Esténként medvék sétálgatnak Zakopanéban Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/10/27
Hirdetés
Idén ősszel nagyon aktívak a tátrai medvék, az utóbbi két hétben szinte naponta látták őket esténként Zakopanéban, élelem után kutatva. Esténként és éjszaka bármikor találkozhatunk velük a város utcáin, vagy a házak kertjeiben. A helyiek már megszokták, hogy az őszi időszakban a szokottnál is aktívabbak a téli álomra készülő nagyragadozók, őket ez már nem zavarja túlságosan. De mit csináljanak azok, akiknek szokatlan az állatok közelsége? Mit lehet ilyenkor tenni?
Riporter: Szinte minden nap hallunk híreket olyan medvékről, akik a város utcáin vagy a jelzett turistautakon kószálnak. Ez most egy rendkívüli helyzet? Van valami oka annak, hogy ősszel a szokottnál is aktívabbak ezek az állatok?
Filip Zięba, a Tátrai Nemzeti Park(TPN) szakembere: A mostani helyzet hasonló a tavalyihoz és a két évvel ezelőttihez, és nem érinti az összes medvét, csak egyes egyedeket. Valójában az történik, hogy egyes példányok az esti, éjszakai órákban bemerészkednek a város lakott területeire. Tudomásunk van egy nőstényről két kölyökkel – ez egy olyan medve, amely már évek óta látogatja a várost –, valamint ezen kívül még egy példányról. Ebben a pillanatban róluk van tudomásunk, de az is lehet, hogy rajtuk kívül más medvék is megjelentek, ők pedig visszahúzódtak az erőkbe. Jelenleg tehát négy medvéről van tudomásunk.

 

Ez akkor most vészhelyzet, vagy ez minden év őszén előfordul?

 

Ez minden év őszén előfordul. Hogy mi okozza ezt? Valószínűleg az történt, hogy az a bizonyos medve többször lement a városba, feltérképezte a területet, megnézte, hol vannak az alma- és szilvafák. Azóta aztán évről évre visszatér az itt megszokott élelemhez. Vannak olyan kertek, ahol már leszedték az almát, de vannak olyanok is, ahol még a fákon lóg az érett gyümölcs, ami vonzza a medvéket. A helyzet idén a korábbinál egy kicsit rosszabb. vannak olyan információink, hogy ezek a medvék ezúttal már a szemétgyűjtő edényekben is élelem után kutatnak. Ez teszi veszélyesebbé a helyzetet. Emiatt felhívással fordultunk a lakosokhoz, hogy ne helyezzenek élelmiszer-maradékot a szemétgyűjtő konténerekbe. Ha valakinek lehetősége van arra, hogy most egy ideig, mondjuk a következő hetekben valamilyen módon (mondjuk a garázsban egy edényben) összegyűjtse az élelmiszer-maradékot, az a biztonság érdekében tegye ezt meg.
 
A közeljövőben tehát számíthatunk arra, hogy medvékkel találkozhatunk az utcákon, a járdákon sétálva, vagy akár a kertekben is. Hogy viselkedjünk ilyen esetben, hogy elkerüljük a bajt?
A legfontosabb, hogy a medve ösztönösen tudja, hogyan kell ilyen esetben viselkednie. Csak késő este látogatnak a városba, és kora reggel, 5-6 óra körül már vissza is húzódnak a városból a nemzeti park erdőibe. Úgy tűnik, az állatok tudatosan ezekben az órákban merészkednek be a városba, de ha több lesz a szemét, ha ételmaradékot találnak a konténerekben, a városban eltöltött órák meghosszabbodhatnak, ami veszélyes lehet az emberekre. Ne feledjük, hogy a Tátrában sok medve él, de az azért nem igaz, hogy a medvéknek kevés az élelem a nemzeti park területén, és ezért jönnek le a városba. Nem kell aggódni, ezek a medvék tudatosan készülnek a téli álomra, amelyhez a természetes étrendjük valamennyi eleme megtalálható a Tátrában. Másrészt viszont az, hogy a medvék a településeken a hulladékgyűjtő konténerekben élelmiszer maradék után kutatnak, az teljesen természetellenes dolog. Ha ez nem lenne így, teljesen nyugodtak lehetnénk.
Vagyis ezt a medvék könnyen szerzett tápláléknak gondolják?
Igen, számukra ez könnyű zsákmány. Egyszer megpróbálta, másodszorra sikerült, harmadszorra is sikerült, miért ne próbálná meg ismét?
Arról is van információnk, hogy egyes medvék a turistautakon követik a turistákat. Ez a jelenség ismert a szakemberek előtt, vagy most következett be először?
Ilyen helyzet bármikor megtörténhet. Több kilométernyi turistautat felügyelünk, melyek mentén medvék is előfordulnak. A medvék azonban sokkal többet tudnak rólunk, mint mi, emberek a medvékről. Ők is használják azokat az útvonalakat, amelyeken a turisták közlekednek, és az ilyen időszakban, amikor már nagyon kevés a turista, előfordulhat, hogy a medve egyszerűen megfeledkezik az emberről, úgy érzi, hogy nyugodtan barangolhat a területén, nem találkozik senkivel, ezért aztán kényelmesen járja az ösvényeket. Ilyenkor fordulhat elő, hogy hirtelen találkozik az emberrel.
 
Az nem fordulhat elő, hogy a medve élelmiszert keresve megpróbálja megtámadni a turistákat annak érdekében, hogy élelemhez jusson?
Ezt nem tudhatjuk biztosan, ilyen esetben minden rajtunk múlik, azokon, akik a hegyekbe látogatnak. A medvék nagyon gyorsan tanulnak. Ha valaki előveszi a hátizsákjából az élelmiszert – voltak ilyen esetek – és a medve felé dobja, az biztosan nincs tisztában azzal, hogy milyen következményei lehetnek egy ilyen felelőtlen lépésnek, hiszen a medve pár nap múlva valaki mással találkozva valóban megpróbálhat koldulni. A fegyelmezettségről és a tudatosságról van szó, hogy tudatosuljon bennünk, hogy sok nagyragadozó él Lengyelországban, jelen vannak a Tátrában és a Besszádokban. Fontos, hogy tisztában legyünk ezzel, és tudjuk, hogy ha egy légtérbe kerülünk a medvékkel, mit tehetünk és mit nem.
Vagyis az, hogy a medve milyen távolságot tart tőlünk, nagy mértékben az ember viselkedésétől függ?
Fontos, hogy tartsuk meg a közöttünk lévő távolságot, de nem tudhatjuk, hogy ha valaki mondjuk egy héttel korábban enni adott-e a medvének, és emiatt a medve annak reményében közeledik felénk, hátha most is valamilyen könnyen szerzett ennivalóhoz jut.
Tehát mindennek az alapja a felelős magatartás:
Igen, ez a legalapvetőbb.

 

Forrás: https://www.rmf24.pl; Fotó: Andrzej Dadak

 

Hirdetés
Hirdetés