Ornak menedékház - Schronisko na Hali Ornak

Ornak menedékház - Schronisko na Hali Ornak

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/07/01
A Nyugati-Tátrában (Tatry Zachodnie) található Ornak menedékház (1108 m) a Kościelisko-völgy (Dolina Kościeliska) felső részén, a Kis-Ornak-tisztás (Mała Ornaczańska Polana) szélén áll.
Hirdetés

Ornak menedékház (Schronisko na Hali Ornak, 1108 m)

A Nyugati-Tátrában (Tatry Zachodnie) található Ornak menedékház (1108 m) a Kościelisko-völgy (Dolina Kościeliska) felső részén, a Kis-Ornak-tisztás (Mała Ornaczańska Polana) szélén áll. A zakopanei stílusban épült menedékház gyönyörűen harmonizál környezetével, ablakaiból szép kilátás nyílik a Kéményes-hegyre (Kominiarski Wierch), a Liptói-Tátra legmagasabb csúcsára, a szlovák oldalon fekvő Sebesre (Bystrá), valamint ennek északi mellékcsúcsára, a Blisztre (Błyszcz). Az Ornak menedékház sorrendben az ötödik turisztikai létesítmény a Kościelisko-völgyben. Az első kisebb épületet a Tátra Egyesület (TT) építtette 1875-ben a Jeges-forrás (Lodowe Źródło) közelében, a Régi-Kościelisko-tisztás (Stare Kościeliska) déli végén. A következő épület 1892-ben épült a Hámor-réten (Smytnia Polana), majd a harmadik épületet 1896-ban a Fenyves-tó (Smreczyński Staw) partján építették fel. E három épület közül egyik sem tudott ellenállni az időnek, és gyorsan elpusztultak.
A következő épületet a Buja-völgyben (Dolina Pyszniańska), a Buja-tisztáson (Hala Pyszniańska) építették fel 1909-ben, ez volt az első, kimondottan a turisták kiszolgálása céljából épített menedékház a Kościelisko-völgyben. Már 1910-11-ben átépítették, majd később több alkalommal végeztek rajta korszerűsítési munkákat. A menedékház a II. világháború éveiben a Magyarországra induló tátrai futárok bázisaként működött, és egészen 1945-ig fennmaradt, ekkor a németek és a partizánok között dúló harcok során pusztult el.

A jelenlegi Ornak menedékház, amely napjaikban is szolgálja a turistákat, 1948-49-ben épült a Kis-Ornak-tisztáson. A menedékházat Anna Górska tervezte, az épület nagy részét fagerendákból építették, annak fazsindelyből készült tetőzete speciális, hegyi hangulatot kölcsönöz az épületnek. A menedékház ünnepélyes megnyitására 1949. augusztus 8-án került sor, a menedékház 1973-tól a neves lengyel geológus és paleontológus, Walery Goetel professzor nevét viseli.
A menedékház 2, 3, 4, 6, 7 és 8 ágyas szobáiban összesen 49 személynek tudnak szállást biztosítani, éjszakánként 35-50 złoty közötti áron. Néhány szobában mosdó is található, más szobák lakói díjmentesen használhatják a meleg vizet is szolgáltató közös szociális helyiségeket az alagsorban és az első emeleten. A földszinten található a teljesen fából készült hangulatos étkező, a recepció, a büfé és a konyha. A turisták díjmentesen vehetik igénybe a társalgóban található könyvtárat, a turistakonyhát, valamint a ruhaszárító helyiséget. Aki itt akar megszállni, annak ajánlott jó előre szállást foglalni. Aki igényli, akár vacsorázhat is a menedékházban, ennek ára kb. 25 złoty. A menedékház specialitásaként az üzemeltetők különleges almás pitét kínálnak a turistáknak, amely hagyományos recept alapján készül. A menedékházban rendszeresen tartanak különböző sport, kulturális és karitatív rendezvényeket, például síalpinista versenyeket, góral verses esteket, kiállításokat.
Fotó: atrakcje turystyczne eu
Az Ornak menedékház Kiryből gyalogosan kb. másfél-két óra alatt érhető el, az út nagy részét nyáron lovas hintóval, télen lovas szánnal is meg lehet tenni, amelyek a közeli Írott-rétig (Pisana Polana) közlekednek. A menedékház közelében található a szép fekvésű Fenyves-tó, melynek partjáról szép kilátás nyílik a Fenyves-hegyre (Smreczyński Wierch), a Nagykövesre (Kamienistą), a Blisztre (Błyszcz), a Sebesre (Bystrą), valamint az Ék-hegy (Starorobociański Wierch) lejtőire. A menedékház megfelelő kiindulópontja a Tátra nyugati részébe, például a Vörös-hegyekbe (Czerwone Wierchy), az Ornakra (Ornak), az Ék-hegyre (Starorobociański Wierch), a Sebesre (Bystrą), a Vastag-hegyre (Jarząbczy Wierch) és a Volovecre (Wołowiec) irányuló túráknak. A turisták több túraútvonal közül válogathatnak, átmehetnek akár a szomszédos Chochołowi-völgybe (Dolina Chochołwska), vagy bejárhatják a Kościelisko-völgy barlangjait, így az Útvesztő-barlangot (Mylna Jaskinia), a Fagyos-barlangot (Mroźna Jaskinia), vagy a Raprawicai-barlangot (Raptawicka Jaskinia). Ezeknél a túráknál szükség lehet fejlámpára. Télen a menedékház környékén néhány szép sítúra útvonalon túrázhatnak a téli tájak kedvelői. A menedékházat jelenleg Anna és Grzegorz Gąsienica-Daniel vezeti.

A menedékház paraméterei (2014.01.01)

Tengerszint feletti magasság: 1108 méter.
Kapacitás: 2, 3, 4, 6, 7 és 8 ágyas szobákban 49 ágy.
Megközelítési lehetőségek:
Kiry parkolóból (Kiry, 927 m) a zöld jelzésen 1 óra 45 perc.
A menedékházat vezeti: Anna és Grzegorz Gąsienica-Daniel
e-mail: halaornak@op.pl
Telefon: +48 18 207 0520; +48 695 530 813.
GPS: N 49º13'44.94", E 19º51'31.48"
360°-os gömbpanoráma: https://www.360cities.net
Megközelítési lehetőség:
Kiry parkolóból (Kiry, 927 m) a zöld jelzésen 1 óra 45 perc.

 

Hirdetés
Hirdetés