Újabb sziklaomlás a Svinica és a Zawrat között Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/10/02
Hirdetés

 

 

Az elmúlt napokban újabb sziklatömb szakadt le a Svinca (Świnica) és a Zawrat-hágó (Zawrat) közötti, egy hatalmas sziklaomlás miatt májusban lezárt turistaút felett emelkedő sziklafalból. A tavaszi sziklaomlás gyakorlatilag elmosta a piros jelzésű turistaút egy részét, amely azóta is le van zárva, annak használata továbbra is közvetlen életveszélyt jelent. A sziklaomlás után a Tátrai Nemzeti Park (TPN) vezetése úgy döntött, hogy további értesítésig lezárja a turistautat, mivel a sziklatömb repedései további sziklaomlás veszélyét rejtik. A Tátrai Önkéntes Mentőegyesület (TOPR) tájékoztatása szerint szeptember 29-én, szombaton újabb sziklaomlás történt a térségben, akkor a Gąsienica-torony (Gąsienicowa Turnie) falából szakadt ki egy nagyobb tömb, és a különböző méretű sziklák a lezárt turistautat keresztezve zuhantak a mélybe.

 

Az eset egyik szemtanúja arról számolt be, hogy körülbelül 20 perccel korábban három ember érkezett a Svinicáról a Zawrat-hágóba a lezárt útvonalon. Természetesen áthaladtak azon a részen is, ahol hamarosan leomlott a sziklafal, és hatalmas kőlavinaként zúdult le a hegyoldalon. A turistáknak hatalmas szerencséjük volt, hogy addigra átértek a biztonságos oldalra.

 

Amint látható, az ösvény nem alaptalanul maradt lezárva marad, a korábbi turistaút ezen szakaszán túrázók akár az életükkel is fizethetnek, ha nem tartják be a tilalmat. Ezért a hegyimentők a józan észre hivatkozva arra kérik a turistákat, hogy tartsák tiszteletben a turistaút ezen szakaszára vonatkozó lezárási tilalmat, mert nem lehet előre tudni, hogy mikor következik be a következő sziklaomlás.
Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.pl
Hirdetés
Hirdetés