Nem nőtt a balesetek száma a szlovák hegyekben Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/01/26
Hirdetés
Január 16-án az elmúlt évi baleseti statisztikákról tartott sajtótájékoztatót a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) vezetője Ótátrafüreden. Szlovákia hegyeiben 2014-ben az előző évhez hasonlóan alakultak a baleseti statisztikák. Ez annak ellenére is így van, hogy 2013-hoz képest csökkent a sípályákon bekövetkezett balesetek száma. „19 halálos kimenetelű balesetnél közreműködtünk, ami nem jó. Annak örülnénk, ha minél kevesebb ilyen baleset történne. Ami a hegyekben történt beavatkozásokat illeti, majdnem ugyanannyi volt, mint 2013-ban, és a nyáris statisztika is hasonló az előző évihez” – mondta Jozef Janiga, a HZS igazgatója. A hegyimentőknek 2014-ben 1914 esetben kellett beavatkozniuk, ezen belül a legtöbb sérülés a sípályákon történt, majd ezt követték a túraútvonalakon bekövetkezett sérülések. Két esetben kellett barlangban menteni, és három esetben lavina következtében. Közvetlenül a HZS műveleti központjába 850 segítségkérés futott be, amely 1,76 %-al több, mint az előző évben, 2012-vel összehasonlítva viszont 35,41 %-os növekedést jelent.

 

A balesetek számán belül azonban megváltozott az érintettek nemzetiségi összetétele. Amíg 2013-ban az össze baleset 54 %-a szlovák állampolgárokat érintett, addig 2014-ben ez az arány 38 %-ra csökkent. A szlovákokat olyan államok polgárai váltották fel, akik korábban nem szerepeltek ezekben a statisztikákban: románok, litvánok, valamint Izraelből és Finnországból érkezett turisták. „Összességében a korábbinál több nemzet állampolgárai szenvedtek az előző évihez hasonló számú sérülést. A cseheket, szlovákokat és lengyeleket ért balesetek száma nem növekedett, északi szomszédaink a második, a csehek pedig a harmadik helyen állnak a listán” – mondta Janiga.

 

Rosszul kezdődött viszont az idei téli szezon, az Újév utáni ún. „Arany héten” jelentősen nőtt a súlyos sérüléssel járó balesetek száma, valamint az alpesi környezetben bekövetkezett sérülések száma. „Ez még nagyon rövid időszak ahhoz, hogy mérleget vonjunk, de bízom benne, hogy a következő időszak nem lesz ilyen kritikus” – tette hozzá az igazgató. 2014. december 24. és 2015. január 10. között a HZS 12 %-al több esetben volt kénytelen beavatkozni, mint az elmúlt év hasonló időszakában. Ezekben a napokban összesen 296 személy sérült meg a hegyekben, ezek között egy halálos kimenetelű baleset történt (egy évvel korábban ez a szám 254 volt, halálos baleset nélkül). Ezen belül jelentősen nőtt a sípályákon bekövetkezett balesetek száma. „Riasztó, hogy több súlyos, életveszélyes sérülés is történt. Tavaly a téli főszezonban csak három ilyen eset volt, idén már 15 esetnél tartunk” – mutatott rá Janiga.
Ehhez a nem túl jó baleseti statisztikához az igazgató szerint hozzájárul az ország síközpontjaiban tapasztalható hóhelyzet is. Mivel az alacsonyabban fekvő sípályák a kedvezőtlen hóhelyzet miatt még nem nyitottak meg, több síelő érkezik az alpesi környezetben fekvő pályákra, ahol mások a körülmények, nehezebbek a pályák, ezért aztán több a baleset. „Másrészt a sípályák körül kevés a természetes hó, gyökerestül kidöntött fák, hatalmas sziklák és egyéb technikai akadályok nehezítik a síelők dolgát” – tette hozzá az igazgató. A síelőknek és a turistáknak is jobban kell vigyázni magukra az alpesi környezetben, s nem szabad alábecsülni a helyzetet. A jelenlegi tél nagyon atipikus, kevés a hó, nagyon szeles az idő, amely közvetlenül befolyásolja a lavinahelyzetet. A magashegyi környezetben ilyen körülmények között rendkívül fontos az aktuális helyzet értékelése, és erre az egész túra során figyelni kell, nem csak otthon, a túra megkezdése előtt.

 

 

Hirdetés
Hirdetés