Túraútvonalak a Lengyel-Öt-tó völgyében

Túraútvonalak a Lengyel-Öt-tó völgyében

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/07/13
A Lengyel-Tátra egyik legszebb völgyének, a Lengyel-Öt-tó völgyének a leggyorsabb megközelítési módja a Bialkai-szénégető (Palenica Białczańska) parkolóból a völgybe vezető turistaút.
Hirdetés

Bialkai-szénégető – Lengyel-Öt-tó völgye

A Lengyel-Tátra egyik legszebb völgyének, a Lengyel-Öt-tó völgyének a leggyorsabb megközelítési módja a Bialkai-szénégető (Palenica Białczańska) parkolóból a völgybe vezető turistaút. Az útvonal a Bialkai-szénégető parkolójából indul, és egy darabig a Halastóhoz (Morskie Oko) vezető, aszfaltozott úton haladó piros jelzésű turistaúton vezet. Az aszfaltutat a Mickiewicz-vízesések (Wodogrzmotach Mickiewicza) után jobbra elágazó zöld jelzésen hagyjuk el. Innen az eleinte erdőben, majd felső részén a törpefenyő övezetben vezető turistaút nehézségek nélkül emelkedik egyre feljebb a festői Roztoka-völgyben (Dolina Roztoki). A völgy felső részén elmegyünk a Lengyel-Tátra legnagyobb vízesése, a Siklawa mellett, majd néhány perc múlva megérkezünk a Nagy-tó (Wielki Staw) partjára.
Menetidő: a piros, majd zöld jelzésen 2 óra 50 perc.
Távolság:
Szintkülönbség: 685 m.
Nehézség: 2 csillag

Lengyel-Öt-tó völgye – Kereszt-nyereg

A Kereszt-nyereg (Krzyżne) a Lengyel-Öt-tó völgyéből rövidebb útvonalon érhető el, mint a Gąsienica-szécsről (Hala Gąsienicowa). Ez az útvonal talán még a kevésbé gyakorlott tátrai turistáknak sem okozhat problémát, bár helyenként meglehetősen meredek hegyoldalon emelkedik felfelé. A Sas út (Orla Perć) keleti végpontjára vezető, meglehetősen munkaigényes megközelítésért viszont kárpótlást nyújt a nyeregből főleg a Sas út végső szakaszára, valamint az alattunk elterülő hatalmas völgyre nyíló gyönyörű panoráma.
Menetidő: a sárga jelzésen 1 óra 50 perc.
Távolság:
Szintkülönbség: 447 m.
Nehézség: 3 csillag

Lengyel-Öt-tó völgye – Zerge-hegy

A Zerge-hegyre (Kozi Wierch, 2291 m), a Tátra legmagasabb, teljes egészében lengyel területen emelkedő csúcsára vezető legkönnyebb útvonal. A fekete jelzésű turistaúton a déli, füves lejtőkön történő megközelítés során a legfelső, törmelékes rész kivételével semmilyen technikai nehézséggel nem kell számolni. A Zerge-hegyről minden irányban gyönyörű panoráma nyílik.
Menetidő: a fekete, majd piros jelzésen 1 óra 30 perc.
Távolság:
Szintkülönbség: 626 m.
Nehézség: 3 csillag

Lengyel-Öt-tó völgye – Zerge-csorba

A Lengyel-Öt-tó völgyéből a Zerge-csorbába (Kozia Przełęcz) vezet a legnehezebb útvonal. Kezdetben a kék jelzésű kényelmes, füves-sziklás úton haladunk a völgyben a Puszta-völgyecskébe (Dolinka Pusta) vezető elágazásig. Innen a jobbra elágazó sárga jelzésen a kis völgy jobb oldalán vezető, kevésbé barátságos terepre érkezünk, melynek végén jobbra kanyarodva jelentős technikai nehézségekkel és nagy kitettséggel kell számolni. Az útnak ezt a részét láncokkal és hágcsókkal tették járhatóvá.
Menetidő: a kék, majd sárga jelzésen 1 óra 25 perc.
Távolság:
Szintkülönbség: 472 m.
Nehézség: 5 csillag

Lengyel-Öt-tó völgye – Zawrat-hágó

A Zawrat-hágó (Zawrat) a Lengyel-Öt-tó völgyéből nagyságrendekkel könnyebb útvonalon érhető el, mint a Gąsienica-szécsről (Hala Gąsienicowa). A jól kiépített, kényelmes turistaút technikai nehézségek nélkül vezet fel a Sas út (Orla Perć) kezdetét jelentő hágóba, miközben hátra-hátra nézve a turistaútról, majd a hágóból is nagyon szép kilátás nyílik a Lengyel-Öt-tó völgyére. A hágóban ráadásul egy rövid szakaszon bepillantást nyerhetünk a híres Sas út első szakaszába is.
Menetidő: a kék jelzésen 1 óra 30 perc.
Távolság:
Szintkülönbség: 494 m.
Nehézség: 2 csillag

Lengyel-Öt-tó völgye – Liptói-határhegy

A Lengyel-Öt-tó völgyéből a sárga jelzés a Miedziane-hágóba (Szpiglasowa Przełęcz) és a Liptói-határhegyre (Szpiglasowy Wierch) vezet. Utóbbi látványos, többek között a Sas útra (Orla Perć) és a Halastavat (Morskie Oko) körülvevő csúcsokra nyíló látványos panorámájáról ismert. A turistaút utolsó, Miedziane-hágó előtti szakaszát láncokkal biztosították, ez azonban az átlagos felkészültséggel és tapasztalattal rendelkező turistáknak nem okozhat nehézséget. A Miedziane-hágóból a sárga jelzésen, az ún. Kocaturista-sztrádán tovább folytathatjuk a túrát a Halastóhoz (Morskie Oko).
Menetidő: a kék, majd sárga jelzésen 1 óra 50 perc.
Távolság:
Szintkülönbség: 517 m.
Nehézség: 3 csillag

Lengyel-Öt-tó völgye – Mormota-halom - Halastó

Népszerű, a Lengyel-Öt-tó völgyét és a Halastavi-völgyet (Dolina Rybiego Potoku) összekötő turistaút. Az útvonal, melyről végig szemet gyönyörködtető panoráma nyílik minden irányban, mindenféle technikai nehézség nélkül a Mormota-halom (Świstową Czuba, 1763 m) és a Kępa (Kępa, 1683 m) érintésével érkezik meg a Halastóhoz (Morskie Oko). Figyelem: ez a turistaút december 1-től május 31-ig a Tátrai Nemzeti Park (TPN) előírásai szerint nem járható!
Menetidő: a kék jelzésen 1 óra 50 perc.
Távolság:
Szintkülönbség: 210 m.
Nehézség: 2 csillag
Forrás: https://tatromaniak.pl; Fotó: Agniesz Ka
Hirdetés
Hirdetés