Újra indulhatnak a lovaskocsik a Halastóhoz Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/05/18
Hirdetés
Az elmúlt hétvégétől, május 16-tól a Halastóhoz (Morskie Oko) vezető turistaúton ismét igénybe vehetik a turisták a lovaskocsik szolgáltatásait, melyet a Tátrai Nemzeti Park (TPN) vezetősége 2020. március 12-én függesztett fel a koronavírus járvány terjedésének megakadályozása érdekében hozott intézkedések részeként. Szymon Ziobrowski, a TPN igazgatója jelentette be, hogy a május 16-17-i hétvégétől ismét közlekednek a lovaskocsik a Halastó felé, a szállítható személyek számát azonban nyolc főre korlátozták (korábban felfelé 12, lefelé 15 utast szállítottak a lovaskocsik). Ezen felül a fuvarosok vállalták, hogy olyan válaszfalakat szerelnek fel a kocsikra, mellyel az utasokat el tudják választani egymástól. Mielőtt a nemzeti park végleges hozzájárulást adna a folytatáshoz, ellenőrizni fogja a lovaskocsik biztonságos átalakítását.


A koronavírus-járványnak köszönhetően részben bevezetésre kerül néhány olyan módosítás, amelyért az állatvédő szervezetek az utóbbi években harcoltak. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy a kisebb utaslétszámnak köszönhetően a lovak számára könnyebb lesz a fogat, ráadásul a szállítható utasok létszámába korábban nem számolták be a 4 évnél fiatalabb gyermekeket, feltéve ha azok létszáma kocsinként nem haladta meg az öt utast, jelen helyzetben viszont ők is egy személynek számítanak. Jelenleg még nem ismeretes, hogy a lovaskocsiknak mennyi ideig kell csökkentett utasszámmal közlekedni, viszont feltételezhető, hogy a csökkentett terheléssel a lovak az egész nyári szezonban dolgozni fognak.
Ugyancsak a május 16-17-ei hétvégén ismét megindulnak a rendszeres buszjáratok Zakopane és a Białkai-szénégető (Palenica Białczańska) parkolóhely között.
A május 9-10-ei hétvége tapasztalatai alapján a TPN ugyanakkor fontolóra veszi, hogy bizonyos korlátozásokat vezessen be a május 4-án ismét hozzáférhetővé tett Lengyel-Tátrában. Azon a hétvégén közel 20 000 turista kirándult a Tátra turistaútjain. Hagyományosan a Halastóhoz vezető úton jártak a legtöbben, szombaton 3000, vasárnap pedig 2,5 ezer turista váltott itt belépőt, a második legnépszerűbb célpont pedig a Kościeliska-völgy volt.
A tapasztalatok szerint sokan nem tartják be az előírt biztonságos távolságtartás és az arcmaszk viselésének szabályait olyan helyeken, mint pl. a parkolók vagy a jegyárusító pontok. „Sajnos ezen a hétvégén azt tapasztaltuk, hogy a turisták viselkedése a járványhelyzettel kapcsolatban nem megfelelő. Többen összegyűlnek egy helyen, együtt ülnek a padokon, és nem tartják be az ajánlott távolságot” – mondta Szymon Ziobrowski. „Ez azért aggasztó számunkra, mert Európából ismerünk hasonló turisztikai célpontokat, amelyek a koronavírus gócpontjaivá váltak. Nem szeretnénk, ha városunk és régiónk hasonló sorsra jutna, mindenekelőtt az idegenforgalom kontextusában, amelyből sokan élnek az itt élők közül” – tette hozzá.
Lehetséges, hogy a közeljövőben – különösen a legnépszerűbb turistautakon – napi belépési korlátozást vezetnek be. A Halastóhoz vezető útvonalon elvileg már jelenleg is korlátozva van az egy napon beléptetett turisták száma, ezt 2500 főben határozták meg. A TPN ezt úgy kívánja elérni, hogy a belépőjegyeket on-line formában szeretnék értékesíteni, a napi limit eléréséig. Jelenleg a belépőjegyek 20 %-át értékesítik interneten keresztül, ezt 80 %-ra szeretnék emelni, ezzel korlátozni tudják a jegyárusító pontok forgalmát, és egyszerűbben be tudják tartani a belépési korlátozást.
Hirdetés
Hirdetés