Felfedezők Napja 2016 Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/05/14
Hirdetés
Felfedezők Napja – 2016. május 21, Millenáris, D-csarnok, 10:00-19:00.
Ismerje meg a tudományos expedíciók sajátos világát, kóstoljon bele az expedíciók nyújtotta élményekbe, találkozzon a kutatókkal, tegye próbára képességeit, tapasztalja meg, hogyan boldogulna egy expedíción és játsszon velünk! Töltsön egy kellemes napot tartalmas szórakozással és pillantson be a terepi kutatók munkájába! Rendezvényünkön a terepi kutatás minden területe helyet kap: klímakutatás, őslénykutatás, ősföldrajzi kutatás, földtani kutatás, felszínfejlődés-kutatás, ökológiai kutatás, régészet, néprajzkutatás, űrkutatás, de a fókuszban a klímakutatás áll!

 

Földszinti előadó, 14:30. – Búvármerülés a felhők felett.

 

2016. február 21-én Chilében, az Ojos del Salado nevű vulkánon, 6380 méteres tengerszint feletti magasságban – jelenlegi ismereteink szerint a világ legmagasabban fekvő merülhető állóvízében – dr. Tósoki Ernő sikeres búvármerülést hajtott végre párja, Nagy Patricia segítségével. A világrekordként nyilvántartott 5900 méter körüli eredményt érdemben 1982-óta nem tudta túlszárnyalni senki, noha egy 6400 méter körüli merülés lehetősége, mint következő lépés már legalább 15 évvel ezelőtt kirajzolódott!
De tulajdonképpen mi is az a magashegyi búvárkodás? Kinek jutott eszébe ilyen „őrültség” először és miért csinál ilyet bárki is? Milyen kihívásokkal kellett szembenézni a rekord megdöntéséhez és ez milyen felkészülést igényelt? Mennyire veszélyes közel 6,5 km magasan merülni? Mit lehet egy ilyen magasságban fekvő tóban látni és milyen mély? Miért érdekli ez a történet a NASA-t? Hogyan értékeli mindezt a Guinness World Records? Ha a fenti néhány sort elolvasva e kérdések bármelyike felmerült Benned, NE HAGYD KI ezt a személyes beszámolót az új világrekordról! A Felfedezők Napján standunkon is találkozhatsz velük!

 

Forrás és fotó: https://felfedezoknapja.info

 

Hirdetés
Hirdetés