A Tátrai Nemzeti Park 2023-ban eddig 13 esetben szabott ki bírságot

A Tátrai Nemzeti Park 2023-ban eddig 13 esetben szabott ki bírságot

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://spis.korzar.sme.sk
2023/07/13
A Tátrai Nemzeti Park (TANAP) az év elejétől június végéig 13 esetben szabott ki 10 és 160 € közötti bírságot egyénekre és csoportokra.
Hirdetés

Leggyakrabban a Kis- és Nagy-Tarpataki-völgyben (Malá Studená dolina, Veľká Studená dolina) a Menguszfalvi-völgyben (Mengusovská dolina) és a Kriván (Kriváň) nemzeti természetvédelmi területeken szabtak ki bírságot. Tomáš Ferenčák, a környezetvédelmi tárca szóvivője elmondta, hogy idén eddig sem a TANAP, sem a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőség (SIŽP) nem rögzítette a tátrai tavakban, patakokban és vízesésekben történő úszás, fürdőzés tilalmának megsértését.

Szabálysértési bírság kutyák szabadon engedése vagy egyéb szabálysértés miatt

A szóvivő tájékoztatása szerint a parkőrök a nemzeti park téli szezonális zárlat alá tartozó területére való belépésért, póráz nélkül szabadon engedett kutyáért, a kijelölt területeken kívüli sítúrázásért, sátorozás, a kijelölt turistautakon kívüli mozgásért, valamint a jármű illegális behajtásáért és sorompó megrongálása miatt szabtak ki bírságot.
„Az elmúlt években az állami természetvédelmi szervezetek negatív jelenségként regisztrálják a hatályos szabályok megsértésének növekedését, amely a nyári turisztikai szezonnal együtt járó jelenségnek mondható” – jegyezte meg a szóvivő. Emlékeztet arra, hogy a Tátrai tavakban, patakokban, vízesésekben tilos úszni. Ezek a vizek érzékeny ökoszisztémákat képviselnek, és számos olyan állatnak adnak otthont, amelyek az emberi beavatkozás következtében kihalhatnak.

300 € összegig terjedő bírság szabható ki

A természet- és tájvédelem területén elkövetett szabálysértések miatt 300 € összegig terjedő pénzbírság szabható ki és hajtható be blokkbírság formájában, a blokkbírságot a természetőr a helyszínen is kiszabhatja. „Amennyiben korábban elkövetett jogszabálysértést észlelnek, a nemzeti park a feljelentést továbbítja a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőséghez, mint állami felügyeleti szervhez” – magyarázta a szóvivő, hozzátéve, hogy a felügyelőség az ügy kivizsgálása után akár 3319 eurós bírságot is kiszabhat.
Forrás: https://spis.korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés