A lengyel hegyimentők összegezték az elmúlt évet Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/01/13
Hirdetés
A Lengyel-Tátrában dolgozó Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) munkatársai 2015-ben összesen több mint 700 mentőakcióban vettek részt. Ezek közül 13 esetben halálos baleset miatt kellett beavatkozniuk, ebből 7 az év végi ünnepek idején történt. Sok olyan esetben (pl. az ájulások, súlyos esések), amikor az áldozatot újra kellett éleszteni, a jól felszerelt és megfelelően kiképzett hegyimentők sikeresen fejezték be a mentőakciót. Az óév utolsó hetének tragikus mérlege ellenére a statisztika optimizmusra ad okot: az elmúlt öt évben a Lengyel-Tátrában évről évre kevesebb a halálos balesetek száma. 2010-ben még 22 turista vesztette életét a hegyen.

 

„A Tátra téli lezárása, ahogy azt Szlovákiában csinálják, semmit nem oldhatna meg” – mondta Adam Marasek hegyimentő. Szlovákiában a téli időszakban hosszú évek óta lezárják a turistautakat, ennek ellenére az év végén ott is 7 halálos áldozata volt a Tátrának. A balesetek megelőzésének egyetlen módja a turisták megfelelő tájékoztatása. Folyamatosan informálni kell a Tátrába induló turistákat az adott napon a hegységben uralkodó állapotról, az időjárási viszonyokról, a turistautak állapotáról. Mindenkinek el kell tudni dönteni, hogy az adott körülmények között a saját felkészültsége lehetővé teszi-e, hogy biztonságban mozogjon a terepen. A hegyek és az információk nem mentesítenek minket a gondolkodástól. Ennek egyik példája az a turista, aki szilveszterkor a Kereszt-nyeregbe (Krzyżne) túrázott. Ahogy bevallotta, korábban két téli tanfolyamon is részt vett. Abszolút jól felszerelt volt, hágóvas és csákány is volt a hátizsákjában. Ha azonban a csákány a kezében lett volna, talán elkerülhette volna a balesetet.

 

Szentestétől január 3-ig a TOPR hegyimentői 54 személynek nyújtottak segítséget, közülük heten vesztették életüket: hatan a Tátrában, egy személy pedig a Gubałówkán. A balesetek leggyakoribb oka a kemény, jeges havon történő kicsúszás volt. Ez sok esetben a tapasztalat és gyakorlat hiánya miatt, más esetekben a megfelelő téli felszerelés (hágóvas és jégcsákány) hiánya miatt következett be. „Ugyancsak ebben az időszakban a sípályákon 140 embernek nyújtottunk segítséget különböző balesetek miatt” – tette hozzá Tomasz Wojciechowski, a TOPR hegyimentője.

 

Forrás és fotó: https://krakow.wyborcza.pl

 

Hirdetés
Hirdetés