Durván elszaporodtak a medvék a Magas-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/09/02
Hirdetés
Tátraváros (Vysoké Tatry) önkormányzata régóta figyelmeztet a medvék egyre növekvő populációjára a térségben. Míg 2009-ben mindössze 48 személy találkozott medvével, addig ez a szám a tavalyi évben elérte a 959-et. A város önkormányzata még június elején kérvényezte a környezetvédelmi tárcától öt medve preventív okokból történő kilövését, a minisztérium azonban megtagadta azt. Az illetékes hatóság felbecsülte a térség valós helyzetét, és intézkedéseket javasolt a város számára a barnamedve mozgásának kiküszöbölésére. A Tátrában élő medvék kilövésével kapcsolatban Ján Budaj (OĽaNO) környezetvédelmi miniszter már korábban is hangsúlyozta, hogy a Tátrában nem fognak barnamedvére vadászni. „Továbbra is védjük és nemzeti kincsnek tartjuk a medvéket” – mondta a miniszter.
Az önkormányzat szerint viszont ha semmilyen intézkedést nem hoznak a medvepopuláció visszaszorítása érdekében, annak súlyos következményei lehetnek. Az előző évek tapasztalatai alapján az önkormányzat megelőző intézkedések meghozatalát javasolja, mielőtt az emberre veszélyes találkozás fordulna elő. „Ősszel, amikor a medvék ismét közelebb férkőznek a lakóházakhoz, és veszélyeztetik az otthoniak biztonságát, már késő lesz bármiféle intézkedést hozni” – nyilatkozta Daniela Birková, a város szóvivője, és hozzátette, hogy bár nyáron nyugodt volt a helyzet, semmilyen megoldás nem született. „Elsősorban nem a medvék kilövéséről van szó, az elmúlt években lett volna lehetőség az emberek közvetlen közelében élő medvékkel kapcsolatos helyzet enyhítésére” – tette hozzá Birková.
A város már konténerállomásokat épített, illetve elektromos kerítéseket húzott fel a temetőkben és lakóépületek közelében, ugyanakkor a környezetvédelmi tárcától várják a helyzet hosszú távú megoldását. „Ismételten szeretnénk meghívni a környezetvédelmi miniszter urat, hogy látogassa meg városunkat, térképezze fel a problémás területeket, és próbálják megoldani a helyzetet” – tette hozzá a szóvivő.

 

 

Hirdetés
Hirdetés