Továbbra is zárva marad a Svinica és a Zawrat közötti turistaút Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/06/04
Hirdetés

 

 

A két héttel ezelőtt a Niebieska-torony (Niebieska Turnie) csúcstömbjéből történt hatalmas sziklaomlás (sziklakitörés) következtében a lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) biztonsági okokból azonnal lezárta a Svinicáról (Świnica) a Zawrat-hágóba (Zawrat) vezető piros jelzésű turistautat. A legfrissebb információk szerint ez a rendkívül népszerű turistaút valószínűleg hosszabb ideig nem lesz hozzáférhető!
Ahogy a nemzeti park illetékesei elmondták, a hatalmas méretű sziklaomláshoz minden bizonnyal hozzájárultak a megelőző napok jelentős esőzései és fagyos éjszakái, ennek következtében ugyanis a sziklák repedéseibe beszivárgott víz éjszaka megfagyott, és szétrepesztette a sziklát. A hideg éjszakák a meleg nappalokkal kombinálva előkészítették a terepet egy sziklakitörés megtörténtéhez.

 

Továbbra is fennáll annak a veszélye, hogy a sziklaomlás által elsodort turistaút feletti sziklatömbből további kisebb-nagyobb szikladarabok válnak le. Az illetékesek csak azután hoznak majd döntést a turistaút újbóli megnyitásával kapcsolatban, miután eltávolították a Niebieska-torony csúcstömbjéből az újabb sziklaomlással fenyegető, a tömbtől elvált sziklákat. Jelenleg azonban az érintett útszakaszon történő mozgás közvetlen életveszélyt jelent az arra járókra, így a piros jelzésű turistaút ezen szakasza várhatóan az év végig zárva marad a turisták előtt.

 

Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.pl
Hirdetés
Hirdetés