a nemzeti park turisztikai infrastruktúrájának (hordozható illemhelyek bérlése, utak takarítása, javítása, jelölések cseréje stb.), oktatási infrastruktúrájának kialakítására és fenntartására, valamint a természetvédelemre fordítja. A belépődíjakból befolyt összeg 15 százalékával a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) mentési tevékenységét támogatja.”

2023. március 1-től az alábbi árak érvényesek:

Normál belépőjegy 9,00 PLN
Kedvezményes belépőjegy 4,50 PLN
7 napos normál belépőjegy 45,00 PLN
7 napos kedvezményes belépőjegy 22,50 PLN
Csoportos normál belépőjegy (min. 10 fős csoport esetén) 81,00 PLN
Csoportos kedvezményes jegy (min. 10 fős csoport esetén) 40,50 PLN
Forrás: https://24tp.pl

Átmeneti közlekedési nehézségek

Emelkedik a nemzeti park belépő, közlekedési nehézségek Kuźnice felé-1
Átmeneti forgalomkorlátozás Zakopanéban
Emelkedik a nemzeti park belépő, közlekedési nehézségek Kuźnice felé-1
Forrás: UM Zakopane

A zakopanei városháza tájékoztatása szerint ugyancsak 2023. március 1-től a Przewodników Tatrzańskich (Tátrai vezetők) utca korszerűsítésével kapcsolatos, folyamatban lévő építési munkák miatt további nehézségek várhatóak a Kuźnice felé vezető úton. A II. János Pál (Jana Pawła II) körforgalomtól (ún. Kuźnice körforgalomtól) a Karłowicz utca kereszteződésig tartó szakaszon forgalmi tilalom lesz érvényben, ami nem vonatkozik az utca elején elhelyezett információs táblán szereplő ingatlanokra. A kereszteződés alatti területen létrehoztak egy taxiállomást és egy megállót a menetrend szerint közlekedő autóbuszoknak.
A munkálatok felgyorsítása érdekében hétfőtől szombatig 8:30 és 15:30 között Kuźnice felé teljes forgalomkorlátozásra kerül sor. Ez azt jelenti, hogy a helyi kisbuszokkal csak 8:30-ig lehet felmenni az ideiglenes buszparkolóig, lejönni pedig legkorábban 15:30-kor lehet. A Kuźnice felé vezető útvonal utolsó kilométerét a következő három hónapban a turistáknak gyalog kell megtenni. 
A helyi hatóságok a munkálatok idejére Zakopane lakossága és a turisták megértését kérik. „A jelenlegi forgalmi rend helyreállításának várható időpontja 2023. május vége, a kivitelező azonban mindent megtesz annak érdekében, hogy ez az időpont rövidebb legyen. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy még mindig tél van, és bármikor visszatérhet olyan időjárás és hőmérséklet, amely lehetetlenné teszi a munkákat” – tette hozzá a Városháza szóvivője.
Forrás: https://zakopane.wyborcza.pl

Hirdetés
Hirdetés