Túra a Halastóhoz (Morskie Oko) - Idén nyáron nem lesz olcsó...

Túra a Halastóhoz (Morskie Oko) - Idén nyáron nem lesz olcsó...

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/04/19
A Tátrai Nemzeti Park (TPN) legutóbbi áremelését követően az idei nyári szezonban nem lesz olcsó egy kirándulás a Halastóhoz (Morskie Oko), a Tátra legnagyobb tavának partjáról nyíló panoráma megcsodálása jelentős anyagi megterhelést jelenthet.
Hirdetés
A Tátrai Nemzeti Park (TPN) legutóbbi áremelését követően az idei nyári szezonban nem lesz olcsó egy kirándulás a Halastóhoz (Morskie Oko), a Tátra legnagyobb tavának partjáról nyíló panoráma megcsodálása egy négytagú család számára jelentős anyagi megterhelést jelenthet.
A TPN márciusban emelte a turistautak használatára jogosító belépők árát, amely a felnőttek számára 6 PLN-ről 7 PLN-re emelkedett. Áprilistól ugyancsak emelkedtek a parkolóárak a Halastóhoz vezető út kezdetén, a Bialkai-szénégető (Palenica Białczańska) és Łysa Polana, ahol előzetes on-line foglalás esetén az eddigi 30 PLN helyett 35 PLN-t, előzetes foglalás nélkül 50 PLN-t kell fizetni.
A gazetakrakowska.pl lengyel portál szerkesztői készítettek egy költségszimulációt, azt feltételezve, hogy egy átlagos négytagú család – szülők és két gyermek – tesz egy kirándulást a Halastóhoz. Az újságírók annak jártak utána, hogy egy ilyen kirándulás kivitelezhető-e 500 PLN-ből.
Túra a Halastóhoz - csak gazdagoknak? Idén nyáron nem lesz olcsó...-1
A Halastó nyáron
Túra a Halastóhoz - csak gazdagoknak? Idén nyáron nem lesz olcsó...-1
Forrás: Nagy Árpád

Zakopane - Morskie Oko, busszal vagy gépkocsival

A gazdaságos változatban a zakopanei buszpályaudvarról a Halastóhoz vezető út parkolójáig helyi kisbuszokkal történő utazás személyenként és irányonként 10 PLN (gyermekeknek nincs kedvezmény). Ez egy családnak 40 PLN-t jelent egy irányban (80 PLN oda-vissza).
Kényelmesebb opciót jelent saját autóval utazni, a parkolási díj viszont előrelátásunktól függ. Ha előző nap on-line foglalunk parkolóhelyet, akkor a Bialkai-szénégető vagy Łysa Polana parkolóban 35 PLN-t fizetünk egy napi parkolásért, ha viszont reggel spontán elindulunk, meglepetés vár ránk, április 1-től ugyanis előzetes helyfoglalás nélkül 50 PLN-t kell fizetni a parkolásért.
A következő költség a nemzeti park belépő. 2021. március 1-től felnőtteknek 7 PLN-t, 7 évesnél idősebb gyermeknek pedig 3,50 PLN-t kell fizetni. Ez egy négytagú család számára összesen 21 PLN költséget jelent.
A következő kihívás az útvonal leküzdése. A Halastóhoz az aszfaltúton 9 km-es, lassan emelkedő út vezet, ami egy átlagos család számára kissé megerőltető lehet, különösen most, amikor időnk nagy részét a laptop előtt töltjük. A vastagabb pénztárcával rendelkezők számíthatunk azokra a lovaskocsikra, akik örömmel segítenek a hosszú út legyőzésében. Minden a pénztárcánktól függ. Az egyirányú utazás ára személyenként 50 PLN, négy személyre tehát 200 PLN-t fizetünk. Ne feledjük azonban, hogy a lovak nem visznek fel teljesen a menedékházig, a Hajfű-tisztáson (Włosienica) le kell szállni a kocsikról, amely körülbelül 2 km-re van a Halastó előtt.

Morksie Oko, a Tátra legnagyobb tava

A Halastóhoz (Morskie Oko) érkezve egy menedékházat találunk, ahol enni és inni lehet. Négy teáért 20 PLN-t, négy almás pitéért 24 PLN-t fizetünk. A gazdaságos változat szerint a menedékházban így 44 PLN-t fognak elkölteni. Az „all inclusive” változatban a határ a csillagos ég. Két kávé 9 PLN, két sertésszelet burgonyával és sült káposztával 28 PLN adagonként. Ha a gyerekek szeretnének valami édeset, a palacsinták túróval és tejszínhabbal 15 PLN adagonként. Mindezért így összesen 104 zlotyt kell kifizetni. Visszafelé lesétálhatunk, vagy újra igénybe vehetjük a lovaskocsik szolgáltatásait, akik fejenként 40 PLN-ért visznek le.
Összefoglalva az utat gazdaságos változatban kb. 145 PLN-t fizetünk, ebből kb. 80 PLN az oda-vissza busszal történő utazás ára. Az „all inclusive” verzió drága mulatság, ezért a spontán verzióban – előzetes parkolóhely foglalás nélkül – kb. 545 PLN-t kell fizetni.
A dologhoz hozzá tartozik, hogy hogy míg a Tátra Nemzeti Park melletti parkolók árai csak a Halastó régiójában emelkedtek, a nemzeti parkba történő belépőjegy árának emelkedése a Tátra teljes területére vonatkozik. Nem számít tehát, milyen útvonalat választunk egy tátrai túrához, többe fog kerülni, mint néhány hónappal ezelőtt.
Túra a Halastóhoz - csak gazdagoknak? Idén nyáron nem lesz olcsó...-2
A Halastó (Morskie Oko) télen
Túra a Halastóhoz - csak gazdagoknak? Idén nyáron nem lesz olcsó...-2
Forrás: Nagy Árpád
A Halastó (Morskie Oko) felé vezető úton dolgozó fuvarozók egyesületének honlapján olvasható, hogy a nyári szezonban a felfelé vezető út kb. 50 PLN-be kerül. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy főszezonban 50 PLN-t fizetünk a felfelé történő utazásért, a lefelé vezető út pedig kb. 30 PLN. A nyári szezonban az első lovaskocsik akkor indulnak, amikor az első jelentkező csoport összegyűlik, de legkorábban kb. reggel 7:30-kor. Az utolsó lefelé haladó lovaskocsi kb. 20–21 órakor indul. Az egyesület a weboldalán felhívja a turisták figyelmét, hogy a pontios viteldíjat a helyszínen mindig a fuvarossal kell egyeztetni.
A téli szezonban a lovak szánokat húznak, amelyek kevesebb embert tudnak egyszerre szállítani, ezért az ár felfelé és lefelé egyaránt 50 PLN; a népszerű lovasszánok alkonyatig közlekednek.

 

 

Hirdetés
Hirdetés