Sas út (Orla Perć) A-tól Z-ig

Sas út (Orla Perć) A-tól Z-ig

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/05/28
A Świnica keleti irányú hosszú oldalgerincén található Sas út (Orla Perć) a legnehezebb turistaútvonal a Tátrában, emellett egyike a legnagyobb kihívást jelentő, összefüggő turistautaknak a hegységben (ebben a tekintetben csak a Rohács-gerinc veszi fel vele a versenyt).
Hirdetés
A Sas út – tekintélyes, egyszersmind legendás tátrai gerincút, amely a Zawrattól (Zawrat) a Kereszt-nyeregig (Krzyżne) helyenként a gerinc közelében halad, mindamellett határozott traverzálások jellemzik. Bevezetésképpen néhány szó az út történelméről. A Sas út létrehozásának ötlete a XX. század elején született meg, kezdeményezője Franciszek Henryk Nowicki lengyel költő volt, aki 1901 februárjában javasolta az útvonal kiépítését. Az ötlet megvalósításával azonban várni kellett néhány évet, a Sas út kiépítése ugyanis nagyrészt 1903 és 1906 között zajlott le. Az útvonalat a Tátra Egyesület (Towarzystwo Tatrzańskie) irányításával, építették ki, melyhez nagy mértékben hozzájárult a szenvedélyes turista, Walenty Gadowski lelkész, aki személyesen vett részt az útvonal kiépítésében, valamint a költségek egy részét is fedezte. 1904 és 1912 között készültek el a Sas útra történő fel- és lejutást lehetővé tevő turistautak, legkésőbb készült el a Zerge-csorbába (Kozią Przełęcz) vezető útvonal, amelyet 1925-ben lezártak, és csak 1953-ban nyitottak meg ismét. Az útvonal megjelenése és nyomvonal idővel különböző változásokon ment keresztül.
Sas út (Orla Perć) A-tól Z-ig-1
Kis-Zerge-hegy
Sas út (Orla Perć) A-tól Z-ig-1
Forrás: Kamil Filipowski

Jelentősen módosult az útvonal a két világháború között, ekkor szüntették meg a Kereszt-nyeregről a Wołoszyn-tisztásra (Polana pod Wołoszynem) levezető útvonalat (ennek újranyitását a természetvédelmi előírások miatt jelenleg sem tervezik), és változott az útvonal a Buczyna-toronyok (Buczynowa Turnia) környékén, hiszen korábban nehezebb volt a Nagy-Buczyna-torony (Wielka Buczynowa Turnia) és a Kis-Buczyna-torony (Mała Buczynowa Turnia) közötti útvonal.

Sas út (Orla Perć) A-tól Z-ig-4
Kitett rész a Kis-Zerge-hegyen
Sas út (Orla Perć) A-tól Z-ig-4
Forrás: Kamil Filipowski

A Sas út veszélyes útvonal, az évek során csaknem 100 turista vesztette itt életét. Számos áldozat heves vitákat váltott ki a turistatársadalomban, a XXI. század első évtizedében az is felvetődött, hogy via ferratává alakítsák át az útvonalat, így kifeszített drótkötéllel helyettesítenék a láncokat, melynek használatához azonban speciális felszerelés szükséges. Végül azonban a láncok maradtak a helyükön, és csak annyi változás történt, hogy 2007 júliusában a Zawrat és a Zerge-hegy közötti szakaszon a Zerge-csorba közelében a Puszta-völgyecske felé eső rövid szakasz kivételével egyirányúsították az útvonalat. Amellett, hogy a Sas út technikai segédeszközeinek állapotát rendszeresen ellenőrzik, néha szükség van a segédeszközök (a sérül láncok, kapcsok) javítására, cseréjére.

A Sas út útvonala (az oda vezető utak nélkül)

