Menet közben pusztulnak el a lovak a Halastónál

Menet közben pusztulnak el a lovak a Halastónál

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/08/08
A Halastóhoz vezető úton dolgozó lovak helyzetére 2009 júliusában figyeltek fel először, amikor egy turista videón rögzítette, amint egy ló az úton haldoklik.
Hirdetés
A lovak a fáradtságtól menet közben elpusztulnak, de a tulajdonosok mégis mindent megtesznek a turisták kiszolgálása és a még nagyobb nyereség érdekében.
Miért megy valaki a hegyekbe kirándulni, ha a lovak és a lovaskocsik segítségével akar eljutni egyik helyről a másikra, nem pedig a saját lábán, gyalogolva? Miféle örömet jelent egy ilyen utazás? Hiszen ezáltal tudatosan részesei leszünk a lovak szenvedésének, mivel azzal, hogy felhúzzák a kocsikat a hegyre, saját életüket teszik kockára. Milyen sors vár a Halastóhoz vezető úton dolgozó lovakra? Ezek a lovak túlterheltek, rosszul bánnak velük, néha betegek, gyakran kénytelenek a nem kívánatos munkát is elvégezni.

Véletlenszerűen ellenőrizték a lovakat

A nemzetközileg is jegyzett Viva Állatjóléti Alapítvány képviselői ellenőrzéseket végeztek néhány, véletlenszerűen kiválasztott olyan gazdaságban, amelyekből a Halastóhoz vezető útvonalon közlekedő lovaskocsikat egykor vontató lovak tucatjait tartják. Az ellenőrzések eredménye sokkolta az állatvédőket. Kiderült, hogy a forgalomból kivont lovak közül csak egyet találtak élve, jó állapotban. Ez a ló még dolgozik, igaz, csak könnyebb munkán, kisebb bricskákat vontatnak vele. A többi állat sorsa ismeretlen.
A Halastóhoz vezető úton dolgozó lovak helyzetére 2009 júliusában figyeltek fel először, amikor egy turista videón rögzítette, amint egy ló az úton haldoklik. A film eljutott az állatvédő szervezetekhez, amelyek ennek hatására hosszú távú kampányba fogtak a lovaknak ezen az útvonalon történő használata ellen. Három évvel később valaki lefotózott egy másik lovat, aki az úton feküdt.
„Cygan nem az úton múlt ki, de a dokumentumokból kiderül, hogy egy nappal később már nem élt. Egy másik ló, Jawor szívritmuszavar miatt lett rosszul és rogyott össze útközben. Szerencsére túlélte a zuhanást, egy alapítvány vásárolta meg, ott még fél évet élt, ám a kezelések nem vezettek semmilyen eredményre. Egy újabb ló, Yukon 2014 augusztusában pusztult el az úton” – mondta Anna Plaszczyk.

 

Egy Kuban nevű ló 2013-tól dolgozott a Halastóhoz vezető úton. Két év után azzal az indokkal vonták ki a munkából, hogy sántít. Hortex 7 éves volt, és Kubannal együtt kezdett el itt dolgozni. 2015-ban azonban hirtelen kiderült, hogy „ha esett az eső, megijedt az esernyőktől és az esőkabátoktól”. Őt is kivonták a munkából. Lacky 2012-től dolgozott az útvonalon. Most lenne 8 éves, tavaly egészségügyi okokból a vágóhídra küldték. Ugyancsak a vágóhídon végezte Azyl, Fidel, Burek, Rora, Eseja, Sudan és Karel. 
És ez csak néhány történet az állatokról, akik a turisták szórakoztatása és a tulajdonosok nyeresége miatt dolgoznak a nemzeti parkban. Ne legyen közömbös számunkra az állatok szenvedése. Saját lábunkat használva induljunk a hegyekbe, ne a lovak vontatta kocsikkal, hiszen láthatjuk, mennyit szenvednek emiatt!
Forrás és fotók: https://popularne.news

 

Hirdetés
Hirdetés