Tiszta hegyek és Tiszta vizek akció 2017-ben is Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/10/11
Hirdetés
Szeptember utolsó szombatján több mint 723 kg hulladékot gyűjtöttek össze azok az önkéntesek, akik részt vettek a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészete (Štátnych lesov TANAPu) által ezúttal 39. alkalommal megszervezett Čisté hory (Tiszta hegyek) elnevezésű szemétgyűjtési akcióban. Ahogy arról a nemzeti park munkatársa, Martina Petránová beszámolt, a szokásosan a nyári idegenforgalmi szezont követő, a tátrai völgyek turistaútjaira összpontosító hulladékgyűjtési akcióban ezúttal 1344 önkéntes vett részt. „A hulladékgyűjtő zsákokba főleg élelmiszerek csomagolóanyagai, műanyag- és üvegpalackok kerültek, de találtunk gumi és fémtárgyakat is, utóbbit főleg a Pieninekben, ahol 450 kg. szemetet gyűjtöttünk össze. Az önkéntesek főleg a Tátra központi és árvai részén, illetve a Pieninekben gyűjtötték a szemetet.
A csaknem négy évtizedes hulladékgyűjtő akció története során eddig mintegy 43 ezer önkéntes csatlakozott az akcióhoz Szlovákiából és külföldről is. A 39 év alatt a Tátrai és a Pieninek Nemzeti Park területéről közel 61 tonna kommunális és építési hulladékot, az utóbbi években főleg élelmiszer csomagolóanyagokat gyűjtöttek össze. Negatív rekordnak számít 1980, amikor is a túraútvonalak mentén 7655 kg szemetet szedtek össze, ebből 3700 kg, a Kő-pataki-tó közeléből származott.

 

Október 6-án 24. alkalommal került sor a Čisté vody (Tiszta vizek) elnevezésű hulladékgyűjtő akcióra, melynek során a búvárok három tátrai tavat mentesítettek a szeméttől. Az akció során a Poprádi-, a Felkai- és a Csorbai-tóból az akcióban részt vevő 40 búvár több mint 100 kg. hulladékot hoztak a felszínre. A hulladékgyűjtési akcióba ezúttal bevonták a Liptói-Tátrában található Racskó-patakot (Račkov potok) is, melyből négy búvár további csaknem 150 kg. szemetet szedtek össze, így ezúttal összesen 253,5 kg hulladéktól sikerült mentesíteni a tátrai vizeket. A csaknem negyedszázados múltra visszatekintő kezdeményezés története során a több mint 1500 merülés alkalmával a búvárok eddig 5704 kg hulladékot hoztak felszínre, a rekordot 2004-ben jegyezhették fel, amikor 506 kg. hulladék került a felszínre az akcióban részt vevő tavak mélyéről.

 

A búvárok a most kitakarított három tavon kívül a nyár folyamán különböző időpontokban több tátrai tóban is végeztek a vizekbe került hulladék összegyűjtésére irányuló merüléseket. Ebben az évben a „Tiszta vizek” akció keretében takarították többek között a Nagy-Hincó-tavat (Veľké Hincovo pleso), az Alsó-Fenyves-tavat (Nižné Temnosmrečinské pleso), a Békás-tavakat (Žabie plesá), a Litvor-tavat (Litvorové pleso), a Felkai-Hosszú-tavat (Dlhé pleso vo Velickej doline), a Buchholtz-tavakat (Zbojnícke plesá), a Nagytarpataki-Hosszú-tavat (Dlhé pleso vo Veľkej Studenej doline) és a Rohácsi-tavakat (Roháčske plesá). Az akció összességében mintegy 30 tavat érint, ezek takarítás különböző periódusokban, általában 3-6 évente történik. A búvárok nem csak a túraútvonalak mellett fekvő tavakat takarítják, hanem időről időre az azoktól távolabbi tavakat is érintik. Ezekből legtöbb esetben a régebbi időkben odakerült hulladékot, illetve a hegymászók által hátrahagyott hulladékot hoznak felszínre.
A Tátrai Nemzeti Park létrehozás után még néhány évig több tó mellett is magashegyi táborhelyek működtek, ahol soka sátoroztak, így ezekből a tavakból főleg régi konzervdobozok és üvegpalackok kerülnek elő. Ezeket a magasabban fekvő tavakat a nemzeti park 2005-ben vonta be a takarítási akció kereteibe.

 

 

Hirdetés
Hirdetés