A téli zárlat ellenére is van hová túrázni a Magas-Tátrában

A téli zárlat ellenére is van hová túrázni a Magas-Tátrában

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/01/27
A Magas-Tátrában a téli szezon immár évtizedek óta hagyományosan a jelzett turistautak egy részének lezárásával kezdődik.
Hirdetés
A Magas-Tátrában a téli szezon immár évtizedek óta hagyományosan a jelzett turistautak egy részének lezárásával kezdődik. Nem kell azonban síelőnek vagy hegymászónak lenni annak, aki a Tátra téli szépségeit szeretné élvezni. A Magas-Tátra Turisztikai Szövetség (Združenie cestovného ruchu Vysoké Tatry), mint a Tátra Információs Irodák (Tatranské informačné kancelárie) üzemeltetője egy egyszerű térképet készített, amely az egész évben hozzáférhető turistautakat mutatja, melyek téli túrázásra is alkalmasak. Ezt a térképet a Magas-Tátra Régióval (Región Vysoké Tatry) együttműködve beillesztették egy új, a téli turizmust népszerűsítő szórólapba, amely az információs irodákban és szövetséghez csatlakozott szálláshelyeken hozzáférhető.

Egész évben hozzáférhető turistautak

Azt szeretnénk, hogy a látogatók egész évben örömmel jöjjenek a Tátrába, ezért úgy döntöttünk, hogy elkészítünk egy térképet, amely télen is motiválja a turistákat. A szezonális lezárásról általában a tilalmak és a lezárt utak felsorolásával tájékoztatják a nyilvánosságot, mi azonban ezzel ellentétes megközelítést alkalmazunk, megmutatva azt, ami ebben az időszakban is megengedett.
A téli túrázás természetesen különbözik a nyártól, különösen a felszereléssel kapcsolatos követelmények és a megfelelő téli tapasztalat szempontjából. Lássuk a legfontosabbakat, melyeket egy téli túra előtt nem szabad elfelejteni:
- Ellenőrizzük az időjárást, az aktuális hóhelyzetet és az érvényes figyelmeztetéseket (Tátra Információs Irodák, Hegyi Mentőszolgálat)
- Az aktuális viszonyoknak megfelelően pakoljuk be téli felszerelésünket (túrabot, csúszásgátló, túracsákány, lavina felszerelés), és tudjuk is azokat használni.
- Kössünk balesetbiztosítást, írjuk be magunkat a szállásokon található túrakönyvre, és a napi túráinkról előzetesen értesítsük hozzátartozóinkat.
A télen is járható turistaút nem azt jelenti, hogy az minden percben takarított és biztonságos. Mindig vegyük figyelembe az aktuális időjárási helyzetet, és saját képességeinknek megfelelően álljunk készen arra, hogy ha a körülmények úgy kívánják, bármikor visszaforduljunk.
A téli zárlat okairól jelenleg érvényben lévő hivatalos információk:
A kiválasztott túraútvonalak szezonális zárlat a Tátra Nemzeti Parkban november 1-jétől június 14-ig tart. A tátrai természet ebben az időszakban a legsebezhetőbb. Ebben az időszakban történik a zergék párzása, emiatt fokozott kockázatot jelent a zergék életének megzavarása a kitett, lavinaveszélyes terepen. A téli zárlat magában foglalja az érzékeny tavaszi fészkelési időszakot, és több védett tátrai állatfaj ekkor hozza világra utódait.
Forrás és fotó: https://regiontatry.sk
Hirdetés
Hirdetés