Farkasok vették körül a medvét és kölykeit Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/02/28
Hirdetés

 

 

Egy nőstény medve, amely a kölykeivel együtt a tél közepén a szlovák-lengyel határ közelében felébredt téli álmából, nem mindennapi kalandba keveredett az erdőben. Az anyamedve két kölykével kóborolt a fagyos, behavazott erdőben, úgy tűnik, ez a medvecsalád már túl van a téli hibernáción.
Egy erdésznek olyan nem mindennapi felvételeket sikerült készítenie a határ menti erdőben, amely még a tátrai természetvédőket is meglepte. A szakemberek közül többen is először arra gondoltak, hogy a medvecsalád téli álmát valószínűleg megzavarta valami, és a nőstény a kölykeivel csak egy új helyet keres, ahol folytathatják a hibernációt. A nőstény azonban láthatóan idegesnek tűnt, majd hamarosan feszült pillanatok következtek, hiszen a következő kockákon azt láthatjuk, hogy a háromtagú családot farkasok veszik körül. „Ez bizonyára nem tudatos vadászat volt, véletlen találkozásról lehetett szó. A kölykök már elég nagyok voltak ahhoz, hogy gyorsan felmásszanak a fára, a nőstény pedig képes volt megvédeni önmagát ebben a helyzetben” – mondta Emil Grobauer, a Vlk Erdővédő Egyesület szakembere.

 

A három lefilmezett medve, ráadásul a farkasokkal együtt ritka nyersanyag a szakemberek számára, bár az erdészt később megfeddték, amiért a kiáltásával megijesztette őket. „Az erdésznek meg kellett volna várnia, mi lesz a találkozás folytatása, és nem lett volna szabad közbelépnie, mert az ilyen találkozások nagyon ritkák. Érdekes lett volna látni, mi történik ezután” – mondta a szakember.

 

A természetvédők megerősítették, hogy a tél végéhez közeledve az ilyen barlangjukon kívüli kóborlások veszélyesek lehetnek a medvékre nézve, mivel ekkor már kevés zsírtartalékuk van, és a fagyos időjárás veszélybe sodorhatja őket. „Az egyetlen dolog, amit ilyenkor elfogyaszthatnak az, amit a vadászok kihelyeznek számukra, és miután megtalálják az etetőket, utána már valószínűleg végleg ébren fognak maradni” – mondta el Juraj Ksiažeg, a TANAP őre.
Forrás és fotó: https://www.noviny.sk
Hirdetés
Hirdetés