Zawrat (Zawrat, 2158 m) – Kis-Zerge-hegy (Mały Kozi Wierch, 2228 m) – Felső-Fagyott-tavi-csorba (Zmarzła Przełączka Wyżnia, 2201 m) – Honoratka-szakadék (Honoratka) – Fagyott-tavi-csorba (Zmarzła Przełęcz, 2126 m) – Zerge-csorba (Kozia Przełęcz, 2137 m) – Zerge-bástya (Kozie Czuby, 2263 m) – Felső-Zerge-csorba (Kozia Przełęcz Wyżnia, 2240 m) – Zerge-hegy (Kozi Wierch, 2291 m) – Buczyna-völgyi-csorba (Przełęcz nad Buczynową Dolinką, 2225 m) – Kulczyński-szakadék (Żleb Kulczyńskiego) – Fekete-Barát-kémény (Kominek pod Czarnym Mniszkiem) – Hátsó-Sieczka-csorba (Zadnia Sieczkowa Przełączka, 2194 m) – Déli-Gránát-csúcs (Zadni Granat, 2240 m) – Középső-Sieczka-csorba (Pośrednia Sieczkowa Przełączka, 2218 m) – Középső-Gránát-csúcs (Pośredni Granat, 2234 m) – Elülső-Sieczka-csorba (Skrajna Sieczkowa Przełączka, 2200 m) – Északi-Gránát-csúcs (Skrajny Granat, 2225 m) – Gránát-csorba (Granacka Przełęcz, 2145 m) – Alsó-Sas-csorba (Orla Przełączka Niżnia, 2135 m) – Jasiński-csorba (Pościel Jasińskiego, 2125 m) – Nowicki-csorba (Przełęcz Nowickiego, 2105 m) – Kereszt-nyereg (Krzyżne, 2112 m).
Az útvonal szintkülönbsége megközelítőleg 1020 méter, az útvonal hossza kb. 4,3 km. (légvonalban 2,5 km), szintideje a térképek szerint kb. 7 óra.
Sas út (Orla Perć) A-tól Z-ig-6
Kilátás a Kis-Zerge-hegyről
Sas út (Orla Perć) A-tól Z-ig-6
Forrás: Kamil Filipowski
Az út során érintett csúcsok
Kis-Zerge-hegy (Mały Kozi Wierch, 2228 m) – Zerge-bástya (Kozie Czuby, 2263 m) – Zerge-hegy (Kozi Wierch, 2291 m, az útvonal legnagyobb tengerszint feletti magasságban fekvő pontja) – Déli-Gránát-csúcs (Zadni Granat, 2240 m) – Középső-Gránát-csúcs (Pośredni Granat, 2234 m) – Északi-Gránát-csúcs (Skrajny Granat, 2225 m).
Sas út (Orla Perć) A-tól Z-ig-8
A Zerge-bástya közelében
Sas út (Orla Perć) A-tól Z-ig-8
Forrás: Kamil Filipowski
Mesterséges segédeszközök
Számtalan láncos szakasz, számos kapocs + 2 létra, melyek megkönnyítik az átjutást két nagyon nehéz, látványos szakaszon. Ezeknek köszönhetően a Sas út kétségtelenül kiemelkedik a többi tátrai turistaútvonal közül.

Szubjektív értékelés

Állóképességet igénylő nehézségek: 10/10.
Kitettség: 8/10.
Technikai nehézségek: 10/10.
Terep nehézségei: 10/10.
Törmelékes talaj okozta behézségek: 3/5.
Laza kövek okozta nehézségek: 5/5.
Összesítve: 46/50 (nagyon nehéz).
A Magas-Tátrában, a Świnica keleti irányú hosszú oldalgerincén található Sas út jelenleg a legnehezebb turistaútvonal a Magas-Tátrában (beleértve természetesen a Lengyel-Tátrát is), emellett egyike a legnagyobb kihívást jelentő, összefüggő turistautaknak a hegységben (ebben a tekintetben csak a Rohács-gerinc veszi fel vele a versenyt).

A teljes útvonal a Lengyel-Öt-tó völgyén keresztül

Sas út (Orla Perć) A-tól Z-ig-22
Kulczynski-szakadék
Sas út (Orla Perć) A-tól Z-ig-22
Forrás: Kamil Filipowski
Bialkai-szénégető (Palenica Białczańska, 984 m) – Mickiewicz-vízesések (Wodogrzmoty Mickiewicza, 1100 m) – Roztoka-völgy (Dolina Roztoki) – Siklawa-vízesés (Wielka Siklawa) – Lengyel-Öt-tó völgye (Dolina Pięciu Stawów Polskich) – Sas út (Orla Perć {Zawrat, 2158 m} – Kereszt-nyereg {Krzyżne, 2112 m}) – Lengyel-Öt-tó völgye – Siklawa-vízesés – Roztoka-völgy – Mickiewicz-vízesések – Bialkai-szénégető (984 m).
A teljes útvonal szintkülönbsége megközelítőleg 2384 méter, az útvonal hossza kb. 27,2 km, szintideje a térképek szerint kb. 15 óra 40 perc.

A teljes útvonal a Gąsienica-völgyön keresztül

Sas út (Orla Perć) A-tól Z-ig-20
A Zerge-csorba létrája
Sas út (Orla Perć) A-tól Z-ig-20
Forrás: Kamil Filipowski
Kuźnice  (Kuźnice, 1000 m) – Boczan-hegy (Boczań, 1224 m) Király-púpi-nyereg (Przełęcz między Kopami, 1499 m) – Gąsienica-völgy (Dolina Gąsienicowa) – Gąsienica-Fekete-tó (Czarny Staw Gąsienicowy, 1624 m) – Zawrat-szakadék (Zawratowy Żleb) – Új-Zawrat (Nowy Zawrat) – Sas út (Orla Perć {Zawrat, 2158 m} – Kereszt-nyereg {Krzyżne, 2112 m}) – Pańszczyca-völgy (Dolina Pańszczyca) – Pańszczyca-szakadék (Pańszczycki Żleb) – Gąsienica-völgy – Király-púpi-nyereg – Boczan-hegy – Kuźnice (1000 m).
A teljes útvonal szintkülönbsége megközelítőleg 2490 méter, az útvonal hossza kb. 22,8 km, szintideje a térképek szerint kb. 15 óra 40 perc.
Sas út (Orla Perć) A-tól Z-ig-37
Északi-Gránát-csúcs
Sas út (Orla Perć) A-tól Z-ig-37
Forrás: Kamil Filipowski
Amint látható, mindkét teljes útvonalon nagyjából ugyanannyi idő alatt lehet teljesíteni a túrát. A Gąsienica-völgyön át történő megközelítés esetén kicsivel nagyobb a szintkülönbség, a Lengyel-Öt-tó völgyén keresztül viszont valamivel hosszabb az útvonal. Ez a Sas út két leggyakrabban használt megközelítési útvonala, de vannak más lehetőségek is, hiszen az útvonalnak nem kell feltétlenül ugyanazon a helyen kezdődni és végződni. A Kereszt-nyeregből pl. le lehet ereszkedni akár a Gąsienica-, akár a Lengyel-Öt-tó völgye felé {pl. a Kereszt-nyereg (Krzyżne) – Pańszczyca-völgy (Dolina Pańszczyca) – Waksmundi-rét (Waksmundzka Polana) – Waksmundi-völgy (Waksmundzka Dolina) – Bialkai-szénégető (Palenica Białczańska) útvonalon}.

