A Halastóba (Morskie Oko) zúdult hatalmas lavina elemzése

A Halastóba (Morskie Oko) zúdult hatalmas lavina elemzése

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/02/16
A 2022. február 8-án a Halastóba (Morskie Oko) zúdult lavina elemzése jól mutatja, milyen következményekkel járt volna ez a lavina, ha olyankor csap le, amikor emberek tartózkodnak a tó felszínén.
Hirdetés

A 2022. február 8-án a Halastóba (Morskie Oko) zúdult lavina elemzése jól mutatja, milyen következményekkel járt volna ez a lavina, ha olyankor csap le, amikor emberek tartózkodnak a tó felszínén. A lavina szerencsére késő este indult el a Miedziane (Miedziane) és az Opalone-hegy (Opalony Wierch) között található Medvegyökér-nyeregből (Marchvichna Przełęcz). A lavina nem csak a Halastó felszínét érte el, hanem a túlpartot is. A hatalmas hótömeg áttörte az 50 cm vastag jeget, és a lavina által okozott robbanás két méterrel tolta el a TOPR-nek a Halastavi menedékház előtt parkoló két tonnás autóját. Megsérült a menedékház közelében található meteorológiai állomás, valamint a menedékházból a Halastóhoz vezető lépcső mellett lévő, vastag gerendákból ácsolt korlát is.

A hatalmas lavina kiterjedése

A lavina kiterjedése jól látható az alábbi grafikonon, amelyet Andrzej Marcisz hegymászó és Tátra-szakértő készített:

A lavina letörésének hozzávetőleges formája az alábbiakban látható:

„Óriási szerencse, hogy a lavina éjszaka zúdult le, mert a tó szélétől több méter távolságra lerakott hó magassága több mint két méter. Bele sem merek gondolni, milyen következményekkel járhatott volna, ha a lavina napközben történik, amikor általában turisták tucatjai tartózkodnak a tó felszínén” – kommentálta Andrzej Marcisz.
A keddi eseményeket követően, a veszélyes lavinahelyzet miatt a Tátrai Nemzeti Park (TPN) további intézkedésig lezárta a Bialkai-szénégetőtől (Palenica Białczańska) a Halastóhoz vezető turistautat, melyet egy héttel később, február 15-én nyitottak meg ismét a turisták előtt. Az ebből a turistaútból a Mickiewicz-vízeséseknél (Wodogrzmoty Mickiewicza) a Roztoka-völgyön (Dolina Roztoki) a Lengyel-Öt-tó völgyébe (Dolina Pięciu Stawów Polskich) vezető turistautat ma, február 16-án nyitották meg ismét a turisták előtt.
Forrás és fotók: https://tatromaniak.pl
Hirdetés
Hirdetés