Újabb újdonság a Halastónál (Morskie Oko) - a TPN teszteli az e-buszjegyet

Újabb újdonság a Halastónál (Morskie Oko) - a TPN teszteli az e-buszjegyet

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/08/08
2022 nyarától on-line is vásárolhatunk jegyet a Zakopanéból a Bialkai-szénégetőhöz (Palenica Białczańska), a Halastóhoz (Morskie Oko) vezető túra kiindulópontjához közlekedő buszra.
Hirdetés
A Tátrai Nemzeti Park (TPN) újabb újdonságot vezetett be a Tátra legnagyobb tavához készülő turistáknak, mostantól on-line is vásárolhatunk jegyet a Zakopanéból a Bialkai-szénégetőhöz (Palenica Białczańska), a Halastóhoz (Morskie Oko) vezető túra kiindulópontjához közlekedő buszra. Aki a Lengyel-Tátra legforgalmasabb turistaútját választja, azok egy ideje elfelejthetik a belépőjegyért történő sorban állást, a nemzeti park ugyanis először ezen a turistaúton (majd az összes többi ösvényén is) vezette be az e-jegy vásárlásának lehetőségét. Ennek köszönhetően a turistáknak nem kell hosszú sorokban állniuk a jegypénztáraknál, amelyek a nyári szezonban akár több tucat méter hosszúak is lehetnek, különösen Halastóhoz vezető út kezdetén. Az e-ticketnek köszönhetően az előreváltott jeggyel rendelkezők külön kapun léphetnek be, ahol sokkal gördülékenyebb a forgalom és szinte nincs sorban állás.

E-parkolójegy, e-buszjegy

Aztán megjelentek a Bialkai-szénégető és Łysa Polana parkolóba érvényes e-parkolójegyek. Ezekbe a parkolókban ma már csak online vásárolhatunk parkolójegyet, ahová e-jegy nélkül akkor sem lehet bemenni, ha ott van még szabad hely. Ez a megoldás a Halastóhoz tartó turisták által okozott forgalmi dugók enyhítésére szolgált, és úgy tűnik, hogy működik, a forgalmi dugók csökkentek. Mivel az e-jegyekkel kapcsolatos információk gyorsan elterjedtek, a parkolóhellyel nem rendelkezők ma már el sem indulnak a parkolókba, legalábbis nem olyan nagy számban, mint korábban.
Eljött az ideje egy újabb online lehetőségnek a Halastóhoz kirándulni szándékozók számára, a TPN ugyanis nemrég bevezette az e-jegyeket a Zakopanéból a Bialkai-szénégetőhöz közlekedő buszokra. A park honlapján keresztül a Zakopane – Palenica Białczańska útvonalon egy kiválasztott időpontra és egy kiválasztott megállóból (Zakopane ideiglenes buszpályaudvar, ul. Zamoyski, Cyrhla, Zazadnia, Wierch Porońiec) lehet jegyet foglalni a buszon.
Újabb újdonság a Halastónál  a TPN teszteli az e-buszjegyet-1
A Halastó (Morskie Oko)
Újabb újdonság a Halastónál a TPN teszteli az e-buszjegyet-1
Forrás: Nagy Árpád
A TPN az első megállónál felszállók számára garantálja az ülőhelyet, a következő megállókban felszállóknak viszont garancia van arra, hogy felveszik őket, de előfordulhat, hogy állva kell utazniuk. Az ilyen busszal történő utazás ára 15 PLN – ugyanannyi, mint a Bialkai-szénégetőhöz közlekedő más buszos vállalkozók ára. A különbség csak annyi, hogy 15 PLN-t fizetni függetlenül attól, hogy Zakopanéban vagy a Wierch Porońiec megállóban szállunk fel a buszra.
„Ezt a szolgáltatást egyelőre teszt formájában vezettük be. Szerződést kötöttünk egy magánfuvarozóval, amely ezeket a fuvarokat végzi. Sok turista használta már ezt a közlekedési eszközt, gyűjtjük a visszajelzéseket a működéséről, amelyen még lehet javítani. A tesztelési szakasz után majd eldöntjük, hogy van-e értelme ennek a szolgáltatásnak, és megmarad-e a nagyobb formátumban” – mondta Paulina Kołodziejska, a Tátrai Nemzeti Park munkatársa.

 

 

Hirdetés
Hirdetés