A Sas út egyes szakaszai a legnehezebbtől a legkönnyebbig (kitettség és technikai nehézség tekintetében)

Sas út (Orla Perć) A-tól Z-ig-19
A Zerge-csorba alatt
Sas út (Orla Perć) A-tól Z-ig-19
Forrás: Kamil Filipowski
Zerge-csorba (Kozia Przełęcz) – Zerge-hegy (Kozi Wierch)
Északi-Gránát-csúcs (Skrajny Granat) – Kereszt-nyereg (Krzyżne)
Zawrat (Zawrat) – Zerge-csorba (Kozia Przełęcz)
Zerge-hegy (Kozi Wierch) – Északi-Gránát-csúcs (Skrajny Granat).

Veszélyek

Sas út (Orla Perć) A-tól Z-ig-54
A Buczyna-csorba felé
Sas út (Orla Perć) A-tól Z-ig-54
Forrás: Kamil Filipowski
Ø Sok lánc, kapcsok és két létra – ezek drasztikusan csökkentik az út nehézségét, de nem változtatnak azon a tényen, hogy a Sas út nagyon nehéz terep, amely a nem megfelelően felkészült és nem eléggé tapasztalt turistáknak nem biztonságos.
Ø Helyenként árnyékosság – hosszan megmaradó hóréteg, emellett nagy veszélyt jelentenek a lejegesedett vagy nedves sziklák.
Ø Traverzálás a Nagy-Buczyna-torony (Wielka Buczynowa Turnia) déli oldalán, valamint átmenet az Északi-Gránát-csúcsról (Skrajny Granat) a Gránát-csorbába (Granacka Przełęcz) – törékeny, kis kavicsok, laza kövek.
Ø Helyenként nagy kitettség – különösen a Zerge-bástya (Kozie Czuby) környékén.
Ø Néha torlódás alakulhat ki, különösen a nehéz, technikás átjárókon, ahol nehéz kikerülni egymást. Ilyenek pl. a Zerge-csorbánál (Kozia Przełęcz), a párkányokon, a Zerge-bástya (Kozie Czuby) megközelítésénél, a Zerge-bástya és a Zerge-hegy (Kozi Wierch) közötti szakaszon, vagy a Fekete-Barát-kéményben (Kominek pod Czarnym Mniszkiem). Összességében azonban nem alakulhatnak ki olyan nagy torlódások, mint pl. a Świnicán.
Ø Óvakodjunk a lehulló kövektől!

Tanácsok

Sas út (Orla Perć) A-tól Z-ig-44
A Sas-orom traverzálása
Sas út (Orla Perć) A-tól Z-ig-44
Forrás: Kamil Filipowski
Ø A menedékházakban (pl. a Lengyel-Öt-tó völgyében vagy a Gąsienica-völgyben) történő szállás lehetővé teszi, hogy korán reggel vagy akár késő este járjuk végig az útvonalat, minimalizálva ezzel a torlódások miatt elszenvedett időveszteséget.
Ø Jó előkészítés, nyugodt, megfontolt viselkedés.
Ø A Sas út kitett útvonal, ahol a biztonságos haladáshoz szükséges, hogy végig nyugodtak maradjunk, és ne féljünk a magasságtól.
Ø Mivel a hó néhány kihívást jelentő szakaszon a téli időszak után is sokáig megmarad, a Sas út bejárására július második fele (amikor már nincs firnhó), az augusztus és a szeptember a legalkalmasabb (augusztusban van a legtöbb esély arra, hogy kedvező feltételeket találunk).
Ø Érdemes ezt az útvonalat két szakaszban bejárni, bár az egy nap alatt történő végigjárása is szép kihívás, de ez jó kondicionális és szellemi állapotot igényel.

