Tátrai történetek  Mateusz Waligóra tátrai expedíciója

Tátrai történetek Mateusz Waligóra tátrai expedíciója

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/11/04
Mateusz Waligóra lengyel utazó 2022 nyarán 32 nap alatt, 483 kilométeres utat megtéve bejárta a Lengyel-Tátra valamennyi jelzett turistaútját.
Hirdetés
Mateusz Waligóra lengyel utazó – bár bejárta a sarkvidékeket és átkelt a sivatagokon – még mindig talál közeli és számára felfedezetlen helyeket Lengyelországban. 2022 nyarán 500 kilométeres expedíció során járta be a Lengyel-Tátra turistaútjait. Az utazó vállalkozásának egyik partnere a Geberit volt.
Mateusz Waligóra, a bolygó legeldugottabb helyeire vezető nagyszabású expedíciók specialistája június 28-án, röviddel Grönlandról való hazatérése után indult tátrai útjára. Grönlandon Łukasz Supergannel együtt mindössze 35 nap alatt nyugatról keletre átsíelt a világ legnagyobb szigetén. Tátrai expedíciójának célja ezúttal az volt, hogy bejárja a Lengyel-Tátra összes jelzett turistaösvényét, és megvizsgálja Lengyelország legmagasabb hegyeinek állapotát, amelyeket évente több mint 4 millió turista keres fel. Az expedíció a Chochołowi-völgyben (Dolina Chochołowska) kezdődött, majd a Kościelisko-völgyön (Dolina Kościeliska), a Gąsienica-völgyön (Dolina Gąsienicowa) és a Lengyel-Öt-tó völgyén (Dolina Pięćiu Stawów Polskich) keresztül vezetett a Lengyel-Tátra leghosszabb és legigényesebb turistaútjaihoz.

32 nap, 483 km.

Az utazó a közösségi médiában az egész expedícióról beszámolt. A legkellemetlenebb élményként említi, hogy útja elején megfertőzte magár egy patak vizével. Az út nagy részében a hőségben bolyongott, az utolsó napokban azonban megváltozott az időjárás. Az egész út 32 napig tartott, sikeres expedícióként összegezte útját, melynek során minden hegyi ösvényt, összesen 483 km utat járt be.
A „Tatrzańskie opowieści” (Tátrai történetek) középpontjában Mateusz Waligóra és az emberek – turisták, tudósok, természetvédők, TOPR hegyimentők, TPN alkalmazottak és helyi lakosok – közötti beszélgetések állnak. Mateusz és csapata nem kerülte el a nehéz és kellemetlen kérdéseket. Meghívták egy beszélgetésre többek között Szymon Ziobrowskit, a Tátrai Nemzeti Park igazgatóját, aki az interjúban hangsúlyozta a nemzeti parkban a higiéniai feltételek javításának szükségességét, és beszélt arról a programról, amely az összes szennyvizet előállító létesítményt bekapcsolja a szennyvízrendszerbe.

„KOŁO 2021”

E cél megvalósítását segítette a Tátrai Nemzeti Park pályázata a Geberit által 23. alkalommal megszervezett „KOŁO 2021” versenyen. A „Projekt Łazienki 2021” nevű, a Chochołowi-völgyben, a Tátra egyik legnépszerűbb túraútvonalán nyilvános WC tervezésére benyújtott pályázat végül elnyerte a zsűri támogatását. A nyertes projekt jó eséllyel felkerül a Tátra térképére, ezért a nemzeti park speciális tervezőcsapatot hozott létre, amely a jövőbeni megvalósításon dolgozik.
A jövőről, az éghajlatról és a környezetről való felelős gondolkodás ma már mindannyiunk felelőssége. Ezt helyezi előtérbe a Geberit, amely nemcsak a környezetkárosító hatások csökkentését célzó technológiákat épít be termékeibe, hanem oktat is – olyan projekteket szervez és bonyolít, amelyek fontos témákat tárgyalnak. Ilyen kérdés többek között a nyilvános illemhelyek hiánya Lengyelországban vagy a természeti környezet védelme.
Forrás és fotó: https://24tp.pl

 

 

Hirdetés
Hirdetés