Kilőtték a turistákat veszélyeztető medvét az Alacsony-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/04/25
Hirdetés
Az Alacsony-Tátrában készült videón az látható, hogy egy medve veszélyesen közel kerül a turistákhoz. A természetvédők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a medvék ilyen, az emberre veszélyes viselkedését a medvéhez korábban túl közel került turisták okozhatták, akik azért etetik a medvéket, hogy szelfit készítsenek velük.
A felelőtlen turistáknak köszönhetően a vadon élő állatok egy része elvesztette az embertől való természetes félénkségét. „Az utóbbi időben olyan videók keringenek a közösségi médiában, melyeken a turisták veszélyes közelségbe kerülnek a vadállatokkal. A medvék fotózása és a videók készítése azonban nem mindig végződik happy enddel. Ráadásul a vadon élő állatok etetése tilos, hiszen az ennek következtében természetes félénkségüket elvesztett medvéket be kell fogni és meg kell ölni” – figyelmeztet a szlovák környezetvédelmi minisztérium.
A természetvédők arra figyelmeztetnek, hogy a napokban egy turista barnamedvével találkozott az Alacsony-Tátrában. „Szerencsére csak a nő hátizsákja keltette fel a fenevad figyelmét, a nő sértetlenül megúszta a találkozást. A medve valószínűleg más turisták vele szemben tanúsított korábbi viselkedése miatt vesztette el félénkségét, akik etették, csak hogy fotót készíthessenek vele. Ez is lehet az oka annak, hogy a medvét most az élelemmel teli hátizsák izgatja. A barnamedve-beavatkozó csoport szerint a nemzeti park látogatói felelőtlen magatartásukkal saját életüket és egészségüket, valamint a medvék életét is veszélyeztetik” – közölte a minisztérium.
A Facebookon kering egy videó, amelyen a síalpinisták egy medvét filmeznek, amint az Alacsony-Tátrában egy gyerekekkel túrázó csoport után fut. A síalpinisták már ismerik ezt a medvét. „Sokan tudnak erről a medvéről, akik gyakran járnak síelni vagy túrázni Gyömbérre (Ďumbier) vagy a Štefánik menedékházhoz (Chata M. R. Štefánika), mert gyakran mászkál ott, nem mi voltunk az egyetlenek, akik találkoztak vele” – írta a videó szerzője a „Tatry” Facebook csoportban.
„A legtöbben azt írtátok, hogy … a félelemtől. Véleményem szerint ez hiba. Minden medvével való találkozás más és más, sok tényezője van. Ezúttal szerencsénk volt, hogy egy fiatal, kíváncsi macival találkoztunk, aki nem volt agresszív. A békés helyzetben akkor jött a csavar, amikor a turisták elkezdtek elfutni előle, ő pedig automatikusan utánuk futott. Amikor eltávolodtam tőle, utánam is futott utánam egy kis ideig. Tisztelettel bántam vele, de nem mutattam félelmet, nem volt rá okom. Talán néhányan azt mondják majd, hogy játszottuk a nagyfiút, de nem így volt. Abban az időszakban több turista is járt arra gyerekekkel, akiket figyelmeztettünk, és közben „szórakoztattuk” a macit, hogy nyugodtan el tudjanak menni a közelében. A síléc elég gyors, a gyerekek lába nem biztos” – írta a turista, aki videóra vette élményeit.

A barnamedve beavatkozó csoport április 23-án, szombaton délelőtt az Alacsony-Tátrában kénytelen volt kilőni ezt a medvét, amely Trangoškától és a Štefánik menedékházhoz vezető turistaút körül mozgott. Kristína Bocková, az Állami Természetvédelmi Ügynökség (ŠOP) munkatára elmondta, hogy a medve a turisták felelőtlen viselkedése miatt elvesztette félénkségét és veszélyeztette a látogatókat. Emlékeztetett arra, hogy a négyéves, 62 kilogrammos nőstény az elmúlt napokban rendszeresen feltűnt a településeken található a szállodák, panziók környékén, de a Holt denevérek barlangja közelében is megfordult, az ügynökséghez több bejelentés is érkezett ezzel kapcsolatban.
A szakember elmondta, hogy a medve viselkedését veszélyesnek értékelték, mert veszélyt jelentett a turistákra és az Alacsony-Tátrába látogatókra. „Ennek az egyednek az esetleges befogása és áthelyezése nem lett volna elegendő” – magyarázta, hozzátéve, hogy valószínűleg visszatért volna a helyszínre, vagy pedig új élőhelyén is eddigi szokásait, viselkedését folytatta volna.
Rámutatott arra is, hogy a problémás medvét medvemenhelyen sem lehetett elhelyezni. Hozzászokott a szabad élethez, nem tudott volna alkalmazkodni a fogságban mesterségesen létrehozott körülményekhez. „Idén ez volt az első, a beavatkozó csoport által kilőtt medve” – tette hozzá.

 

 

„A könnyen elérhető és nagy energiatartalmú táplálék megváltoztatja a vadak viselkedését, és így veszélyt jelentenek az emberre. A Környezetvédelmi Minisztérium már régóta próbálja felhívni a figyelmet az illegális etetés problémájára. „A vágy, hogy egy olyan vadállattal, mint a barnamedve megosszunk egy fotót vagy videót, visszafelé is elsülhet. A természetvédők arra kérik az erdőbe látogatókat, hogy ne becsüljék alá a medvével való találkozás kockázatát, soha ne közelítsék meg, és csak a kijelölt ösvényeken járjanak. Váratlan találkozás esetén ahelyett, hogy fényképet vagy videót készítenénk, a legjobb, ha csendben és nyugodtan, az ellenkező irányban eltávolodunk a medvéről, mivel menekülés esetén a medve a menekülő turistát zsákmánynak tekintheti.”
Forrás, fotó és videó: https://www.cas.skhttps://www.cas.sk

 

 

Hirdetés
Hirdetés