A Sas út részletes leírása

Sas út (Orla Perć) A-tól Z-ig-5
A Kis-Zerge-hegyen
Sas út (Orla Perć) A-tól Z-ig-5
Forrás: Kamil Filipowski

1. etap – Zawrat (Zawrat) – Zerge-csorba (Kozia Przełęcz)

Ø Teljes emelkedés 205 méter, teljes süllyedés 225 méter, az útvonal hossza 0,8 km, szintideje 1 óra 30 perc.
Ø Ez a zakasz egyirányú!
Ø Zawrat (Zawrat, 2158 m) – nagyon népszerű hágó a Kis-Zerge-hegy (Mały Kozi Wierch, 2228 m) és a Zawrat-torony (Zawratową Turnią, 2245 m) között, a Sas út hivatalos kiindulópontja.
Ø A gerinctúra a Kis-Zerge-hegyre (Mały Kozi Wierch, 2228 m) történő emelkedéssel kezdődik, már nem sokkal a Zawrat elhagyása után találkozunk az első technikai nehézségekkel.
Ø Egy rövid, technikai segédeszközök nélküli szakasz után egy sziklatáblához érkezünk, ahol a Sas út első láncai találhatók (a láncok egy rövid szakaszán magunkat erősen felhúzva juthatunk fel).
Ø Ezután az útvonal elhalad a gerinc egy kis púpja mellett, majd felmegy a következő, nem túl jelentős magaslatra (2004 m).
Ø Tovább emelkedünk a Kis-Zerge-hegyre vezető kitett úton (különösen a Gąsienica-völgy felé nagy a mélység alattunk), a szakasz végén láncok segítségével.
Ø Kis-Zerge-hegy (Mały Kozi Wierch, 2228 m) – a Sas út ezen szakaszának egyetlen csúcsa, melyről minden irányban akadálymentes a kilátás, ezen kívül megcsodálhatjuk az út előttünk álló, lenyűgöző nyomvonalát, emellett szép kilátás nyílik a Zamarla-torony (Zamarła Turnia) déli falára.
Ø A csúcsot magunk mögött hagyva végig megyünk egy rövid, kitett gerincen, majd láncok segítségével leereszkedünk a keskeny Felső-Fagyott-tavi-csorbába (Zmarzła Przełączka Wyżnia, 2201 m).
Ø Az említett csorbából egy lenyűgöző, árnyékos vízmosás vezet le észak felé, ez a Honoratka-szakadék (Honoratka), más néven Zsidó-szakadék (Żydowski Żleb). A láncok segítségével mélyen leereszkedünk a vízmosásban, valószínűleg ez a Sas út legnehezebb része a Zawrat és a Zerge-csorba között. Veszélyes hely, elsősorban árnyékosságának és az ehhez kapcsolódó kockázatok miatt.
Ø Ezután az út kiemelkedik a vízmosásból, majd traverzálva (eleinte láncokkal segítve, később kicsivel könnyebb terepen) jut vissza a gerincre a Fagyott-tavi-csorba (Zmarzła Przełęcz, 2126 m) közelében.
Ø Egy rövid szakaszon szorosan a gerincen haladunk – eleinte könnyű ereszkedés a sziklatáblákon (vannak láncok is, amelyek főleg akkor lehetnek hasznosak, ha csúszik a szikla), majd később az útvonal elhagyja a gerincet, és megérkezünk a következő árnyékos vízmosásba, amely szintén a gerinc északi oldalán található.
Ø A vízmosásba meredek és nehéz terepen, láncok segítségével ereszkedünk le, nem sokkal könnyebben, mint a Honoratka-szakadékba.
Ø A vízmosást elhagyva a Fagyott-tavi-csorba (Zmarzła Przełęcz, 2126 m) felé megyünk tovább – számos technikai segédeszköz (lánc, kapcsok) könnyíti meg utunkat, miközben közelről csodálhatjuk meg a lenyűgöző Zamarla-torony (Zamarła Turnia) déli falát, melyen sokszor hegymászókat is láthatunk.
Ø Fagyott-tavi-csorba (Zmarzła Przełęcz, 2126 m) – az útvonal egy érdekes pontja, különösen az álló szikla érdekes a turisták számára. A Puszta-völgyecske (Pusta Dolinka) felé különösen nagy a szintkülönbség.
Ø A csorba után megkezdjük a Zamarla-torony (Zamarła Turnia) északi lejtőjének traverzálását, kezdetben rövid és könnyű szakasszal, majd meredek emelkedő várja a turistákat, ennek első részében láncok és kapcsok segítenek, majd később már segítség nélkül egyre közelebb kerülünk, a Zamarla-toronyhoz, majd az út balra fordul, és a Zerge-csorba (Kozia Przełęcz, 2137 m) irányában vezet tovább.
Ø A Zerge-csorbát láncok mellet, majd a híres létrán leereszkedve érjük el – egy látványos és kitett ereszkedés, különösen a létra lehet félelmetes, sok furcsa történet kering róla, de ezen a helyen nem kell túlságosan aggódni. Láncok biztosítják a létra tetejére történő nyugodt leereszkedést, és a létra elhagyása sem jelent túl nagy problémát (bár már régi, és nyikorog, amikor mászunk rajta lefelé, ezért keményen kell tartani magunkat.
Ø Még a létra fölött érdekes kilátás nyílik az út előttünk álló következő szakaszára, különösen a Zerge-bástya megközelítés tesz ránk mély benyomást.

