Újabb medvecsalád kalandozik a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/07/19
Hirdetés
Az utóbbi napokban egy nőstény medve és két medvebocs jelent meg Tátralomnic környékén. A megfigyelések szerint az anyamedve nagyobb annál az állatnál is, akit június hónap elején lőttek ki Kokaván. „A júniusi esetnél a lakótelepeken és a rekreációs övezetekben jelent meg a medve. Most egyelőre csak az utóbbiak magasabban fekvő régióiban látták, ott viszont szinte minden nap megjelenik” – vázolta a helyzetet Jozef Štefaňák, a helyi rendőrség parancsnoka.
„El kell gondolkodnunk, hogy mi vonzza ide az állatokat. Biztosan nem akarnak kárt okozni és az embereket veszélyeztetni, de valamiért rendre ide tévednek” – vetette fel a kérdést Pavol Majko, a TANAP (Tátrai Nemzeti Park) igazgatója. Elmondása szerint a panzióknak és hoteleknek is el kell gondolkozniuk, hogy elzárják a szemetet az állatok elől, ahogy ezt megtették a lakótelepeken is. 

 

Štefaňák hozzátette, hogy a medvék úgy járnak a szemetesekhez, mintha cukrászdában lennének. „A joghurtok, vajak és a tejszín a kedvencük, a dobozaikat is kinyalják” – mondta a rendőr. Szerinte nem megoldás az állatok kilövése, de szükséghelyzetben nem volt más lehetőségük. „Ha nem férnének hozzá a szeméthez, nem jönnének ide, hisz nem lenne értelme” – zárta Štefaňák.

 

 

Forrás: https://www.bumm.sk; Fotó: Grzegorz Momot

 

Hirdetés
Hirdetés