Elektromos buszokat teszteltek a Halastónál

Elektromos buszokat teszteltek a Halastónál

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://autoblog.spidersweb.pl
2024/06/06
Befejeződött az elektromos buszok tesztelése a Halastónál (Morskie Oko)
Hirdetés

Folytatódnak a Halastóhoz (Morskie Oko) közlekedő lovaskocsik kiváltását célzó kísérletek. Pár napja ért véget az elektromos buszok két hétig tartó tesztelése, amelyek Lengyelország egyik legszebb természeti látnivalójához szállítanák a turistákat. Az elektromos járművek tesztelése az egyik közös pont, amelyről a lovaskocsis vállalkozók és az állatvédők között egyetértés alakult ki. A tesztek a Bialkai-szénégető (Palenica Białczańska) és maga a Halastó közötti útvonalon zajlottak, a járművet a lengyel Automet cég készítette.

A jármű képes az emelkedőn történő közlekedésre

Zbigniew Kowalski, a Tátrai Nemzeti Park (TPN) munkatársa elmondta, hogy az elmúlt két hétben olyan fogyatékkal élőket szállítottak, akik önerőből nem tudtak volna eljutni a Halastóhoz. Az elektromos busz az akkumulátorok szempontjából elég jól teljesített, hiszen egy teljes feltöltés akár hat útra is elég volt. A következő napokban folytatódik a tesztek aprólékos összegzése, és részletesen feldolgozzák a járművezetők észrevételeit.

Elektromos buszokat teszteltek a Halastónál-1
Elektromos busz
Elektromos buszokat teszteltek a Halastónál-1
Forrás: Paweł Murzyn / East News

A 16 személyes elektromos jármű mozgássérültek számára készült, a busz kb. 40 perc alatt tette meg a Halastóig vezető útvonalat, melyen az akkumulátor töltöttségének 24 százalékát fogyasztotta el.
Az elektromos busz gépkocsivezetője elmondta, hogy a jármű 78 kW-os motorral rendelkezik, és jól alkalmazkodik a hegyi terephez. A busz az ereszkedés során használható energia-visszanyerő rendszerrel is rendelkezik, egy lefelé menet során az energia 4 %-a nyerhető vissza. Egy teljes energiatöltéssel így hat alkalommal lehetett megtenni az oda-vissza útvonalat. A pozitív teljesítményértékelés ellenére a tesztelés során más, a tesztelők által jelzett hátrányokra is fény derült.

Első számú probléma – a kerekesszékek

Az elvégzett vizsgálatok kimutatták, hogy az autóbuszban nincs elegendő hely a kerekesszékek számára. A nemzeti park munkatársa elmondta, hogy véleményük szerint egyetlen erre kialakított hely a buszon nem elegendő. Ebben viszont az a rejtélyes, hogy a lovaskocsikon egyáltalán van-e ilyen hely? Tudjuk, hogy néznek ki a Halastóhoz tartó lovaskocsik, egyiken sincs külön erre kialakított hely a kerekesszékek számára. Egy erre előkészített hely tehát már előre lépésnek számít.

Második számú probléma – a zaj

Vagy inkább a hiánya. A gépkocsivezető arra panaszkodott, hogy a turisták (különösen esős időben) nem hallják a közeledő járművet, mert az, mint egy elektromos autó, csendben mozog anélkül, hogy akár csak egyetlen patadobbanást is hallanának. Emiatt sokszor ki kellett hajolnia az ablakon, és szólni a gyalogosoknak, hogy engedjék tovább a buszt. Az elektromos buszok a nemzeti parki környezet miatt nem használhatják a kürtöt.
Ez természetesen a tátrai erdők lakóiról szól, teljesen érthetően nem szeretnék olyan kakofóniával irritálni az állatvilágot, ami az állatok számára valószínűleg úgy hangzik, mint a jerikói trombiták. Itt azonban van egy „de”. Elvégre nem kell hajókürtöt szerelni egy közönséges buszra – elég lenne egy szelíd, nem tolakodó hang is. Egyes többszintes parkolóházakban például olyan hangszórókat szereltek fel, amelyek ragadozó madarak hangját szólaltatják meg, hogy az oda berepülő galambok vagy verebek udvariasan elrepüljenek.
Néhány parkolóházban például ún. ragadozómadár-hangszórók vannak felszerelve, hogy a kóbor galambok vagy verebek illedelmesen elrepüljenek. Hogy a sofőrnek ne kelljen minden alkalommal kihajolni az ablakon, egy elektronikus asszisztens is segíthet, például olyan, amelyik a városi buszokon bemondja a következő megálló nevét. Elég egy halk „kérem húzódjon félre”, és a saját lábukon közlekedő turisták kitérnek a busz útjából.
A fejlesztésekre van még idő, hiszen ez a jármű még nem a végleges megoldás – csak az első a javaslatok sorában. Júniusban egy elektromos teherszállító járművet tesztelnek a személyszállításra való esetleges adaptálás céljából, július elején pedig egy elektromos személyszállító buszt láthatunk majd az útvonalon.
Forrás: https://autoblog.spidersweb.pl

Hirdetés
Hirdetés