2. etap – Zerge-csorba (Kozia Przełęcz) – Zerge-hegy ( Kozi Wierch)

Sas út (Orla Perć) A-tól Z-ig-13
Fagyott-tavi-csorba
Sas út (Orla Perć) A-tól Z-ig-13
Forrás: Kamil Filipowski
Ø Teljes emelkedés 220 méter, teljes süllyedés 65 méter, az útvonal hossza 0,4 km, szintideje 1 óra 40 perc.
Ø Ez a szakasz egyirányú (a Zerge-csorba közelében a Puszta-völgyecske (Pusta Dolinka) felé eső rövid szakasz kivételével)!
Ø Zerge-csorba (Kozia Przełęcz, 2137 m) – tiszteletet parancsoló, csak néhány embernek helyt adó keskeny csorba, amelyen láncok segítségével mehetünk át a gerinc északi oldaláról a délire. Az első lehetőség a Sas út elhagyására akár északra, a Gąsienica-völgy (Gąsienicowa Dolina), akár délre, a Puszta-völgyecske (Pusta Dolinka) felé.
Ø Szubjektív véleményem szerint a Sas útnak a technikai nehézségeket és a kitettséget tekintve legnagyobb kihívást jelentő része.
Ø Ezen a szakaszon a nehézségek intenzitása igen magas, és egy jó napon hosszú várakozási idő alakulhat ki a Zerge-csorbából a Puszta-völgyecske (Pusta Dolinka) irányába történő lemenetel során – kezdetben egy vízmosásban haladunk (vigyázzunk a laza kövekkel), amely a csorba alatt található, majd egy tiszteletet parancsoló és kitett párkányon haladunk,  láncok és kapcsok segítségével, amely annak ellenére, hogy komoly nehézségeket okozhat, mégis kétirányú.
Ø Hamarosan megékezünk az útelágazáshoz (kb. 2120 méter magasságban, ahonnan nehéz úton leereszkedhetünk a Puszta-völgyecskébe {Pusta Dolinka}), itt a Sas út balra fordul, és meredeken vezet felfelé – megkezdjük a Zerge-bástya (Kozie Czuby, 2263 m) igényes megközelítését.
Ø Eleinte nagyon meredek a mászás (számos kapocs és lánc áll segítségünkre), ennek leküzdése után megérkezünk egy olyan helyre, ahonnan nagyon érdekes kilátás nyílik a magunk mögött hagyott létrára és környékére.
Ø Ezután egy rövid és könnyű szakasz vezet a következő lánchoz, rövid idő alatt egyre magasabbra jutunk.
Ø A gerincen található Zerge-bástya (Kozie Czuby, 2263 m) megközelítésének utolsó szakasza már egészen jó hegymászás, kézzel kapaszkodva, segédeszközök nélkül, mellesleg gyönyörű kilátással – különösen szépen látható innen a Gąsienica-Fekete-tó (Czarny Staw Gąsienicowy, 1624 m).
Ø Zerge-bástya gerince – a Sas út talán leginkább kitett része, ahonnan fantasztikus kilátás kínálkozik.
Ø A Sas út felmegy a Zerge-bástya (Kozie Czuby) első ormára (2239 m), ahol ismét találhatunk segédeszközöket.
Ø Az ösvény elhalad a következő orom alatt, majd egy könnyű traverzálás következik az északi oldalon (kb. 2250 méter magasságban).
Ø Ezután láncok sorozata kezdődik, és a Zerge-bástya (Kozie Czuby) főcsúcsa közelében a Sas út visszatér a kitett gerincre, amelyre segédeszközök nélkül vezet fel.
Ø Zerge-bástya (Kozie Czuby, 2263 m) – lenyűgöző, kitett csúcs szép kilátással, különösen a közeli Zerge-hegy mutat impozáns képet, amely jó ösztönző lehet az út folytatása előtt.
Ø Zerge-bástya (Kozie Czuby, 2263 m) és a Zerge-hegy (Kozi Wierch, 2291 m) közötti átmenet nagy tapasztalatot igényel, kitett és igényes befejezése az útvonal e szakaszának – elsőre mindenki jó kis gimnasztikára számíthat itt (láncok és kapcsok segítségével).
Ø A lemenet a Zerge-bástyáról (Kozie Czuby, 2263 m) a Felső-Zerge-csorbába (Kozią Przełęcz Wyżnią, 2240 m) nagyon meredek, és a számos kapocs ellenére néha elég nehéz jó lépést találni.
Ø A Zerge-hegy megközelítés szintén igen meredek, ezúttal azonban erősen fel kell magunkat húzni a csúcsra.
Ø A Felső-Zerge-csorba (Kozią Przełęcz Wyżnią, 2240 m) fölött az ösvény bevezet egy kéménybe, ahol a láncos segítség mellett számíthatunk egy érdekes mászásra, ezúttal segédeszközök nélkül. Ez a kémény jól látható a Zerge-bástyáról (Kozie Czuby, 2263 m). Figyeljünk a mozgó kövekre!
Ø A Zerge-hegy alatt egy sziklatábla található, két kapoccsal, majd a Sas út az egyirányú szakasz végén felvezet a Zerge-hegyre.
Ø Zerge-hegy (Kozi Wierch, 2291 m) – a Sas út teteje, minden irányban kitűnő kilátással, különösen a déli oldal kilátása vonzza a tekintetet, és tetszik a szemünknek (szépen látható innen a Lengyel-Öt-tó völgye). Ezen kívül érdemes visszanézni a Zerge-bástya (Kozie Czuby, 2263 m) felé, amely ebből az irányból nagyon lenyűgöző, és nehéz róla elhinni, hogy turistaút vezet rajta.

