Jóváhagyták a törvénymódosítást, Petras marad

Jóváhagyták a törvénymódosítást, Petras marad

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/11/04
A szlovák parlament jóváhagyta az állami tulajdonról szóló törvény módosítását, ezzel megváltoztak az állami tulajdonban lévő ingatlanok bérleti feltételei.
Hirdetés
A szlovák parlament (Nemzeti Tanács) jóváhagyta az állami tulajdonról szóló törvény módosítását, ezzel megváltoztak az állami tulajdonban lévő ingatlanok bérleti feltételei. Az illetékes miniszter és a képviselők a javaslat elfogadásával válaszoltak arra a nyilvános petícióra, amely a Rainer-kunyhó jelenlegi bérlőjének megtartása, valamint a bérleti időszak jelenlegi két évről öt évre történő meghosszabbítása érdekében szerveztek.

35000 ember írta alá a petíciót

A petíciót mintegy 35.000 személy írta alá. „Az elfogadott módosítás szerint egyedi eljárás keretében kell megvizsgálni azokat a bérleti szerződéseket, amelyek harmadiktól ötödik szintű védettséget élvező területeken lévő ingatlanokra, így pl. a Rainer-kunyhóra vonatkoznak. Egyúttal a bérleti szerződést az eddigi két éves időtartamról 10 évre hosszabbítottuk” – mondta el a kormányzó Smer (Irány) egyik parlamenti képviselője.
A Rainer-kunyhó tulajdonosa a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészete (Štátne lesy TANAPu), bérlője pedig jelenleg Peter Petras, akinek bérleti szerződése december 31-én jár le. A TANAP-nak a korábbi törvényi előírások szerint nyilvános pályázatot kellett volna kiírni a bérlő személyére vonatkozóan, és az eddigiek szerint a legmagasabb összeget kínáló pályázó nyerte volna el a kunyhó bérleti jogát. A törvénymódosításnak köszönhetően továbbra is az eddigi bérlő, Peter Petras működtetheti a Magas-Tátra legrégebben épült menedékházát. A kunyhó sorsával még májusban Szlovákia mezőgazdasági minisztere is foglalkozott. Már akkor bejelentette, hogy dolgoznak a törvény módosításán, amely lehetővé tenné, hogy kivételes esetekben, meghatározott időtartamra nem kell pályázatot kiírni, és a bérleti időszak automatikusan meghosszabbodik.
Forrás és fotó: https://poprad.korzar.sme.sk

 

 

Hirdetés
Hirdetés