Augusztus 2-től csak on-line parkolójegy a Halastó (Morskie Oko) felé vezető parkolóban

Augusztus 2-től csak on-line parkolójegy a Halastó (Morskie Oko) felé vezető parkolóban

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/07/28
Augusztus 2-től, hétfőtől minden turistának, aki Łysa Polanán vagy a Bialkai-szénégető parkolóban, a Halastóhoz (Morskie Oko) vezető turistaút kezdetén szeretne parkolni, e-parkolójegyet kell vásárolnia a tpn.pl oldalon keresztül.
Hirdetés
Augusztus 2-től, hétfőtől minden turistának, aki autójával Łysa Polanába vagy Bialkai-szénégető (Palenica Białczańska) parkolóiban szeretne parkolni, ahol többek között a Halastóhoz (Morskie Oko) vezető turistaút is kezdődik, e-parkolójegyet kell vásárolnia a tpn.pl oldalon keresztül. A parkolóőröknél való fizetés abban az esetben sem lehetséges, ha vannak szabad parkolóhelyek.

E-bilety

Augusztustól a két nagy területű parkolóban (Palenica Białczańska és Łysa Polana) található összes parkolóhelyet online értékesítik. A parkolójegyek online megvásárolhatók a tpn.pl/zwiedzaj/e-bilety weboldalon – feltéve, ha a jegyek nem fogynak el korábban, a nyári szezonban azonban szinte minden nap ilyen helyzet várható. A Tátrai Nemzeti Park (TPN) azt javasolja, hogy legalább egy nappal a tervezett érkezés előtt vásároljuk meg a parkolójegyet, melynek ára 35 PLN. A forgalmi dugók elkerülése érdekében azt is javasolják, hogy reggel 8 óra előtt érkezzünk a parkolókba. Az e-jeggyel a turisták garantáltan találnak egy helyet, ahol az autójukat az érkezés időpontjától függetlenül hagyhatják. Felhívják azonban a figyelmet, hogy az érkezés sorrendje dönti el, hogy az autót a Bialkai-szénégető parkolóban (közelebb a turistaösvény bejáratához) vagy Łysa Polanán parkoljuk le. Az előzetesen megvásárolt e-parkolójegy szükségessége a menedékházakban szállást foglalókra is vonatkozik, augusztustól pedig a kerekesszékkel közlekedő személyekre is (ebben az esetben az értékesítési ablakban ki kell választani a megfelelő e-jegy opciót).
Augusztus 2-től csak on-line parkolójegy a Halastó felé vezető parkolóban-1
A Halastó (Morskie Oko)
Augusztus 2-től csak on-line parkolójegy a Halastó felé vezető parkolóban-1
Forrás: Nagy Árpád
Az online foglalási lehetőség jelenleg is elérhető a tpn.pl/zwiedzaj/e-tickets oldalon, enélkül a nyári szezonban, ideális időjárási körülmények között ezekben a parkolókban amúgy is lehetetlen parkolni. A jelenlegi rendszer azonban lehetővé teszi a készpénzes értékesítést, ha nem minden helyet foglaltak le előre. A helyszíni csalódások és a dugókban történő felesleges várakozás elkerülése érdekében indulás előtt a weboldalon érdemes ellenőrizni a szabad parkolóhelyeket.
Azok számára, akik nem rendelkeznek online fizetést lehetővé tevő bankszámlával, augusztus 2-től lehetőség lesz készpénzes jegyvásárlásra a Turisztikai Információs Irodánkban (ul. Chałubińskiego 44.), amely naponta 7.30-tól 16.30-ig tart nyitva. Az adott napra szóló jegyvásárlás feltétele a szabad helyek megléte.
„Már a tavalyi nyári szezonban bevezettünk egy hasonló értékesítési modellt” – mondja Szymon Ziobrowski, a TPN igazgatója. „Az elmúlt hetek azt mutatták, hogy a vegyes rendszer a forgalmas nyári szezonban nem csökkenti a forgalmi dugókat a területen. Az előszezonban működött, de főszezonban nem. Ezért döntöttünk úgy, hogy – a tavalyihoz képest néhány kisebb változtatással – ismételten kizárjuk a parkolók előzetes foglalás (e-jegy) nélküli elérhetőségét. A vásárlási folyamat nagyon egyszerű, a rendszer lehetővé teszi a gyors online fizetést. Idén nagyon nagy turistaforgalmat tapasztalunk, júniusban rekordok dőltek meg. Az e-jegyekkel elkerülhető a sorban állás, a forgalmi dugók és az ezzel járó frusztrációk. Célunk, hogy a rendszer viszonylagos kényelmet biztosítson a gyorsan növekvő turistaforgalom idején, kényelmesebbé szeretnénk tenni a tátrai kirándulás kezdetét.
Azok a turisták, akiknek a fenti parkolókba nem sikerül e-parkolóhelyet vásárolni az adott napra, a Bukowina Tatrzańska községben található alternatív parkolókat, valamint a Polana Zgorzelisko parkolót használhatják, ahonnan a tömegközlekedés is biztosított. A Bukowina Tatrzańskából induló járatok részletes menetrendje ezen az oldalon érhető el.

Válasszuk a tömegközlekedést

A parkolók Zakopanéból vagy más közeli településekről, ahol a turisták megszállnak, tömegközlekedéssel is megközelíthető. A nemzeti park emlékezteti a turistákat, hogy a tilosban parkoló autókat (pl. a Łysa Polana és Wierchporoniec közötti útszakaszon vagy a Wierchporoniec körforgalom közelében) rendőrség elvontatja.
felhívják a figyelmet, hogy a nemzeti parkba szóló belépőjegyeket is megvásárolhatjuk elektronikus úton a tpn.pl oldalon, valamint a SkyCash és mPay alkalmazásokon keresztül. Az on-line megvásárolt nemzeti park belépőről vagy parkolójegyről szóló visszaigazolást nem elég elmenteni a telefonban, érdemes kinyomtatni, hogy a mobilhálózat lefedettségének hiánya esetén – ami a nemzeti park területén gyakran előfordul – rendelkezésre álljon a bemutatáshoz.

 

 

Hirdetés
Hirdetés