3. etap – Zerge-hegy (Kozi Wierch) – Északi-Gránát-csúcs (Skrajny Granat, 2225 m)

Sas út (Orla Perć) A-tól Z-ig-26
Zerge-hegy
Sas út (Orla Perć) A-tól Z-ig-26
Forrás: Kamil Filipowski
Ø Teljes emelkedés 265 méter, teljes süllyedés 330 méter, az útvonal hossza 1,6 km, szintideje 1 óra 35 perc.
Ø Ez a szakasz kétirányú!
Ø Véleményem szerint a Sas út legkönnyebb része, csak a szakasz középső részén találhatunk némi technikai nehézséget.
Ø A Sas út legmagasabb csúcsát magunk mögött hagyva gyökeresen megváltozik az út karaktere, ez a szakasz már nem olyan impozáns – a lemenet a Zerge-hegyről (Kozi Wierch) könnyűnek tűnik (csak helyenként vannak kisebb technikai nehézségek), de a gerinc alatt nagyon mállékony terület található, ezért nagyon fontos figyelni a kisebb lehulló kövekre, és különösen a nagyobb, laza sziklákra.
Ø Kb. 2200 méter magasságban elágazik az útvonal, innen le lehet menni a Lengyel-Öt-tó völgyébe, a Sas út pedig balra fordul.
Ø Délről traverzáljuk a Zerge-hegy (Kozi Wierch) és a Buczyna-őrtorony (Buczynowa Strażnica) gerincét – az útvonal legkönnyebb része (egyes helyeken kisebb technikai nehézséggel), az útvonal hol emelkedik, hol süllyed, méterről méterre haladunk, végül egy meredek mászás után érkezünk meg a közeli gerincre.
Ø Az útvonal átvezet a gerincen, melyről nagyszerű kilátás nyílik a Kulczyński-szakadékra (Żleb Kulczyńskiego), valamint a Fekete-Barátra (Czarny Mnich), amely nem más, mint egy sziklatorony, ami mellett a Fekete-Barát-kémény (Kominek pod Czarnym Mniszkiem) található. Ezután levezet a közeli hágóba, amely a Buczyna-őrtorony (Buczynowa Strażnica) és a Fekete-fal (Czarne Ściany) között található.
Ø Buczyna-völgyi-csorba (Przełęcz nad Buczynową Dolinką, 2225 m) – egy szűk átjáró, amely közvetlenül a Kulczyński-szakadék (Żleb Kulczyńskiego) fölött található, és a Buczyna-völgy (Buczynowa Dolinka) felé hatalmas szintkülönbséggel esik le. Ez a hely nem alkalmas hosszú itt tartózkodásra, mivel nem sok szabad hely van.
Ø A Sas út ismét nehezebbé válik – a meredek Kulczyński-szakadékban (Żleb Kulczyńskiego) történő ereszkedés technikailag nehéz, nincsenek technikai segédeszközök, ezért a sziklának háttal történő ereszkedést javasolják. Egyesek azonban éppen ellenkezőleg, a szikláva szemben állva ereszkednek, ami kicsit nehezebb feladat, mivel így korlátozottak a látási viszonyok, és nehéz folyamatosan haladni. Vigyázzunk a laza kövekre!
Ø 2159 méter magasságban a Kulczyński-szakadék (Żleb Kulczyńskiego) elágazik. Innen le lehet menni a Zerge-völgyecskébe (Kozia Dolinka), ez azonban nehéz útvonal. A Sas út itt jobbra kanyarodik, és felvezet egy kéménybe.
Ø Fekete-Barát-kémény (Kominek pod Czarnym Mniszkiem) – nagy figyelmet igénylő hely, bár ezen a helyen számos segédeszköz (láncok, kapcsok) állnak rendelkezésre, a meredek kéményben mindkét kezünk erejére szükségünk van. Figyeljünk a laza kövekre! A kéményt magunk mögött hagyva ismét könnyebb terep következik.
Ø Északi irányban traverzáljuk a Fekete-fal (Czarne Ściany) nyugati lejtőit – könnyű átmenet sziklás terepen, kisebb technikai nehézségekkel tarkítva (bár néhány szikla problémás lehet). Szép kilátásra számíthatunk a Zerge-hegy (Kozi Wierch, 2291 m) és a Zerge-bástya (Kozie Czuby, 2263 m) felé, ennek a traverznek a Hátsó-Sieczka-csorbában (Zadnia Sieczkowa Przełączka, 2194 m) van vége.
Ø A Gránátok megközelítése – az előbbi csorbából még 50 méter szintkülönbséget kell legyőzni, az állóképességet igénylő útvonalon csak kisebb technikai nehézségek adódhatnak.
Ø Útelágazás a Déli-Gránát-csúcs (Zadni Granat) alatt, 2224 méter magasságban – kiszállási lehetőség a Zerge-völgyecske (Kozia Dolinka) felé.
Ø Gránát-csúcsok {Déli-Gránát-csúcs (Zadni Granat, 2240 m) – Középső-Gránát-csúcs (Pośredni Granat, 2234 m) – Északi-Gránát-csúcs (Skrajny Granat, 2225 m)} – a Sas út három csúcsa egymáshoz közel. A Gránát-csúcsok végigjárása csak kb. 20 percet vesz igénybe. Az útvonal nagyon vonzó része, hiszen mindhárom csúcsról gyönyörű, mindháromról kicsit más panoráma tárul elénk, amely feltétlenül megér egy pillantást.
Ø A Gránát-csúcsok útvonalán kevés technikai segédeszközt találunk (a párkány egy részén kapocs, valamint egy rövid lánc egy repedés fölött), ezért a kezünkkel segített érdekes átmenetre számíthatunk. Technikai nehézségek csak egy helyen, közvetlenül a Középső-Sieczka-csorba (Pośrednia Sieczkowa Przełączka, 2218 m) alatt lehetnek, és nagyobb erőfeszítést igényel a lejövetel a Középső-Gránát-csúcsról (Pośredni Granat, 2234 m), valamint az átlépés az Elülső-Sieczka-csorba (Skrajna Sieczkowa Przełączka, 2200 m) repedésén. A repedésnek félelmetes híre van, furcsa történetek keringenek róla, de nem okozhat nagy problémát (csupán egy nagy lépésre van szükség, amiben a lánc segíthet).

