75 éve evakuálták a Rohácsi-völgyben lévő partizánkórházat

75 éve evakuálták a Rohácsi-völgyben lévő partizánkórházat

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/02/12
A második világháború alatt a Liptói-Tátra északi részén fekvő Rohácsi-völgyben (Roháčska dolina) zajló drámai események 1944/1945 fordulóján érték el csúcspontjukat.
Hirdetés
A második világháború alatt a Liptói-Tátra északi részén fekvő Rohácsi-völgy (Roháčska Dolina) sorsa rendkívül viharos volt, az ott zajló drámai események 1944/1945 fordulóján érték el csúcspontjukat. Akkoriban szlovák és szovjet partizánok csoportjai érkeztek a Rohácsi-völgybe, akik megszállták Bölényfalu (Zwerówka) környékét. December elején azonban a katonákat meglepték az Oszobita (Osobitá) felől érkező németek, ami teljesen váratlanul érte a partizánokat. Az összecsapás mészárlásba torkollott, melynek során 20 embert öltek meg, őket a Foltos-völgy (Látaná Dolina) torkolatánál található kis temetőben helyezték örök nyugalomra. A többi partizánnak sikerült elmenekülnie az Elülső-Szalatin (Predné Salatín) felé, ahol az egyik erdei kunyhóban az ápolónők kórházat rendeztek be számukra. Ma a Zverovka menedékháztól (Chata Zverovka) ide, az egykori Partizánkórházhoz (Partizanská nemocnica) vezet a sárga jelzésű turistaút.
A partizánok helyzete idővel azonban egyre nehezebbé vált, hiányzott az élelem, ráadásul kemény fagyok jöttek. Ebben a helyzetben Juraj Bernat orvos úgy döntött, hogy átmegy a lengyel oldalon található Chochołowi-völgybe (Dolina Chochołowska) – ahonnan időközben kifüstölték a németeket –, és megpróbál segítséget kérni. Február 11-12-én drámai mentőakció vette kezdetét. Lengyel hegyimentők egy csoportja Zbigniew Korosadowicz parancsnoksága alatt, német tűz alatt betört a kórházba, ahonnan a sebesült partizánokkal visszatért a Chochołowi-völgybe. A TOPR hegyimentőinek soha nem feledhető hősiességére ma a menedékház falán levő emléktábla emlékeztet.
Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.pl

 

 

Hirdetés
Hirdetés