Korlátozások a Lengyel-Tátrában és a Kis-Fátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/03/05
Hirdetés

 

 

A Lengyel-Tátrában a hónap elején ismét életbe lépett az a korlátozás, melynek értelmében március 1. és november 30. között sötétedéstől hajnalig tilos a túrázás a Tátrai Nemzeti Park (TPN) turistaútjain. Erre a korlátozásra a vadon élő, különösen az éjszakai állatok fokozott védelme mellett s természetesen a turisták védelme miatt is szükség van. Amikor az éjszakai állatok kerülnek szóba, elsősorban a baglyokra és a denevérekre gondolunk, az éjszakai életet élő állatok listája azonban igen hosszú. Vannak közöttük olyanok is, amelyeket napközben is láthatunk: főleg a rágcsálók, mint pl. a nyest, a hermelin, a menyét, a cickányok, a sün, a borz, valamint a farkas, a vaddisznó, az őz és a szarvas. Ugyanakkor az ún. „nappali fajok” esetében, beleértve a legtöbb madárfajt is az éjszaka nem csak a pihenés időszaka, hiszen ezek az állatok a természetes veszélyek (különösen a nagyragadozók) jelenléte miatt fokozott éberségre vannak utalva.

 

Ebben a helyzetben a nemzeti park különösen fontos feladata a vadon élő állatok védelme, valamint annak biztosítása, hogy az emberek a lehető legkevésbé zavarják a nyugalmukat. A korlátozás azért is fontos, mert sok állatfajnál most érkezik el a párzási időszak, vagy a már vemhes nőstények szülni készülnek. A téli álmot alvó állatok lassan felébrednek a téli álmukból, a medvék és a mormoták éhesen élelem után kutatnak, világra jönnek a zergegidák, emiatt ilyenkor különösen fontos ezeknek a védett fajoknak a védelme.

 

A Lengyel-Tátrában nagyon sűrű (275 km) a turistautak hálózata, a nemzeti park területének közel 96 %-a a turistautaktól 1 km-nél kisebb távolságra fekszik. Tekintettel a turistautakon megjelenő egyre nagyobb forgalomra (évente kb. 3 millió turista érkezik a nemzeti parkba), a helyzet az állatok számára kényelmetlenné vált. Az éjszakai mozgás március 1-től november 30-ig történő korlátozása lehetővé teszi számukra, hogy az ember zavaró jelenléte nélkül, szabadon mozogjanak a nappali pihenőhelyük és éjszakai élőhelyük között. Emlékezzünk arra, hogy pl. a farkas, a medve, a hiúz és a róka szívesen vándorol az éjszakai órákban a jelzett turistautakon. Jelenlétüket számtalan módon, például  a napközben megtalált lábnyomukkal és a hátrahagyott ürülékükkel bizonyítják.
Az éjszakai mozgás korlátozása mindazonáltal a turisták számára is védelmet jelent pl. a medvével történő találkozás elkerülése szempontjából. Ezek az állatok az éjszakai órákban a szokottnál is agresszívabbak, és a meglepett, megijesztett ragadozó különösen veszélyes lehet az emberre. A világ más tájain végzett megfigyelések szerint a legtöbb, nem kiprovokált találkozásra a medve és az ember között az éjszakai órákban történt.
Szlovákiában a fenti rendelettel egy időben lépett életbe az a korlátozás, melynek értelmében a Kis-Fátra Nemzeti Parkban természetvédelmi okokból március 1. és június 15. között három turistaúton tilos túrázni. A jelzett időszakban az alábbi turistautakon tilos a túrázás:
Medziholie-nyereg (Medziholie) – Nagy-Rozsutec (Veľký Rozsutec) – Medzorozsutce-nyereg (Medzirozsutce) -- piros jelzés
Obsivanyi-szurdok (Obšívanka) – Malé nocľahy -- kék jelzés
Vendovka (Vendovka) – Kis-Kriván (Malý Kriváň) -- kék jelzés
A lezárásokra azért van szükség, mivel ez a három és fél hónap a legérzékenyebb időszak a különböző állatfajok (madarak, emlősök) fiatal egyedeinek életében, és nagyon fontos, hogy az itt élő állatok számára legalább az év néhány hónapjában biztosítsuk a nyugalmat. Emellett a növénytakaró védelme is szükségessé teszi a területek lezárását, amely közvetlenül a tél után, amikor már nincs hó, de még nincs növényzet, hajlamosabb az erózióra.
A fenti három turistaúton kívül a Kis-Fátrában egész évben a turisták rendelkezésére áll több mint 150 km, különböző nehézségű jelzett turistaút és tanösvény, ezért a nemzeti park illetékesei úgy gondolják, hogy a turisták elfogadják és tiszteletben tartják a fenti turistautak időszakos lezárását.
Forrás: https://24tp.pl; https://m.npmalafatra.sk; Fotó: Krzysztof Jaros
Hirdetés
Hirdetés