4. etap – Északi-Gránát-csúcs (Skrajny Granat, 2225 m) – Kereszt-nyereg (Krzyżne, 2112 m)

Sas út (Orla Perć) A-tól Z-ig-52
Sziklaszűkület
Sas út (Orla Perć) A-tól Z-ig-52
Forrás: Kamil Filipowski
Ø Teljes emelkedés 330 méter, teljes süllyedés 445 méter, az útvonal hossza 1,5 km, szintideje 2 óra 15 perc.
Ø Ez a szakasz kétirányú!
Ø Nem kétséges, hogy a Sas út nagyon nehéz része (különösen azért, mert jelentős technikai nehézséggel kell számolni – helyenként problémát okozhat a következő lépés helyének megválasztása), emellett a négy szakasz leghosszabb és leginkább időigényes része. Annak ellenére, hogy ezt a szakaszt hosszú traverzálások jellemzik, helyenként nagyon szép kilátásara számíthatunk (pl. gyönyörű kilátásra a Lengyel-Öt-tó völgyébe).
Ø Útealágazás közvetlenül az Északi-Gránát-csúcs (Skrajny Granat) alatt – az utolsó kiszállási lehetőség a Kereszt-nyereg előtt. Lemeneteli lehetőség a Gąsienica-völgybe.
Ø A lemenet az Északi-Gránát-csúcsról (Skrajny Granat) már a kezdetektől igen nehéz, amelyet láncokkal igyekeztek megkönnyíteni.
Ø A Gránát-csorbába (Granacka Przełęcz, 2145 m) való ereszkedés végén jelentős problémát okozhat a nagyon morzsalékos kőzet, óvatosnak kell lennünk az apró kavicsok és a nagyobb, laza kövek miatt.
Ø A Gránát-csorba (Granacka Przełęcz, 2145 m) után egy, a Pańszczyca-völgybe (Dolina Pańszczyca) vezető vízmosás következik (több helyen is láncok segítik a haladást), az ereszkedés jelentős technikai nehézséget okozhat (különösen azért, mert a láncos szakasz egy helyen egy néhány méter széles nyílás fölött vezet, amely fölött egy kis sziklapárkányon kell átmenni, láncok segítségével).
Ø Ezután északi oldalán traverzáljuk a Nagy-Sas-tornyocska (Wielka Orla Turniczka) lejtőjét, ahol számos lánc mellett a Sas út második létráját találjuk. Ezen a pontin felkelti a turisták figyelmét egy közeli szikla, annak is tipikus, hatalmas repedése.
Ø A Nagy-Sas-tornyocska (Wielka Orla Turniczka) traverzálása az Alsó-Sas-csorbában (Orla Przełączka Niżnia, 2135 m) ér véget – ez egy kis füves, mindazonáltal kitett hágó, melyről a gerinc mindkét oldalán szakadékok esnek le.
Ø Közvetlenül az Alsó-Sas-csorba (Orla Przełączka Niżnia, 2135 m) elhagyása után újabb traverzálás következik, az útvonal ezúttal a Sas-orom (Orlą Baszta) déli oldalán vezet – jelentős technikai nehézségek, különösen a kéményben történő meredek ereszkedés során a Jasiński-csorbába (Pościel Jasińskiego, 2125 m). Az ereszkedést számos lánc és kapocs segíti.
Ø Jasiński-csorba (Pościel Jasińskiego, 2125 m) – kiemelkedően érdekes, füves táj, itt ér véget a Sas-orom (Orlą Baszta) traverzálása, majd következik egy újabb traverz, ezúttal ismét a gerinc északi oldalán.
Ø Buczyna-taraj (Buczynowe Czuby) traverzálása – igényes, kissé meredek átmenet a Pańszczyca-völgy (Dolina Pańszczyca) fölött, számos lánc segítségével.
Ø Ezután a Sas út ismét keresztezi a gerincet, ezúttal a Nowicki-csorbában (Przełęcz Nowickiego, 2105 m).
