Síkunyhó az Ótárna-völgyben

Síkunyhó az Ótárna-völgyben

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/02/24
Az Ótárna-völgy torkolatában fekvő Iván-tisztáson 1910-11-ben egy gondok nélküli, 12 férőhelyes menedékházat építettek.
Hirdetés
A Tátra Egyesület (TT) 1904-ben jelölte a Chochołowi-völgy (Dolina Chochołowska) felső ágának tekinthető Ótárna-völgy (Starorobociańska Dolina) torkolatában található Iván-tisztásról (Polana Iwanówka) az Iván-hágóba (Iwaniacka Przełęcz) vezető ösvényt, amelyet összekötöttek a két évvel korábban a szomszédos Kościelisko-völgyből (Dolina Kościeliska) szintén az Iván-hágóba vezető ösvénnyel.

12 férőhelyes menedék

Ekkor jelölték ki a Kéményes-hegyre (Kominiarski Wierch) vezető, ma már nem használható turistautat is. Az Ótárna-völgy torkolatában fekvő Iván-tisztáson 1910-11-ben egy gondok nélküli, 12 férőhelyes menedékházat építettek, majd 1913-ban a menedékháztól kiindulva tették járhatóvá a Háromnapos-hegyre (Trzydniowański Wierch) vezető ösvényt.
Az I. világháború után a TT Sí Osztálya készítette fel az 1918-19-es téli szezonra a továbbra is gondnok nélküli, ám kulcsra zárt kunyhót, amelynek kulcsát Zakopanéban tárolták. A kunyhót sajnos sem megfelelően zárt ablakok, sem megfelelő zárak nem védték, így az épület deszkái, matracai, a kemence téglái, sőt, még a telefonoszlopok is a tolvajok zsákmányává váltak. Csupán a kövek maradtak a helyükön, melyeket 1937-ben a közelben akkor felépített Blaszyński menedékház építése során használtak fel.
Forrás:https://cotg.pttk.pl; Fotó: Fotopolska.eu

 

Hirdetés
Hirdetés