Kellenek-e új turistautak a Tátrában? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/12/12
Hirdetés
Napjainkban igen ritkák a Tátrában a turistautakat érintő pozitív változások. Mi több, a mai tendencia inkább a már meglévő turistautak lezárása irányába mutat. Az eddigi utolsó, teljesen új turistautat a Liptói-Tátrában nyitották meg pár éve, Bölényfalu (Zuberec) és a Pálenica-hágó (Sedlo Pálenica) között. Lehetséges ezen változtatni?
Új utak a Lengyel-Tátrában
A fennálló rend felett a Tátrai Nemzeti Park (TPN) őrködik, és az irányvonal teljesen egyértelmű: védeni a természetet – akár az emberektől is. Ezért a TPN általánosságban csak vonakodva értene egyet új turistautak létrehozásával. Az erdészek érveivel nehéz vitatkozni. Az általuk idézett statisztikai adatok azt mutatják, hogy jelenleg éppen elég jelzett turistaút van a Tátrában. Csak az évek óta lezárt Kevély-völgy (Dolina Pyszniańska) van a ma jelzett utaktól legalább 2 km. távolságra. Az összes többi lehetséges hely ennél közelebb van a mai utakhoz. Vagyis a nemzeti park fő érve: jelenleg nagyon sok turistaút van a Tátrában. Túlságosan is sok.

 

Néhány évvel ezelőtt leírtam egy kissé talán ellentmondásos állítást, mégpedig arról, hogy a Lengyel-Tátrában jelenleg használható turistautak néhány, legfeljebb tízegynéhány év múlva nem tudnak majd megfelelni a megnövekedő turistaforgalomnak. Emiatt szükségessé válik majd további területek elérhetővé tétele, újabb útvonalak megnyitása annak érdekében, hogy enyhítsék a legzsúfoltabb helyek forgalmát. Leginkább a Halastó, a Gąsienica-völgy és a Kościelisko-völgy környezetében vannak olyan egykori utak, melyeket ismét jelezve vissza lehetne hozni a turizmus körforgásába. Ezzel természetesen valamilyen szinten sérülne a tátrai természet. Nincs kétségem afelől, hogy az emberek és az erdők közötti polémiát a TPN, amely a végsőkig védi a természetvédelmi területeket, ideális módon el tudja dönteni, úgy vélem azonban, hogy a döntésbe is a nemzeti park bejáratánál lévő pénztáraknál termelődő nyereség is bele fog szólni.

 

Új utak a Tátra szlovák oldalán
Szlovákiában egy kicsit talán közelebb vannak ennek a kérdésnek a megoldásához. Ott a legfőbb döntéshozók talán megértették, hogy a Tátrát modern turisztikai régióvá kell fejleszteni. Állandó a nyomás, hogy megszüntessék, vagy legalábbis liberalizálják a téli zárlat rendelkezéseit, megnyissanak ma még csak hegyivezetővel elérhető útvonalakat, via ferratákat vagy új felvonókat építsenek. Lengyel szempontból érdemes azonban megjegyezni, hogy a szlovákoknak jóval nagyobb a mozgásterük ehhez. Nagyobb Tátra, jelenleg több tilalom. Ezek liberalizálása nem feltétlenül káros a természetre, így talán ott nagyobb az esélye, hogy végül is ilyen irányú döntések születnek.
Összegzés
Felesleges azzal érvelni, hogy a Tátrában új turistautak megnyitása nagyobb kockázatot jelent, hiszen ha megnézzük, az utóbbi években ebben a témában semmi nem történt. Meg kell azonban jegyezni, hogy néhány évtizeddel ezelőtt sokkal kevesebb turista járt a Tátrába, a turistautak hálózata viszont nagyjából a maihoz hasonló, sőt, egy kicsivel szélesebb volt. Az utóbbi években megnőtt a turisták száma, a turistautak telítődtek. Véleményem szerint mára elérte a kritikus értéket. Divattá vált az aktív életmód, és általában a hegyekbe kirándulni, ezt a média is egyre jobban reklámozza, és hamarosan odáig juthatunk, hogy mozdulni sem lehet a Tátra turistaútjain…

 

Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.com

 

Hirdetés
Hirdetés