Túrázás a Tátrában kutyával

Túrázás a Tátrában kutyával

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/08/03
A Lengyel-Tátrában kutyával csak a Chochołowi-völgyben (Dolina Chochołowską) és az Alsó erdei úton (Drogą pod Reglami) lehet kutyával túrázni.
Hirdetés
A Lengyel-Tátrában kutyával csak a Chochołowi-völgyben (Dolina Chochołowską) és az Alsó erdei úton (Drogą pod Reglami) lehet kutyával túrázni, Szlovákiában viszont nincs ilyen tiltás, de nem minden útvonal alkalmas négylábú kedvenceink számára. Íme néhány javaslat, hova érdemes elindulni a Tátrában egy kutyával.
Amikor szabadságra megyünk, nem mindig találunk olyan valakit, akivel jó szívvel otthon hagyhatjuk a kutyánkat, ezért sokszor magunkkal kell vinni őket. Ne feledjük azonban, hogy a lengyel Tátrai Nemzeti Parkba (TPN) a vadon élő állatok biztonsága érdekében tilos kutyát bevinni. A tilalom megszegéséért a nemzeti park őrei 50-től 500 PLN összegig terjedő bírságot szabhatnak ki. Kutyával történő túrázás csak a Chochołowi-völgyben, a Szürke-rét (Siwą Polana) és a Chochołowi menedékház (Schronisko na Chochołowskiej Polanie) közötti szakaszon megengedett, de a kutyát természetesen itt is pórázon kell vezetnünk. Az útvonal részben aszfalt úton, részben köves úton halad. A nemzeti park területén négylábú társainkkal az Alsó erdei úton is sétálhatunk, amely Zakopane és Kościelisko között található.

2023. december 15-től a Tátra szlovák oldalán is korlátozták a kutyák bevitelét a nemzeti parkba

A Tátra szlovák oldalán 2020.dcemberig nem volt ilyen tilalom, akkor azonban életbe lépett a Tátrai Nem zeti Park (TANAP) új látogatási rendje, amely gyakorlatilag kitlitotta a kutyákat a Tátra magasabban fekvő területeiről.
Ennek értelmében az erdeti bejegyzés alábbi részei ma már nem érvényesek!
Elméletileg bárhol túrázhatunk kutyájával – ez azonban nem azt jelenti, hogy minden turistaút alkalmas kedvtelésből tartott állataink számára. Nem minden kutya szereti a kitettséget, mások nehezebben viselik egy hosszú túra nehézségeit. Abban az esetben is gondok lehetnek, ha a túraútvonalon mesterséges segédeszközök vannak elhelyezve. De akkor hová induljunk kedvenc háziállatunkkal?

1) Poprádi-tó (Popradské pleso)

A Poprádi-tóhoz vezető túra semmilyen technikai nehézséget nem okozhat. A tó partján álló menedékházak elérésére két lehetőség van: a Poprádi-tó villamos megállóhelytől a kék jelzésű, kényelmes, aszfaltozott turistaúton, vagy Csorbatóról a piros jelzésen, amely sziklás, erdős hegyoldalon vezet.

2) A Felkai-völgy a Sziléziai házig

A Felkai-völgy bővelkedik gyönyörű szegletekben, a Sziléziai ház (Sliezsky dom) nevű hegyi szálloda pedig festői környezetben fekszik a Felkai-tó (Velické pleso) partján, a Gerlachfalvi-csúcs (Gerlachovský štít) lábánál. A völgybe a Tátraszéplakról (Tatranská Polianka) induló zöld jelzésű turistaút vezet, amely nem okozhat nehézségeket háziállatainknak.

3) A Késmárki-Fehér-víz völgyébe (Dolina Bielej vody kežmarskej)

A Fehér-víz (Biela voda) parkolóból induló sárga jelzés eleinte egyenletesen emelkedve vezet a hegyre az erdőn keresztül, majd a törpefenyők között köves úton érkezik meg a Zöld-tó (Zelené pleso) mellé. A Zöld-tavi menedékháztól (Chata pri Zelenom plese) tovább mehetünk a Nagy-Fehér-tóhoz, ahová a piros jelzésű turistaút vezet.
Amikor úgy döntünk, hogy kutyával indulunk a hegyekbe, mindenekelőtt vegyük figyelembe kutyánk képességeit. Házikedvenceink számára elsősorban a könnyebb, völgyekben vezető turistautak a megfelelőek, melyek nem túl nehezek a kutyák számára.
Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.pl
Hirdetés
Hirdetés