Chochołowi menedékház - Schronisko na Chochołowskiej Polanie

Chochołowi menedékház - Schronisko na Chochołowskiej Polanie

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/07/22
A Lengyel-Tátra legnagyobb menedékháza, a Nyugati-Tátrában (Tatry Zachodnie) található Chochołowi menedékház (1146 m) a Chochołowi-völgyben (Dolina Chochołowska) elterülő Chochołowi-réten (Chochołowska Polana), a Chochołowi-Barátok (Chochołowskie Mnichy) sziklái alatt áll.
Hirdetés

Chochołowi menedékház (Schronisko na Chochołowskiej Polanie, 1146 m)

A Lengyel-Tátra legnagyobb menedékháza, a Nyugati-Tátrában (Tatry Zachodnie) található Chochołowi menedékház (1146 m) a Chochołowi-völgyben (Dolina Chochołowska) elterülő Chochołowi-réten (Chochołowska Polana), a Chochołowi-Barátok (Chochołowskie Mnichy) sziklái alatt áll. A tisztás déli végén 1930-32-ben a Varsói Síklub (Warszawski Klub Narciarzy) építette fel az első menedékházat. Ennek megnyitására 1932-ben került sor, bár már korábban is éjszakáztak benne a turisták. A népszerű menedékház nem csak a síelőknek nyújtott kényelmes szállást, hanem a turistáknak is. A feltételek 1935-ben sokat javultak, hiszen ekkor kiépítették a házban a központi fűtést. Ez az épület a II. világháború vége előtti napokban egy német tüzérségi lövedék találatának következtében leégett.
A következő, jelenleg erdészházként használt épület 1946-tól 1966-ig Blaszyński menedékház (Schronisko Blaszyńskich) néven működött a Felső-Chochołowi-kapu (Wyżnia Brama Chochołowska) közelében. Néhány évvel ezután, 1973-ban az épületet átvette a Tátrai Nemzeti Park (TPN), röviddel ezután pedig megszüntették a szálláslehetőséget. A jelenlegi Chochołowi menedékház 1951-1953 között épült, az Ornak és a Lengyel-Öt-tavi menedékházat is tervező Anna Górska tervei alapján. 1955-ben a menedékház közelében, a Jarząbek-patakon (Jarząbczy Potok) egy kisebb vízerőművet építettek, amely abban az időben úttörő vállalkozásnak számított a Tátrában.
Fotó: Fotopolska
1983. június 23-án a Chochołowi-völgybe látogatott II. János Pál pápa, az eseményt megörökítő emléktábla a menedékház bejárata mellett van elhelyezve. Ugyancsak a látogatás emlékére a Jarząbek-völgyben (Dolina Jarząbcza), azon az útvonalon, amelyet a Szentatya is megtett, létrehoztak egy ún. Pápai-utat. Szintén a menedékház bejárata mellett egy másik emléktáblát is láthatunk, amely a TOPR 1945. február 11-12-én végrehajtott, sebesült partizánok mentésére irányuló mentőakciójára emlékeztet. Ugyancsak emléktábla hívja fel a figyelmünket arra, hogy 1938 októberében a Chochoľowi-tisztásról kísérelt meg először felszállni a Lengyel Csillag (Gwiazda Polski) nevű első lengyel hőlégballon.
A Chochołowi menedékházban jelenleg 2, 3, 4, 6, 8 és 14 ágyas szobákban összesen 121 személynek tudnak szállást biztosítani. Elő- és utószezonban a szállás ára személyenként 25-40 złoty között mozog. A menedékház lehetőséget biztosít alternatív (a földön fekvő) szállás igénybevételére, ennek ára 20 złoty személyenként. Főszezonban a 2 ágyas, valamint a 4 ágyas, fürdőszobás szobák ára magasabb, elő- és utószezonban csoportoknak, diákoknak és egyetemistáknak 20 % kedvezményt biztosítanak. Az épületben társalgó, síléctároló, turistakonyha és szárító helyiség is található. A meleg vizet is szolgáltató közös szociális helyiségeket a szállóvendégek díjmentesen használhatják. A helyi specialitásokat (pl. Chochołowi-karaj, Chochołowi desszert) is kínáló étteremben reggeli és vacsora 10-15, ebéd 25-31 złoty között kapható. A menedékház a turisták igényeinek megfelelően nyáron hegyi vezetős túrákat, hegyi kerékpáros túrákat, hegymászó tanfolyamokat, a kápolnában hangversenyeket, sétakocsikázást, télen pedig vezetős sítanfolyamokat és szánkótúrákat szervez.
A Chochołowi menedékházat a legegyszerűbben a Szürke-rétről (Siwa Polana) ide érkező zöld jelzésű turistaúton lehet megközelíteni kb. 2 óra 15 perc alatt. Az útvonal saját vagy kölcsönzött kerékpárral, illetve lovaskocsival is megtehető. A Chochołowi-rétről további útvonalak vezetnek a völgyet határoló hegygerincekre és csúcsokra. A sárga ejlzésű úton a Rét-hegyen (Grześ) és a Rákonyon (Rakoń) keresztül felmehetünk a Volovec (Wołowiec) csúcsára, a piros jelzésű úton pedig a Felső-Jarząbek-tisztáson (Wyżnia Jarząbcza Polana) keresztül a Háromnapos-hegyre (Trzydniowański Wierch) juthatunk fel. A nagy kiterjedésű tisztást átszelő fekete jelzésű ösvényen a tisztás északi szélén álló kápolnához juthatunk el, amelyet kifejezetten a „Janosik” című TV-filmsorozat felvételei miatt építettek.

A menedékház paraméterei (2014.01.01)

Tengerszint feletti magasság: 1146 méter.
Kapacitás: 33 szobában 121 ágy.
Megközelítési lehetőségek:
A Szürke-rétről (Siwa Polana, 925 m) a zöld jelzésen 2 óra 15 perc.
A menedékházat vezeti: Maria és Józef Krzeptowski, Irena Gąsienica-Gładczan
Telefon: +48 669 509 380; +48 18 207 0510 (8:00-20:00-ig)
GPS: N 49.11413°, E 19.4726°.
360°-os gömbpanoráma: https://www.360cities.net
Megközelítési lehetőség:
A Szürke-rétről (Siwa Polana, 925 m) a zöld jelzésen 2 óra 15 perc.

 

Hirdetés
Hirdetés