A turisták a menedékház melletti padokon kénytelenek aludni

A turisták a menedékház melletti padokon kénytelenek aludni

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/09/19
A Lengyel-Tátra egyik legnépszerűbb menedékházában, a Murowaniec menedékházban a későn érkezők az éjszakát kénytelenek a menedékház előtti padokon, asztalokon tölteni.
Hirdetés

 

Van ahol nem lehet a földön aludni

A Lengyel-Tátra egyik legnépszerűbb menedékházában, a Murowaniec menedékházban (Schronisko Murowaniec) nagyon szigorú tűzvédelmi előírások vannak érvényben, emiatt a későn érkezők az éjszakát kénytelenek a menedékház előtti padokon, asztalokon tölteni. A tátrai menedékházak többségében – amikor a nagyszámú turistának köszönhetően nincs elég férőhely – a későn érkezők alhatnak az étkezőkben lévő padokon, vagy egyszerűen csak a padlón. Így mindenkinek biztosítva van, hogy az éjszakát valahol fedél alatt töltse.
Ez az állítás azonban nem vonatkozik a Murowaniec menedékházra, a többek között a Lengyel-Öt-tó völgyébe (Dolina Pięciu Stawów Polskich), a Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch) vagy a Sas útra (Orla Perć) vezető útvonal mellett található népszerű menedékházra, itt ugyanis eltérő a szabályozás, mint a többi menedékházban. „Felhívjuk a figyelmüket, hogy a Murowaniec menedékházban a tűzvédelmi előírásokban foglalt korlátozások miatt nincs lehetőség a padlón történő éjszakázásra” – olvasható a felhívás a menedékház hivatalos honlapján. Ez azonban komoly aggodalomra ad okot azon turisták számára, akiknek túl későn jut tudomására, hogy a menedékházban már nincs szabad ágy, és az éjszakai időpont miatt nem tudnak eljutni egy másik menedékházba.
A mellékelt fotó 2018. szeptember 8-án reggel jelent meg az „Aktualne warunki w górach„ nevű lengyel Facebook csoportban, melyen a menedékház melletti padokon, asztalokon alvó turistákat ábrázol, „Eközben a Murowaniec menedékháznál” felirattal…
A poszthoz hozzászólók közül többen is élesen bírálják a Murowaniec menedékházban alkalmazott szabályokat. „Nem normális állapot, hogy nem lehet a menedékház hatalmas ebédlőjében aludni” – írta valaki a kép alá. „Hol vannak azok az idők, amikor néhány złotyért az ebédlő padlóján lehetett aludni, és reggel pihenten indulhattunk valamelyik magasabb csúcs felé” – emlékszik egy másik kommentelő.
Forrás és fotó: https://krakow.onet.pl

 

Hirdetés
Hirdetés