Megbírságolják a Tengerszemnél zumbázó hölgyeket Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/10/10
Hirdetés
A Tátrai Nemzeti Park (TPN) parkőrei ebben az évben 11 turistát büntettek meg a Tátrai tavakban történő fürdőzés miatt. De nem csak ők voltak azok, akik a szabályokat megszegve tiltott tevékenységet folytattak a Lengyel-Tátrában. „Ez a 11 eset csak azoknak a száma, amelyek dokumentálva lettek. Nem hiszem azonban, hogy csak ennyi esetben fordult elő ilyen tiltott tevékenység. A megbírságolt turisták között voltak lengyelek, skandinávok, hollandok és belgák. Az utolsó pedig egy orosz férfi volt, akinek még nem tudtuk kiszabni a büntetést” – mondta el Edward Wlazło, a TPN őrszolgálatának vezetője.

 

De ezen a nyáron ezeken kívül is több furcsa viselkedéssel találkozhattunk a Tátrában. „A legtöbb probléma az állatok, főleg kutyák bevitelével volt a nemzeti park területére. A legszélsőségesebb eset az volt, amikor egy nő egy kiskutyával túrázott a turistaúton, akit egész egyszerűen egy reklámszatyorban tartott… Amikor észlelte az őröket, összehúzta a szatyor fülét, így viszont a kutya nem kapott levegőt. Más esetekben a kutyát elrejtették az oldaltáskában vagy a hátizsákban” – tette hozzá. Ebben a szezonban azonban az emberek nem csak kutyákat próbáltak meg becsempészni a nemzeti parkba. „Előfordult, hogy macskát, sőt, egy esetben egy hölgy egy pórázon tartott vadászgörényt próbált meg bevinni a park területére” – mondta Wlazło. A legtöbb esetben a parkőrök figyelmeztették az állatok tulajdonosát, és bírság nélkül kiutasították őket a nemzeti park területéről.

 

Ebben az évben azonban egy nem mindennapos, különleges esetre is sor került a nemzeti parkban, a Tengerszem (Czarny Staw pod Rysami), ahol Disco Party-t tartottak a Tengerszem-csúcs (Rysy) alatt. A lengyel hölgyek teljes hangerővel hallgatták a zenét, miközben zumbaórát tartottak a tó partján. Ez a viselkedés félelmet kelt az állatokban, éppen ezért tilos” – mondta a parkőrök vezetője. A lányok, mint sok más szabálytalankodó, a zumbaóráról készült videót feltették az internetre, ahonnan a nemzeti park őrei is értesültek a tevékenységükről.
Időközben jelentkezett a nemzeti parknál az az orosz férfi, aki a közelmúltban nagy felháborodást keltve megfürdött a Halastóban (Morskie Oko), és az erről készült videót az internetre is feltöltötte. Az eset ismét óriási felháborodást okozott a lengyel internetes portálokon, lehetséges azonban, hogy az érintett nem tudott a tátrai tavakban való fürdőzés tilalmáról, az orosz turista ugyanis önként jelentkezett a nemzeti parknál. Az igazgatóság címére elküldött levélben bocsánatot kért a viselkedésért, és megígérte, hogy ha télen legközelebb Zakopanéba látogat, kifizeti a bírságot.

 

 

Hirdetés
Hirdetés