Sok a furcsaság a szelíd anyamedve kilövése körül Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/07/11
Hirdetés
Hattagú munkacsoport vizsgálta Ingrid kilövésének körülményeit, még a tanúvallomásokat és a videófelvételeket is áttanulmányozták, hogy kiderüljön, helyesen jártak-e el az anyamedve lelövésénél. Ingridet, a két bocsot nevelő anyamedvét még június elején lőtték ki Kokava közelében. A szlovák hatóságok szerint hibát követtek el akkor, amikor elfogták és elvették tőle a kölyköket, hiszen várható volt, hogy visszamegy értük.
Több hiányosságot is találtak a vizsgálat során, kiderült, hogy nem lett volna szabad elengedni a nőstényt, miután befogták két kölykét. Mivel azonban a bocsok hátramaradtak, Ingrid visszetért, hogy megkeresse őket, és ekkor lőtték le. A munkacsoport szerint állatorvosnak is jelen kellett volna lennie a kilövésnél, és a nyilvánosságot is megillette volna a tájékoztatás.

 

Hogy a jövőben elkerülhetők legyenek a hasonló helyzetek, a munkacsoport ajánlásokat fogalmazott meg. Azt írták, hogy gondoskodni kell a barnamedvék etetéséről, forgatókönyvet kell kidolgozni a medvékkel való találkozásokra, illetve lezárva kell tartani a szemeteseket, amelyek a települések közelébe vonzzák az állatokat.

 

A nemzetközileg is elhíresült szelíd anyamedve pár éve tűnt fel a Magas-Tátra lábánál fekvő településeken, legutóbb május 5-én keltett nagy feltűnést, amikor Ótátrafüreden bocsaival együtt felmászott egy magas fára, amelyről semmilyen eszközzel nem tudták lecsalogatni, végül önként jött le hosszú idő elteltével.
Sólymos László környezetvédelmi miniszter rendszeresen érdeklődik a medvebocsok hogyléte felől, mert szeretné, ha Szlovákiában maradnának.

 

Forrás: https://www.origo.hu; Fotó: Richard Sopor

 

Hirdetés
Hirdetés