Duplájára nőtt a halálos balesetek száma Szlovákia hegyeiben Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/10/19
Hirdetés
A nyári szezonban a tavalyihoz képest megduplázódott a halálos balesetek száma a szlovák hegyekben. Amíg az elmúlt évben júniustól szeptember végéig 10 személy vesztette életét, addig 2015-ben ez a szám 20-ra emelkedett. Jozef Janiga, a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) igazgatója egy közelmúltban megtartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a legtöbb, kilenc haláleset júliusban fordult elő. Ez a szám összefügg a július 17-én bekövetkezett helikopterbalesettell, melynek során három légimentő, valamint a HZS Szlovák Paradicsom alközpontjának vezetője vesztette életét.

 

A június 15-én kezdődött nyári turistaszezonban a hegyimentőket összesen 366 esetben riasztották, amely 19,4 százalékkal több, mint volt 2014-ben. A legnagyobb számban, az esetek 66 %-ában a központi segélyhívó számra (18 300) érkezett a segítségkérő hívás. Az esetek több mint felében (50,82 %) szlovák állampolgároknak nyújtottak segítséget, őket követik a csehek (14,75 %) és a lengyelek (13,39 %). A legtöbb (138) beavatkozásra a Magas-Tátrában került sor, a Szlovák Paradicsomban 55, a Liptói-Tátrában 51 mentőakcióra került sor.

 

Az elmúlt évhez képest 115-ről 163-ra nőtt a közepesen súlyos balesetek száma. „Az előző évhez képest 2015-ben 20 %-al megnőtt a balesetek száma. Az idei turisztikai szezon a jó időjárásnak köszönhetően meglehetősen kedvezően alakult, a balesetek számának növekedése elsősorban a megnövekedett forgalommal magyarázható. A legnagyobb problémát azok az esetek okozzák, amikor az emberek egyedül indulva szenvednek balesetet a hegyekben, ráadásul nehéz, kitett terepen kell őket menteni. Nehéz megmondani, minek tudható be, hogy egyre több az egyedül túrázó. Ennek egyik lehetséges oka, hogy egyre terjed az a nézet, hogy a Tátra nem túl nehéz turista terep. Az igazság azonban az, hogy a szlovák hegyek nagyon alattomosak, különösen a hirtelen változó időjárás miatt, ami magyarázatot adhat a balesetek számának növekedésére” – mondta az igazgató.
A hegyimentők munkájuk során éppúgy beavatkoztak a turistautakon történt könnyebb sérüléssel járó baleseteknél, mint súlyosabb következményekkel járó hegymászó baleseteknél, nyári hómezőn történő kicsúszás és villámcsapás miatt bekövetkező balesetnél, kimerültség és szívinfarktus miatt, viperamarás és rovarcsípés miatt, kerékpáros és siklóernyős balesetnél, és több komolyabb, hosszú időt igénybe vevő mentési műveletre is sor került, melyek sajnos nem mindig végződtek happy enddel. A turisták sok esetben túlbecsülik saját képességeiket, a jelzett turistautakon kívüli túrákra vállalkoznak, amely aztán végzetessé válhat számukra.
Megnőtt azoknak az eseteknek a száma, amikor a turisták eltévedtek túra közben, letértek a jelzett turistautakról ahová aztán nem találtak vissza. Ugyancsak megnőtt a balesetek száma, ha a május 1-től október végéig terjedő időszakot nézzük. „Amíg tavaly május 1-től október végégig 333 baleset történt, ebben az évben május 1-től szeptember végégig már 415 balesetnél tartunk. Ugyanez a szám 2009-ben 254 volt, így azt látjuk, hogy az elmúlt hat évben jelentősen nőtt a balesetek száma” – fejezte be Janiga.
Bár a nyári turistaszezon hivatalosan csak november 1-én ér véget, a magashegyi területeken már most is téli körülmények uralkodnak. Ezért a hegymentők azt kérik a turistáktól, hogy túrájukat jól tervezzék meg, azokat mindig saját képességeikhez és az adott körülményekhez igazítsák, nem alábecsülve az időjárási körülményeket. A túrák során elengedhetetlen a megfelelő lábbeli, a lehetőleg több rétegű, meleg és vízálló ruházat, sapka, kesztyű, forró tea, és ne feledkezzenek meg a túrabotról, sőt, adott esetben a hágóvasról és a csákányról sem, mivel a túraútvonalak nagy része a havazás és az alacsony hőmérséklet miatt csúszós lehet. Nagyon fontos a feltöltött mobiltelefon, hogy baleset esetén a lehető leggyorsabban segítséget tudjunk kérni.

 

Forrás: https://www.hzs.sk; https://poprad.korzar.sme.sk; Fotó: www.24hod.sk

 

Hirdetés
Hirdetés