Az idei szezonban 30 farkas kilövését engedélyezték Szlovákiában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/02/03
Hirdetés
Az idei farkasvadászati idény kezdete, vagyis november 1. óta 11 farkast lőttek ki a Tátrai Nemzeti Park külső védelmi övezetében. Bár ez a tevékenység teljesen legális, a nemzeti park illetékesei szerint ez túl nagy veszteség ezen az adott területen. „Nem örülünk ennek, mivel ez jelentős hatással van a Tátrában élő farkas populációra. A farkasok a nemzeti parkban védettséget élveznek, de amikor zsákmány után kutatva lemennek a hegyek lábához, ott levadásszák őket. Ahogy szinte minden farkast, akik az évek során a Tátra védett területén éltek” – mondta el Pavol Majko, a Tátrai Nemzeti Park Igazgatóság (Správa TNAPAu) igazgatója.

 

Az igazgatóság szeretné elérni, hogy véglegesen megszüntessék a vadon élő farkasok kilövését a nemzeti park teljes területén, beleértve a külső védelmi övezetet is, ezzel együtt több természetvédelmi szervezet is nulla kvótát követel a farkasvadászatra Szlovákiában.

 

A ragadozó farkas őshonos állat a Tátrában, az igazgatóság szerint jelenléte és tevékenysége megakadályozza a patás állatok koncentrációját, ezáltal közvetett módon csökkentve a fiatal erdőállományokban és a mezőgazdasági területeken általuk okozott nagymértékű károkat. Nem kevésbé elhanyagolható jelentőségű, hogy más ragadozó fajok és ragadozó madarak táplálkoznak a farkasok zsákmányával. A Tátra Nemzeti Park tényleges területe európai jelentőségű terület, ahol a farkas szintén védelem alatt áll, ami azt jelenti, hogy egész évben védett faj. Ez azonban nem érvényes a TANAP külső védelmi övezetére, amely a Tátra lábánál található, ahol a kiosztott kvóta alapján november 1-jétől január 15-ig legálisan vadászható.
„A farkasok hosszú időn vetélytársat jelentettek az ember számára, de azt hiszem, hogy manapság egy farkas az emberrel ellentétben nem vásárolhat húst egy szupermarketben, vadászni kényszerül, amit nekünk, embereknek meg kell értenünk” – mondta Majko.
Az igazgató elmondta azt is, hogy több európai ország megértette a ragadozóknak az ökoszisztémában betöltött fontosságát, például a szomszédos Lengyelországban, ahol a farkas egész évben védett. A Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma szintén válaszolt a kilőtt ragadozók számával kapcsolatos hírre, és saját közösségi oldalán kijelentette, hogy az egyetlen helyes út a nulla farkasvadászati ​​kvóta lenne. „A minisztérium, az állami természetvédelmi szervezetek és a nonprofit szektor képviselői már második éve a nulla kvótát szorgalmazzák a farkasvadászatra. A Mezőgazdasági Minisztérium által felállított munkacsoport azonban több tagból áll, a fentieken kívül a vadászok, a kerületi hatóságok képviselői és a mezőgazdasági termelők is képviseltetik magukat” – mondta Tomáš Ferenčák, a Környezetvédelmi Minisztérium szóvivője, hozzátéve, hogy a nulla kvóta vonatkozásában közösségi szintű megállapodásra van szükség. „Egyébként fennáll a veszélye, hogy elterjed ennek a ritka és gyönyörű vadállatnak az illegális vadászata, amelynek végzetes következményei lehetnek” – jegyezte meg.
Szlovákiában a vadon élő farkasok vadászidénye november 1-jén kezdődött. A Mezőgazdasági Minisztérium ebben az idényben 35 farkas kilövését engedélyezte a vadászoknak. Több civil szervezet is felszólította az illetékeseket, hogy a farkasokat minősítsék egész évben védett állattá, és vizsgálják felül a farkas gondozási programot. Emlékeztetnek rá, hogy annak ellenére, hogy a farkas pótolhatatlan szerepet játszik a mezőgazdasági és erdészeti veszteségek csökkentésében, 2000 óta Szlovákiában több mint 1760 farkast lőttek le legálisan, másokat pedig orvvadászokat öltek meg.
Forrás és fotó: https://spis.korzar.sme.skl
Hirdetés
Hirdetés