Eltérő adatok a medvék és farkasok számáról Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/09/19
Hirdetés
A Szlovákiában élő medvék és farkasok számáról hosszú ideje jelentősen eltérő adatok látnak napvilágot a Környezetvédelmi Minisztérium (KM) és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) kiadványaiban. Ezt bizonyítja egy közelmúltban napvilágot látott jelentés, amely szerint 2016 márciusában 2235 medve és 2540 farkas élt Szlovákiában. Ezek az adatok a Nemzeti Erdészeti Központ (NEK) által az agroturizmusban érdekelt üdülőhelyek számára, a nagyvadak számának szabályozásáról készült jelentésben szerepelnek. „A medvék és a farkasok állományának szabályozására nem csak azért van szükség, mert ezek az állatok nagy károkat okoznak az állattenyésztőknek, hanem azért is, mert a méretében nem növekedő területen megjelenő egyre növekvő számuk hozzájárul ahhoz, hogy elveszítik az embertől való természetes félénkségüket” – áll a jelentésben.
A KM nem ért egyet a jelentésben álló adatokkal, a környezettudatos üdülőhelyek részére készített legutóbbi gondozási tervekre hivatkozva a minisztérium becslése szerint a medvék száma 1255, a farkasok száma pedig 300-600 között lehet. A gondozási tervben felhívják a figyelmet arra, hogy a farkasok és medvék egységes és átfogó megfigyelése és feltérképezése lehet az alapja a nagyvadak aktív védelemének. „Korábban az elégtelen kutatás és ellenőrzés szabad utat adott a szubjektív véleményeknek, nem volt egységes védelmi és irányítási rendszer, a kompetenciákat különböző célokkal és eljárásokkal osztották fel” – olvasható a gondozási tervben.

 

A medvék számáról szóló adatok is több forrásból származnak. Az Európai Bizottságnak szóló hivatalos jelentés szerint Szlovákiában 700-900 között van a medvék száma. Az állami természetvédelmi hatóság a zólyomi Műszaki Egyetemmel közösen, az ürülékből vett minták DNS elemzése alapján készített átfogó tanulmánya szerint Szlovákiában 1020 és 1490 között van a medvék száma. „Ez a kutatás tekinthető a legpontosabb becslésnek a medveállomány létszámáról” – áll a gondozási tervben.

 

A vadászok által készített statisztikák szerint a Szlovákiában élő medvék száma egyre növekszik, jelenleg több mint 2000 egyed lehet. A KM szerint azonban ezek a számok túlzóak, mivel a vadásztársaságoknak az az érdekük, hogy túlbecsüljék a medvék számát, ezzel is nagyobb nyomást kifejtve a hatóságokra annak érdekében, hogy engedélyezzék a nagyvadak kilövését.
A farkasok számáról a KM szerint nem állt rendelkezésre pontos információ, ezért volt szükség az állomány méretének szakértők általi becslésére. „Az érintettek kölcsönös egyetértésben megállapodtak abban, hogy a farkasok egyedszámáról minimális és maximális létszámot meghatározó adatot hoznak napvilágra. Ez alapján a farkaspopuláció minimális létszámát 300, a maximális létszámot 600 egyedben állapították meg. A becslést életterük mérete, összetettsége és az állomány népsűrűsége alapján határozták meg. Az Európai Bizottságnak küldött jelentésben is 300-600 egyed közzé teszik a farkasok létszámát, ezzel szemben a vadászati és erdészeti statisztikák több mint 2200 farkasról szólnak. A jelentés szerint azonban ezek az adatok hibásak, mivel ugyanazt az egyedet az egymással szomszédos vadászterületeken több alkalommal is megszámlálhatták.

 

Forrás és fotó: https://spis.korzar.sme.sk

 

Hirdetés
Hirdetés