Megkezdődött a medvék párzási időszaka, legyünk óvatosak a természetben Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/05/10
Hirdetés
A Tátrában élő medvék párzási időszaka április közepétől júliusig tart, a medvék ebben az időszakban megpróbálja elkerülni az embereket, ennek ellenére előfordulhat medvetalálkozás. Ahogy Jaroslav Slašťan, a szlovák természetvédelmi hatóság barnamedvékkel foglalkozó csoportjának munkatársa elmondta, a barnamedve a poligám fajok közé tartozik, a párzási időszakban a hím akár három héten át követi a nőstényt. A szakember elmagyarázta, hogy bár a hím medvék magányos életet élnek, a párzási időszakban keresik az ivarérett nőstényeket. Elmondta továbbá, hogy a párzási időszakban a medvék körültekintően viselkednek, és kerülik az emberrel való érintkezést, ennek ellenére előfordulhat medvével való találkozás, mivel ilyenkor megnő a medve napközbeni aktivitása.
„Ezért javasoljuk a turistáknak, hogy korlátozzák a természetben való tartózkodást, különösen reggel, este és éjszaka, illetve napközben is azokon a területeken, ahol sűrű a növényzet, kisebb a látótávolság, valamint az élelemforrások közelében” – mondja Slašťan.
Napközben és a kijelölt turistautakon járva a legkevésbé valószínű, hogy medvével találkozunk. A medve kifinomult szaglása segítségével találja meg a táplálékot és más medvéket, de ezt használja a környezetében felbukkanó veszélyforrás azonosítására is. Ebben fontos szerepet játszanak az időjárási viszonyok, az évszak, a szél sebessége és iránya. „A medvék így nagy távolságból felismerik az ellenkező nemet, az embert, az élelmiszerforrásokat és az esetleges veszélyeket” – mondta a természetvédő.
Forrás és fotó: https://spis.korzar.sme.sk

 

 

Hirdetés
Hirdetés