Tenger és uránbánya a Fehér-völgyben Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/02/25
Hirdetés
2013 őszétől látogatható a Lengyel-Tátrában, a Fehér-völgyben (Dolina Białego) az Őzike-szikla (Sarnia Skała, 1377 m) tetejére vezető új tanösvény. A tanösvény 11 tájékoztató táblájáról a turisták felvilágosítást kaphatnak többek között az egykor tátrai uránbányákról, a tengerről, amely egykor elárasztotta a hegyeket, de tájékozódhatunk a völgy természeti látnivalóiról és történelméről is. „Minden megállónál feladatokat adunk a turistáknak, pl. hogy számolják össze, hány növényfaj található az adott helyen, vagy fejtsenek meg egy a természetről szóló keresztrejtvényt” – mondta el Paweł Szczepanek, a Tátrai Nemzeti Park (TPN) munkatársa.

 

A szakember elmondta, hogy a Fehér-völgy egyedülálló völgy a többi tátrai völgy között, mivel különleges mikroklímával rendelkezik. „A Fehér-völgyben minden vegetáció mintegy 150 méterrel alacsonyabban található meg, mint más tátrai völgyekben. Az Őzike-sziklán például 1400 méter körül találunk törpefenyőt, amely általában 1550 méterrel a tengerszint felett nő a Tátrában. Ezt a jelenséget „Őzike-szikla jelenségnek” nevezik. Hasonlóképpen alacsonyabban van az erdő alsó és felső határa is” – tette hozzá a szakember. A tudósok úgy vélik, ez a jelenség valószínűleg az Őzike-szikla felett magasodó Giewont északi falának árnyékolása miatt jött létre.

 

Egy másik érdekes információ, amelyet megtudhatunk a tájékoztató táblákról, a régi uránbányákról szól. A Fehér-völgyben a XX. század ötvenes éveiben két alagút is volt, amelyekben uránércet bányásztak. Azt is megtudhatjuk, hogy az eocén korban tenger árasztotta el a hegységet, valamint azt is, hogy a Vörös-hegyek miért vörösek.
Az útvonalat Stanisław Sokołowski professzorról nevezték el, aki a XX. század húszas éveiben erdészként egyike volt az első természetvédőknek a Tátrában, valamint úttörője egy nemzeti park létesítésének. A tanösvényről készült útmutató a nemzeti park valamennyi információs pontján megvásárolható.

 

Forrás: https://krakow.gazeta.pl/krakow; Fotó: Tomek Żuk

 

Hirdetés
Hirdetés