Medve támadt egy turistára a Lengyel-Tátrában. Túl közel ment a férfi? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/10/26
Hirdetés
2021. október 21-én kórházba szállítottak egy turistát Zakopanéban, akit túrázás közben megtámadott egy medve. Az incidens csütörtök délután történt a Chochołowi-völgyben (Dolina Chochołowska). A Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) hegyimentői a férfit lábsérülésekkel szállítottak kórházba. Elmondása szerint a sérülést egy medvetámadás okozta. Szerencsére a harapott seb nem bizonyult veszélyesnek.
A média kezdetben arról számolt be, hogy a sérült férfi fényképet (szelfit) akart készíteni a medvével, de a Tátrai Nemzeti Park (TPN) ezt cáfolta.
A történtekről szóló információk eljutottak a TPN szakembereihez, akik kivizsgálták az esetet, ellenőrizték a turista verzióját, és ezzel kapcsolatban az alábbi közleményt adták ki.
„Ma délután majdnem tragédia történt a Chochołowi-völgyben. A vizsgálat szerint egy „turista” a jelzett turistaútvonalról letérve bement az erdőbe, mert közelebb akart kerülni egy ott táplálkozó medvéhez. A férfi valószínűleg fényképet akart készíteni az állatról. Azzal, hogy túl közel ment hozzá, valószínűleg meglepte és provokálta a táplálkozó állatot, ennek következtében az ingerült medve megtámadta őt. Az eredmény: szúrt és vágott sebek a combon és a lábszáron. Az eset a TOPR hegyimentőinek beavatkozását igényelte, a sérült turistát a zakopanei kórházba szállították.
A Tátrai Nemzeti Park természetvédelmi szakemberei felhívják a figyelmet arra, hogy a Tátrában a medvék nem vadásznak emberre. Az ember által meglepett állat azonban fenyegetve érezheti magát, és önvédelemből támadhat.
Jerzy Toczek, a Zakopane Megyei Kórház munkatársa elmondta:
„A Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat mentősei dél körül egy 72 éves férfit hoztak be hozzánk, akinek a combján és a sípcsontján szúrt és vágott sebek voltak”. Kiderült, hogy a férfi a Chochołowi-völgyben sétált, amikor észrevett egy táplálkozó medvét, és megpróbált egy emlékképet készíteni róla. Az állatot ez láthatóan felbosszantotta, és a fotósra vetette magát.”
A TPN ezért arra figyelmezteti a turistákat, hogy semmilyen körülmények között ne közelítsék meg a medvét, ha pedig ragadozóval találkoznak az ösvényen, maradjanak nyugodtak és vonuljanak vissza.
A TPN információja az esettel kapcsolatban:
-> Nem igaz, hogy a túrázó a jelzett turistaúton túrázott (letért az ösvényről). Szeretnénk emlékeztetni Önöket, hogy a Tátrai Nemzeti Parkban tilos letérni a kijelölt túraútvonalakról.
-> Nem igaz, hogy a medve éhes volt, és azért támadt, hogy emberre vadásszon.
-> Nem igaz, hogy a sérült személy „szelfit” készített a medvével.
A férfi beszámolójából és szavaiból kiderül, hogy magáról az állatról akart fényképet készíteni (a fenti bejegyzésben leírtak szerint).
A férfi és a medve nagyon közel kerültek egymáshoz, a medve szemszögéből nézve ez támadás volt a férfi részéről. Védekezésképpen a medve megharapta a férfi lábát, majd elszaladt. Az incidenst követően a sérült turistát a TOPR hegyimentői a zakopanei kórházba szállították.

 

 

Hirdetés
Hirdetés