Ø Ezt elhagyva egyre közelebb kerülünk a Nagy-Buczyna-toronyhoz (Wielka Buczynowa Turnia, 2182 m), amely alatt az ösvény ismét visszamegy az északi oldalra, de nem sokáig, hiszen hamarosan megkezdődik a hosszú déli traverz a Buczyna-tornyocska (Buczynowa Turniczka) irányába.
Ø Buczyna-tornyocska (Buczynowa Turniczka) traverzálása – eleinte enyhén emelkedő, de keskeny és szakadékos útvonal, azonban nem kell sokat várni a következő technikai nehézségre. Ez egy érdekes, szűk folyosó a sziklák között, ahol láncok segíthetnek,  de néha problémát okozhat a következő lépés megtalálása. A traverz következő része meredek ereszkedés törmelékes terepen, nagyon oda kell figyelnünk az apró kavicsokra, valamint a nagyobb, laza kövekre.
Ø Buczyna-csorba (Buczynowa Przełęcz) alatti szakadék (a gerinc déli oldalán) – kicsit nehéz, meredek emelkedés kihívást jelentő sziklás terepen, láncok segítségével. Figyeljünk a laza kövekre!
Ø Kis-Buczyna-torony (Mała Buczynowa Turnia, 2160 m) megközelítése – a hosszú, láncos szakasz folytatása, rövid idő alatt egyre magasabbra jutunk.
Ø Innen a Sas út szelídebb traverzben halad, majd hamarosan eléri a gerincet, közvetlenül a Kis-Buczyna-torony (Mała Buczynowa Turnia, 2160 m) mellett – a csúcsot jobbról a Kereszt-nyereg (Krzyżne, 2112 m) irányában kerüli meg.
Ø A Kis-Buczyna-torony (Mała Buczynowa Turnia, 2160 m) közelében egy rövid szakaszon nagyon keskeny a gerinc, az áthaladás itt meglehetősen kitett, ráadásul gyönyörű a kilátás.
Ø Egy idő után az ösvény elhagyja a gerincet, megkezdődik a Madár (Ptak) és a Kereszt-domb (Kopa nad Krzyżnem) déli traverzálása – ez az utolsó traverz a Sas úton, kb. 10 perc múlva végre elérjük a Kereszt-nyerget (Krzyżne, 2112 m), amely a gerincen vezető tényleges útvonal végpontja.
Ø A Kereszt-nyeregben (Krzyżne, 2112 m) nagyobb nyitott térséget találunk, emiatt ez megfelelő hely egy hosszabb pihenőre a nagy kihívást jelentő Sas út végigjárása után.

Érdekesség

Sas út (Orla Perć) A-tól Z-ig-56
A Kis-Buczyna-torony traverze
Sas út (Orla Perć) A-tól Z-ig-56
Forrás: Kamil Filipowski
A gerinc és a gerincen található sziklafalak (a Pańszczyca-völgy környezetének kivételével) a Zawrat és a Kereszt-nyereg között sziklamászás céljára is elérhetők. Ezáltal a hegymászók elérhetik azokat a csúcsokat is, amelyeket a Sas út során kihagytunk, vagy megkerültünk. Ilyen például a Fagyott-tavi-taraj (Zmarzłe Czuby, 2193 m), a Zamarla-torony (Zamarła Turnia, 2179 m), a Buczyna-őrtorony (Buczynowa Strażnica, 2242 m), a Fekete-fal (Czarne Ściany, 2242 m), a Nagy-Sas-tornyocska (Wielka Orla Turniczka, 2160 m), a Sas-orom (Orla Baszta, 2175 m), a Buczyna-völgyi-taraj (Buczynowe Czuby, 2125 m), a Nagy-Buczyna-torony (Wielka Buczynowa Turnia, 2184 m), a Kis-Buczyna-torony (Mała Buczynowa Turnia, 2172 m), a Madár (Ptak, 2131 m) és a Kereszt-domb (Kopa nad Krzyżnem, 2135 m). Az itt felsorolt hegymászó célpontok közül különösen népszerű Zamarla-torony déli fala.
Sas út (Orla Perć) A-tól Z-ig-6
Kilátás a Kis-Zerge-hegyről
Sas út (Orla Perć) A-tól Z-ig-6
Forrás: Kamil Filipowski

Forrás és fotók: https://kamiltatry.wordpress.com

 

Hirdetés
Hirdetés