Biztonsági okokból felfüggesztették a Halastóhoz tervezett hibrid lovaskocsik tesztjét

Biztonsági okokból felfüggesztették a Halastóhoz tervezett hibrid lovaskocsik tesztjét

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://zakopane.wyborcza.pl
2023/06/09
A járműbe beépített új, könnyebb akkumulátorok újabb műszaki problémákkal küszködnek, menet közben leáll a rendszer, és a kocsi kizárólag a lábfékre hagyatkozik.
Hirdetés

Bár a Halastó (Morskie Oko) felé vezető úton közlekedő hibrid lovaskocsikat már több éve folyamatosan vizsgálják a Tátrai Nemzeti Park (TPN) munkatársai, a tesztek még nem fejeződtek be. A járműbe – amely megjelenésében nem különböztethető meg a többi, hagyományos lovaskocsitól – villanymotor van beépítve, amely menet közben támogatja a lovak munkáját. A tesztelések azonban újból és újból meghiúsulnak.

Hibrid lovaskocsi újabb műszaki problémákkal

Hogyan működik ez a villanymotor a gyakorlatban? Felfel menet „tolja” a járművet, így az állatok nem fáradnak el annyira, mint egy hagyományos hám esetén. Lefelé haladva viszont a motor a jármű fékezése közben tölti az akkumulátorokat. Ebben az esetben az akkumulátor a kulcsszó, mert az küszködik különböző technikai problémákkal.
A múlt évben tesztel hibrid kocsikban nagyobb és nehezebb akkumulátorok voltak, amelyek túl gyors felmenetnél túltöltődtek, emiatt kikapcsoltak a motor biztosítékai. Ennek eredményeként leállt az egész rendszer, és a lovaskocsinak csak a fékpedál állt rendelkezésére.
Azóta a hibridautó gyártója az akkumulátorokat újabbra és könnyebbre cserélte. Az akkumulátor túltöltése miatt előállt tavalyi probléma ezzel megoldódott, de… megjelent egy másik probléma.

Felfüggesztették a hibrid kocsik tesztelését

„Kiderült, hogy a tavaly beszerelt új akkumulátorok nem rendelkeznek megfelelő teljesítménnyel. Kb. 12 óra töltést követően egész úton komoly gondjuk volt az erőátvitellel, alig sikerült egy oda-vissza utat teljesítenünk” – mondta el Zbigniew Kowalski, a Tátrai Nemzeti Park munkatársa, aki a TPN megbízásából felügyeli a Halastó (Morskie Oko) felé vezető úton közlekedő lovaskocsik és a hibrid lovaskocsik tesztelését, a következőképpen írja le a hibát: „Az egyik menetben, miután felértünk, lemerült az akkumulátor. Kicsit pihentünk, és amikor újraindítottuk a motort, kiderült, hogy az akkumulátor még mindig csak 40 %-os töltöttséggel rendelkeznek. Így egyszerűen túl gyengének bizonyulnak ahhoz a feladathoz, amelyet menet közben el kell végezniük. A hatás hasonló az egy évvel ezelőttihez – a rendszer kikapcsol, felfelé nincs támogatás, lefelé pedig nincs töltés. A hagyományosnál 400 kg-al nehezebb járművekről beszélünk. „A rásegítés lefelé menet kiegészítő fékként szolgál, ha ez nem működik, akkor csak a fékpedál marad. Ez az egyetlen lehetőség, amely lehetővé teszi a teljesen megrakott állapotban két és fél tonnát nyomó lovaskocsi fékezését” – mutatott rá Kowalski.
A TPN dolgozói végül felfüggesztették az idei évre tervezett teszteket. Egy hónapon belül a gyártó feladata lesz a hiba okának kivizsgálása és a felmerülő problémák kiküszöbölése. A javítási költségek ezúttal azonban – a már lejárt szavatossági idő miatt – teljes egészében a Tátrai Nemzeti Parkot terhelik. Elképzelhető, hogy a nemzeti park vezetősége egyidejűleg döntést hoz az egész projekt további sorsáról is.

Biztonsági okokból felfüggesztették a Halastóhoz tervezett hibrid lovaskocsik tesztjét-1
Lovaskocsi a Halastóhoz vezető út kezdetén
Biztonsági okokból felfüggesztették a Halastóhoz tervezett hibrid lovaskocsik tesztjét-1
Forrás: Kwiatek

Eközben a lovaskocsik tátrai használatának ellenzői arról tájékoztattak, hogy a Halastóhoz közlekedő lovak bántalmazása ügyében az Olkuszi Kerületi Bíróság fog eljárni. A Viva! Alapítvány ebben az ügyben már korábban feljelentést tett a TPN igazgatója ellen. Az aktivisták időközben indítványozták a per Zakopanéból történő áthelyezését, kiderült ugyanis, hogy a Zakopanei Kerületi Bíróság büntetőjogi osztályának valamennyi bírája elfogultságot jelentett be, mivel valamennyien ismerték a vádlottakat. Ezzel a lépéssel vélhetően elmozdul a holtpontról a Halastóhoz közlekedő lovakkal történő visszaélés ügye.
Forrás: https://zakopane.wyborcza.pl

Hirdetés
Hirdetés