A Tátrába készülünk hogy lássunk hozzá? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/06/06
Hirdetés
A Tátrába, a Tátra közelébe indulva bizonyára sokakat érdekel, hogyan juthatunk el odáig, milyen látnivalók várnak ott ránk, és hogyan lehet a legjobban ütemezni az ott eltöltött időt? Mielőtt eldöntjük, hogy a Tátrába utazunk, nem árt, ha tisztában vagyunk néhány dologgal a témát illetően. Az alábbi rövid cikk megoldási javaslatokat kínál az előkészítés során felmerülő nehézségek elkerülése érdekében.
A törzsvendégek és azok kivételével, akik már nem első alkalommal utaznak a Tátrába, az elsődleges probléma, hogy hogyan juthatnak el a világ legkisebb magashegységébe? Ha nem is rendelkezünk saját autóval, ez ma már nem jelentheti egy tátrai kirándulás akadályát, hiszen számos más lehetőség áll előttünk a hegység megközelítésére. A Tátra és a hegység lábánál fekvő települések bármely irányból elérhető autóbusszal és vonattal, a magánfuvarozók szinte minden lengyel városból indítanak járatokat a Havasaljára (Podhale), elég csak a megfelelő csatlakozási lehetőségeket figyelemmel kísérni.
Na jó, gondolhatjuk, eljutunk a Tátrába, és mi a következő lépés? Hogy tudunk ott mozogni, hogy jutunk el a Krupówkiról a Bialkai-szénégetőre, a Kościelisko-völgybe vagy Kużnicéba? Ez sem jelenthet problémát, Havasalján a jól kiépített közlekedési hálózatnak köszönhetően minden gond nélkül eljuthatunk a kívánt pontra helyi buszokkal, kisbuszokkal vagy taxival. Amiatt sem kell aggódni, hogyan jutunk vissza a kirándulás végén a szállásunkra, mivel ezek minden tátrai völgy torkolatánál megállnak.

 

Mivel töltsük az időt egy tátrai nyaralás során? Ez a következő kérdés, amely felmerülhet az először ide érkezők fejében. A legnagyobb attrakciót kétség kívül egy tátrai túra jelentheti. A turistautakról gyönyörködni a hegyek szépségeiben, vagy saját erőnkből feljutni valamelyik csúcsra mind-mind megelégedettséggel töltheti el az embert. Bár sokan kimondottan gyalogtúrázni érkeznek a Tátrába, a Havasaljára, nem csak a két lábunkat használhatjuk itt közlekedési eszközként, hiszen az aktív pihenés szerelmeseinek számos más lehetőség is rendelkezésére áll, pl. a több helyen is megtalálható jelzett kerékpárutak, melyeken hosszú kerékpártúrákat tehetnek.

 

A Tátra varázslatos szegletei azonban nem csak nyáron várják a turistákat, télen a síelés szerelmeseinek kedvelt úticélja a hegység lejtőin kialakított lesikló és sífutópályák. A téli sportok kedvelői széles kínálatból válogathatnak, a Havasalján a különböző nehézségű és fokozatú sípályák nagy választéka áll rendelkezésre, a síelők minden csoportja – a kezdőktől a haladókig – talál magának megfelelő célpontot.
Ha valamilyen oknál fogva nincs lehetőségünk fizikai aktivitásra, vagy a turistautakon történő túrázás meghaladja az erőnlétünket, akkor sem kell aggódni, nem kell elvetni a hegyekben való nyaralás ötletét. A túrázáson kívül számos más látnivaló vár itt ránk, tutajozhatunk pl. a Dunajecen, vagy megcsodálhatjuk a Tátrát madártávlatból.
Egy fárasztó túra után szükségünk van egy pihenőnapra? Semmi gond, ekkor sem kell tétlenül üldögélni a szállásunkon. Érdemes ellátogatni a közeli településekre, ahol megismerkedhetünk a Havaslja jellegzetes építészetével, beszélgethetünk az itt élő góralokkal, megismerhetjük lenyűgöző kultúrájukat, nyelvjárásukat és történelmüket. A helyi múzeumokban sok érdekességet megtudhatunk a régió történelméről. Ha csak a Tátra lábánál szeretnénk pihenni, akkor is részt vehetünk számos olyan különleges rendezvényen, melyekkel sehol máshol nem találkozunk. Góral extrém szánversenyek (kumoterki) góral karnevál, mesemondó versenyek, síugró Világ Kupa versenyek, hogy csak néhányat említsünk a Tátra lábánál elérhető lehetőségek közül.
Ne tétovázzunk hát, bármi legyen is a cél, bátran induljunk a Tátrába, a Tátra lábához, ahol az év minden részében kitűnő kikapcsolódási lehetőségek várnak ránk.

 

Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.com

 

Hirdetés
Hirdetés