Korlátozásokkal, de megnyitják a Lengyel-Tátrát Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/05/01
Hirdetés
A lengyel Tátrai Nemzeti Park igazgatósága (TPN) április 30-án úgy döntött, hogy május elejei hosszú hétvégét követően (ott nem csak május 1, de május 3. is ünnepnap) május 4-től, hétfőtől a Lengyel-Tátrát ismét hozzáférhetővé teszik a turisták számára. A lengyel miniszterelnök április 29-én jelentette be, hogy május 4-től a szállodák és más szálláshelyek ismét fogadhatnak vendégeket (a szállodák éttermei viszont továbbra is zárva tartanak, de megnyitják a kulturális intézményeket, múzeumokat, könyvtárakat is). Nem könnyű megítélni, hogy ez milyen helyzetet teremt majd a Havasalján (Podhale), milyen méretű turista invázió várható. A Lengyel-Tátrában egy héttel ezelőtt csak négy kisebb völgy (Fehér-, Palánkos-, Lyuk- és Kapu-völgy) megnyitásáról döntöttek.

 

A TPN igazgatója, Szymon Ziobrowski az elmúlt héten egy interjúban jelezte, hogy a Lengyel-Tátrát a következő napokban valószínűleg fokozatosan elérhetővé teszik. Minden döntést a helyi Válságközponttal, az önkormányzatokkal, a határőrséggel és a hegyimentőkkel folytatott konzultációt követően hoznak meg. A tervek szerint a nemzeti park pénztárainál, a turistautak kezdetén fertőtlenítőszereket helyeznek ki, ezek beszerzése folyamatban van, ám a jelenlegi helyzetben ez nem egyszerű feladat. A turistautakon jelenleg nem kell maszkot viselni, a pénztáraknál, a belépőjegy megvásárlása azonban csak kesztyűben és maszkban lehetséges.

 

Megfontolják azokat a megoldásokat is, amelyek célja a turisták adott helyen történő felhalmozódásának korlátozása. A legnépszerűbb útvonalakon, például a Halastó (Morskie Oko) felé vezető úton vagy a Kościelisko-völgyben (Dolina Kościeliska) ez már most is magában foglalja a nemzeti parkba belépők létszámának korlátozását. Ennek pontos mikéntjéről április 30-án még nem született döntés.
Szintén május 4-én ismét megkezdi működését a Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch) közlekedő felvonó. Valószínűleg kinyitnak a menedékházak is, de azt ma még nem lehet tudni, hogy milyen formában. Elképzelhető, hogy az étkezési lehetőség csak a menedékházakban szállást foglaló turisták számára lesz lehetséges.
Át kell szervezni a tömegközlekedési rendszert és a lovaskocsik közlekedésének lehetőségét, erre valószínűleg májusban kerül sor. Jelenleg is zajlanak a megbeszélések a buszsofőrökkel és a lovaskocsikat üzemeltető társaságokkal a biztonsági szabályokról és a szállítható utasok létszámának megállapításáról.
Május 1-jén megkezdődik a szezon a Pieninekben, a dunajeci tutajosok már a hosszú hétvége első napján vízre eresztik a tutajokat. A tutajos szezon normál helyzetben április 1-től október 31-ig tart, de a koronavírus járvány miatt ebben az évben ezt el kellett halasztani. Az érvényben lévő korlátozások miatt a tutajok jelenleg csak hat személyt szállítanak, és átmenetileg megszüntették a kedvezményeket.
Hirdetés
Hirdetés