Áprilisi tréfa A TPN nyáron lezárja a legnépszerűbb turistautakat Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/04/01
Hirdetés
A lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) vezetői úgy döntöttek, hogy a következő nyári szezonban lezárják a Lengyel-Tátra legnépszerűbb turistaútjait. Ezt a bizonyára sokakat megdöbbentő döntést természetvédelmi okokkal magyarázzák a nemzeti park illetékesei. „A legtöbb turista minden nyáron ugyanazokra a területekre koncentrálódik. Ez viszont nagy mértékben befolyásolja a talajban lejátszódó folyamatokat, valamint a szükségesnél nagyobb mértékben zavarja az állatvilágot” – magyarázta a döntés a TPN igazgatója. „Egy ideje pl. azt tapasztaljuk, hogy a zergék nagy ívben elkerülik a Giewontot, melyet a múltban gyakrabban látogattak” – fűzte hozzá az igazgató.

 

Az április 1-én nyilvánosságra került előzetes tervek szerint július 1-től augusztus 31-ig terjedő időszakban az alábbi jelzett turistautakon tilos lesz a túrázás:

 

- A Bialkai-szénégetőtől (Palenica Białczańska) a Halastóhoz (Morskie Oko) vezető piros jelzésű turistaút azzal a kitétellel, hogy a Tengerszem-csúcsra (Rysy) induló turisták reggel 6 óráig használhatják az útvonalat.
- A Lengyel-Öt-tó völgyébe (Dolina Pięciu Stawów Polskich) a Roztoka-völgyön (Dolina Roztoki) keresztül vezető zöld jelzésű turistaút
- Kuźnicéból (Kuźnice) a Gąsienica-tisztásra (Hala Gąsienicową) vezető sárga és kék jelzésű turistaút
- Kuźnicéból (Kuźnice) a Giewontra (Giewont) vezető kék jelzésű turistaút
- A Kościelsiko-völgyben (Dolina Kościeliska) haladó zöld jelzésű turistaút.
A korlátozással a hatóságok arra szeretnék buzdítani a turistákat, hogy a Tátra más részeit is megismerjék. „A Lengyel-Tátrában 275 km hosszúságú jelzett turistaúton lehet túrázni, ne csak a Giewont és a Halastó legyen a turisták elsődleges célpontja” – indokolják a döntést a természetvédők.
A turistautak lezárása nem az egyetlen új intézkedése a nemzeti parknak. „Szeretnénk elérni, hogy a Tátrába csakis „igazi” turisták induljanak túrázni. Ennek érdekében pl. a nemzeti parkba történő belépés előtt a parkőrök ellenőrizni fogják, hogy a hegyekbe indulók a hegyi túrákhoz megfelelő lábbeliben indulnak-e túrázni. A flip-flop szandálban és papucsban útnak indulók sajnos megfelelő lábbeli használatára lesznek utasítva” – magyarázza az igazgatóság.

Zakopane, 2016. április 1-én.

Frissítve 2016. április 1-én 20:00 órakor:
A fenti hír természetesen csak ÁPRILIS TRÉFA volt, remélem, senki nem vette komolyan, és bízom benn, hogy ennyi belefér a magas-tatra.info oldalon eddig megjelent és ezután is megjelenő komoly hírek sorába... :-)

Forrás és fotó: https://tatromaniak.pl

Hirdetés
Hirdetés