A tátrai kirándulás előnyei  avagy a góralok receptje a boldogsághoz

A tátrai kirándulás előnyei avagy a góralok receptje a boldogsághoz

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://www.zakopane.info
2023/10/20
Mi olyan különleges egy hegyi kirándulásban? Honnan az újabb és újabb csúcsokat meghódító emberek elragadtatása? Vajon mit gondolnak erről a helyiek, jelen esetben a góralok?
Hirdetés

Kíváncsi vagy mi olyan különleges egy magashegyi kirándulásban? Honnan az újabb és újabb csúcsokat meghódító emberek elragadtatása és optimizmusa? Mit gondolnak erről a helyiek? Hiszen senki sem tudna többet mesélni a hegyi kirándulások pozitív hatásairól, mint akik a hegyekben élnek, mint pl. a góralok. Nézzük hát, mint mondanak erről a góralok…

Egy tátrai kirándulás öt legfontosabb előnye 

1. Az emberi jellem erősségének próbája, avagy ... egy újabb pár cipő, amit tesztelni kell.

A góralok nagyon jól tudják, hogy egy tátrai kirándulás mindenekelőtt azt jelenti, hogy szembenézel a gyengeségeiddel. Nincs jobb jellempróba, mint új kihívásokat vállalni, új célokat kitűzni magunk elé. Nem számít, milyen az időjárás Zakopanéban, vagy hogy fájnak az izmok a napi munka után – a célt el kell érni, és a következő csúcsot meg kell hódítani!
Túracipő vagy túrabakancs? Ha szeretsz túrázni, mindenképpen elengedhetetlen a megfelelően kiválasztott lábbeli. Milyen lábbelit kell viselni a hegyekben? Feltétlenül fektessünk be egy jó túracipőbe.

2. A Tátra a legjobb orvosság

Az egészség receptjét keresed? Feltétlenül menj el a Tátrába – mondja ezt minden zakopanei lakos. Szeretnéd javítani az edzettségedet, erősíteni az izmaidat és gondoskodni az immunitásodról? Mindenképpen indulj el a hegyekbe! Kétségtelen tény, hogy egy hegyi kirándulás során szervezetünk oxigénnel telítettebb lesz és gyorsabban kering a vérünk. Ennek eredményeként egyszerűen jobban érezzük magunkat.
Giewont, Tengerszem-csúcs (Rysy), Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch), Świnica, Őz-szikla (Sarnia Skała) – a Tátrában nagyon hosszú a turisták által is megmászható csúcsok listája… és Zakopanéban gyönyörű az ősz! További kis bónusz, hogy reggelenként a csúcsokról gyönyörű ködfesztiválban gyönyörködhetünk.

3. Micsoda panorámák!

Amit fentről látunk, az össze sem hasonlítható a lentről látottakkal. Kétségtelen, hogy a Tátra olyan hegy, amelynek csúcsairól, gerinceiről lélegzetelállító a kilátás. Ezt nem lehet, nincs értelme leírni, ezt látni kell! Ha szeretnénk összeállítani egy listát, a Lengyel-Tátra öt legszebb helyéről, ez kétségtelenül tartalmazza a következőket:
Gąsienica-szécs (Hala Gąsienicowa)
Lengyel-Öt-tó völgye (Dolina Pięciu Stawów Polskich)
Halastó (Morskie Oko)
Chochołowi-völgy (Dolina Chochołowska)
Vörös-hegyek (Czerwone Wierchy)

A tátrai kirándulás előnyei  avagy a góralok receptje a boldogsághoz-1
A Tátra főgerince
A tátrai kirándulás előnyei avagy a góralok receptje a boldogsághoz-1
Forrás: Nagy Árpád

4. Büszke leszel önmagadra

Kíváncsi vagy, miért ilyen nyugodtak a góralok? Egy kirándulás a hegyekbe az összpontosítás ideje, olyan pillanat, amikor elfelejtjük a gondokat, a felelősséget és a stresszt. Állandó káoszban élünk – telefonok, internet, zaj – mindezekkel szemben a hegyek tökéletes hely a megnyugvásra.

5. Együtt a család

Havasalján (Podhale) még mindig gyakran mondják: „Bármit is szív magába a kagyló fiatalon, olyan illata lesz idős korában…”. Egy hegyi kirándulás abszolút a legjobb ötlet a családi kikapcsolódáshoz, ahhoz, hogy a gyerekek elszakadjanak az okostelefonjuktól. Legyen szó akár egy hétvégi kiruccanásról a barátokkal, vagy egy csapatépítő kirándulásról a munkahelyi kollégákkal, az ilyen túrák során valószínűleg jobban megismerjük egymást!
Forrás: https://www.zakopane.info

Hirdetés
Hirdetés