Menedékkunyhó a Kereszt-nyeregben

Menedékkunyhó a Kereszt-nyeregben

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/11/24
A Kereszt-nyereg (Krzyżne) az egyik legérdekesebb hely a Tátrában, ahonnan tökéletes kilátás nyílik különösen a Lengyel-Öt-tó völgye (Dolina Pięciu Stawów Polskich) felé.
Hirdetés
A Kereszt-nyereg (Krzyżne) az egyik legérdekesebb hely a Tátrában, ahonnan tökéletes kilátás nyílik különösen a Lengyel-Öt-tó völgye (Dolina Pięciu Stawów Polskich) felé. Ma már nehéz elképzelni, de a turizmus hőskorában a turisták akár az éjszakát is a nyeregben tölthették. A nyeregben állt ugyanis egy kezdetleges menedék, amelyet annak idején Maksymilian Nowickiről neveztek el (Schronisko im. Maksymiliana Nowickiego).

Nowicki menedékkunyhó

Ennél az épületnél nem beszélhetünk a klasszikus értelemben vett menedékházról, ez valójában egy 4x5 méter alapterületű, szobányi menedék volt. Falai kőből, teteje fából készült. A menhely a Tátra Egyesület (TT) kezdeményezésére épült 1880-ban mintegy 20 méterre a Kereszt-nyeregtől, egy kisebb laposon.
A kis épület az idő múlásával egyre több és több turistának nyújtott éjjeli menedéket. Mivel az éjszakát a Kereszt-nyeregben tudták tölteni, rendkívül népszerűvé vált a napkeltét a nyeregben, vagy pedig a közeli Nagy-Wołoszyn (Wielki Wołoszyn) csúcsáról végignézni óhajtók körében. Az igazi őrület azonban akkor kezdődött, amikor Walenty Gadowski lelkész – aki gyakran aludt a kunyhóban – 1903 júniusában hozzálátott a Sas út (Orla Perć) első szakaszának, a Mickiewicz-vízesésektől (Wodogrzymoty Mickiewicza) a Kereszt-nyeregig vezető útvonal kiépítéséhez.

A Tátra legigényesebb turistaútja iránt rögtön megnyitása után nagy érdeklődés nyilvánult meg, ezért egy pillanatra még a kezdetleges menhely bővítése is szóba került. A legmerészebb elképzelések szerint egy szállodát építettek volna a nyeregben, amelyhez fogaskerekű vasúttal lehetett volna feljutni. Ezek a bizarr tervek szerencsére nem valósultak meg, sőt, a TT a következő néhány évben több intézkedést hozott annak érdekében, hogy a Kereszt-nyerget és a Sas utat csak tapasztalt, a felmerülő akadályokat leküzdeni képes turisták érhessék el.

1915-ban a kunyhót már nem használták, a turistáknak más lehetőség után kellett nézni, ha a régióban akartak éjszakázni. Érdekesség, hogy az elpusztult menedékház alapjait soha nem bontották el véglegesen, azokat ma is fel lehet ismerni a Kereszt-nyereg közelében.

Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.com; Fotó: dawnetatry pl

Hirdetés
Hirdetés