Normalizálódik a helyzet, de volt, aki nem vette komolyan a figyelmeztetéseket Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/07/23
Hirdetés

 

 

Az elmúlt heti villámárvizeket követően a Magas- és a Lengyel-Tátrában lassan normalizálódik a helyzet. Ma, július 23-án ismét megnyitották a Poduplaszki-völgyet (Bielovodská dolina), a Kis-Tarpataki-völgy (Malá Studená dolina) pedig a Tar-patak hídjának gyors újjáépítése után már tegnap reggeltől elérhetővé vált. Ugyancsak elérhető a Nagy-Tarpataki-völgy (Veľká Studená dolina), és az aszfaltozott úton a Szilézia ház (Sliezsky dom) is. A Tátra déli oldalán ma már csak a Jávor-völgy (Javorová dolina) és a Hátsó-Rézaknák völgye (Žadné Meďodoly), valamint a Tátraerdőfalváról (Tatranská Lesná) a Tar-pataki-vízesésekhez (Studenovodské vodopády) vezető sárga jelzésű turistaút van lezárva.
A Lengyel-Tátrában a zakopaneinfo.hu hírei szerint jelenleg a következő utak vannak még lezárva:
- A Mickiewicz-vízesésektől (Wodogrzmoty Mickiewicza) a Lengyel-Öt-tó völgyébe (Dolina Pięciu Stawu Polskich) vezető zöld jelzés (itt egy hidat is elmosott a víz).
- A Brzeziny parkolóból a Murowaniec menedékházhoz vezető fekete jelzés.
- A Ruszin-tisztásról (Rusinowa Polana) a Wołoszyn-tisztásra (Polana pod Wołoszynem) vezető fekete jelzés.
- A Halastóhoz (Morskie Oko) vezető aszfaltozott útból jobbra elágazó, a Kutyatej-rétre (Psia Trawka) vezető piros jelzés.

 

 

Az elmúlt napokban a minden médiafelületen folyamatosan közzétett figyelmeztetések ellenére sokan mégis a Tátrába indultak, és közülük néhány személyt a hegyimentőknek kellett lesegíteniük a hegyről.
A Magas-Tátrában július 22-én, vasárnap este két lengyel turista kérte a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) segítséget, akik nem vették komolyan a Jávor-völgyben (Javorová dolina) a múlt heti esőzések által megrongált út miatti lezárást. A 60 év körüli házaspár a Kopa-hágóból (Kopské sedlo) a Hátsó-Rézaknák völgyén (Žadné Meďodoly) keresztül ereszkedett le Javorina (Tatranská Javorina) irányába, majd amikor elérték a Murány alatti tisztást (Poľana pod Muráňom), akkor szembesültek vele, hogy sem híd, sem pedig út nincs tovább. Az egész napos túrát követően nem volt erejük visszafordulni, és visszatárni a túra kiindulópontjára, ezért a hegyimentők segítségét kérték.
A szakemberek kötéltechnika használatával segítették át a házaspárt a heves esőzések miatt megáradt patak gázlóin annak túlsó partjára, majd Lysa Poľanára szállították őket, ahonnan önállóan folytatták útjukat.
Pár nappal korábban, július 19-én, csütörtök este egy 12 fős cseh turistacsoport (négy felnőtt és nyolc, 8-12 év közötti gyermek) kérte a szlovák hegyimentők segítségét, akik a Batizfalvi-tótól (Batizovské pleso) az egész napos túrát követően átázva és kimerülve a megáradt patak miatt nem tudtak leereszkedni Felsőhágiba (Vyšné Hágy), de a Szilézia ház (Sliezsky dom) felé sem tudtak önállóan tovább indulni. Az egyik kisfiú ráadásul annyira kimerült, hogy önállóan nem is tudott volna tovább menni. A végsőkig kimerült fiút mentőhelikopterrel szállították Ótátrafüredre, majd onnan a poprádi kórházba. A csoport többi tagja a hegyimentők segítségével végül át tudott kelni a villámárvizek következtében megáradt patakon, és a kísérőikkel együtt folytatták az útjukat a Sziléziai házig, ahol a szállásuk volt. A mentőakció késő éjszaka ért véget.
Ugyancsak július 19-én, a rendkívül rossz időjárás ellenére a lengyel hegyimentőknek is akadt munkájuk, akiknek a Giewont közelében „rendkívül kedvezőtlen” körülmények között kellett segítséget nyújtaniuk két turistának. Mivel az időjárási körülmények nem tették lehetővé a helikopter használatát, a hegyimentők a déli órákban megkezdett, és öt órával később befejeződött mentőakció során földi úton, a Felső-Konrád-nyergen (Wyżnią Kondracką Przełęcz) és a Konrád-völgyön (Dolina Kondratowa) keresztül hozták le a gerinc túlsó felén, a Kis-Giewont-nyeregben (Siodło) lábsérülést szenvedett turistát.
Hirdetés
Hirdetés